De kaffedrickande svenskarna står inför en tuff vår, med minst två kraftiga prisökningar på kaffet. Orsaken är till stor del en våg av extremväder i kaffegiganten Brasilien.

– Vi har många år i rad med alldeles för lite nederbörd. Skördarna blir allt sämre, säger Minette Rosén, chef för inköp av kaffe på det svenska kafferosteriet Zoégas.

Kaffe är en av de grödor som drabbas allra hårdast av klimatförändringarna. Arabicabönan – den böna som är populärast i Sverige – är en kräsen växt som trivs bäst i länder runt ekvatorn, i fuktig vulkanjord på branter på runt 2 000 meters höjd. Sådana miljöer finns framför allt i Brasilien, men även i delar av Afrika och Asien.

Men nu förändras klimatet i kaffeländerna snabbt.

– Det regnar alldeles för mycket eller alldeles för lite, det är regn vid fel tidpunkter och torrt vid fel tidpunkter. Många kaffebönder är väldigt oroliga för det som sker, säger Minette Rosén.

Effekten på kaffepriserna är tydlig. På ett år har priset på råkaffe ökat med 75 procent, på två år har det dubblerats. Nu är nivåerna de högsta på 50 år.

Eftersom priset på råkaffe står för omkring 70 procent av kaffeproducenternas kostnader, får prischocken också stort genomslag på kaffehyllan i våra mataffärer. Effekten förstärks av att kronan har fallit mot dollarn, eftersom råkaffe handlas i dollar.

– Det här gör situationen extra tuff. Priset gick rakt uppåt från januari förra året till oktober och accelererade ytterligare under november och december. Det värsta har inte nått konsumenterna ännu, säger Anders Fredriksson, vd på kafferosteriet Löfbergs.

Först efter ungefär fyra månader, när råkaffet är rostat, kommer effekterna av råkaffets prisrally att synas i butik. Det gör att Sverige nu står inför flera prishöjningar, sammanlagt på åtminstone 15 kronor per paket att döma av prisökningen på råkaffet.

En första prishöjning med ungefär fem kronor är att vänta de kommande veckorna. Sedan väntar sannolikt ytterligare en höjning, med minst 10 kronor per paket, till omkring påsk.

– Jag kan säga med 100 procents bestämdhet att det kommer prishöjningar. Vi har redan köpt det kaffe som ska rostas och säljas under halvåret, säger Anders Fredriksson.

Prischocken kan följas av en mindre rekyl nedåt, men på längre sikt väntas trenden med allt dyrare kaffe fortsätta. Forskare bedömer att den yta som lämpar sig för odling av arabicabönor halveras till seklets mitt – samtidigt som efterfrågan väntas stiga i takt med den ekonomiska utvecklingen i bland annat Asien och Afrika.

Enligt Minette Rosén kan branschen till viss del hantera hoten genom att hjälpa odlare att anpassa sig till det tuffare klimatet, exempelvis genom att plantera träd som skuggar odlingar och binder fukt i jorden.

– Men många områden där man odlar arabicabönor i dag kommer att vara direkt olämpliga för kaffeodling om 30 år. Det kommer finnas kaffe även i framtiden, men frågan är hur mycket och av vilken kvalitet, säger hon.

Anders Fredriksson på Löfbergs är något mer optimistisk, även om han oroas av den backlash som han ser i det globala klimatarbetet.

– Är produkten efterfrågad och viktig är människans uppfinningsrikedom oändlig. Jag tror vi kommer att lösa detta, men vi måste också ta oss i kragen och verkligen minska utsläppen.

Fakta.Så hotas arabicabönan hotas av klimatförändringarna

Arabicabönan trivs bäst nära ekvatorn, på sluttningar på omkring 1 200 meters höjd, i en temperatur på mellan 18 och 24 grader och med omkring 1 500 millimeter nederbörd om året. Brasilien står för omkring 40 procent av den globala produktionen av arabicabönor.

Forskare bedömer att den yta på jorden som lämpar sig för odling av arabicabönor kommer att halveras till 2050, som en konsekvens av klimatförändringarna.

Källa: IPCC AR6, PLOS One.

Läs mer:

2024 bröt 1,5-gradergränsen – varmaste året som uppmätts

Matchocken över – men priserna kan lyfta igen

Share.
Exit mobile version