För fem år sedan hade coronapandemin just brutit ut och börjat sprida skräck i näringslivet. För golvtillverkaren Kährs med tillverkning i Nybro utanför Kalmar blev det något oväntat i stället en rejäl skjuts i efterfrågan.
Ändrade levnadsmönster gjorde att fler ville flytta eller renovera hemma och den över 160 år gamla golvtillverkarens produktion sköt i höjden.
Nu är det helt annat ljud i skällan. Efterfrågan på huvudmarknaderna i Europa och Nordamerika har rasat med 50 procent från toppen som var under pandemin, eller 35 procent mätt från de mer normala nivåerna åren innan. På två år har koncernen behövt göra sig av med nästan halva personalstyrkan.
– Det högre ränteläget har gjort att folk inte byter bostad lika mycket, viljan att renovera eller investera i nya bostäder har påverkats radikalt, säger vd Johan Magnusson.
Och bolaget är inte ensamt. Enligt en rapport från Byggföretagen gick över 2 000 byggföretag i konkurs 2024 och nära var femte anställd inom träindustrin har blivit av med jobbet de senaste åren.
När Johan Magnusson ser nivåerna på löneökningarna som diskuteras i de centrala avtalsförhandlingarna som pågår mellan industrins parter nu, facken har begärt 4,6 procent, så blir han bekymrad.
– Vi har det fortsatt väldigt tufft och återhämtningen ser ut att dröja betydligt längre i vår industri. Främst drivet av ett högre ränteläge och det geopolitiska som skapar osäkerhet och återhållsamhet hos slutkonsumenten, säger Johan Magnusson.
– Med det sagt, vi måste vara väldigt försiktiga vad gäller kostnadsökningar. Vi måste se till så att vi är så kostnadseffektiva som möjligt och då finns inte samma utrymme.
Den förra avtalsrörelsen gav industriarbetare löneökningar på 4,1 procent första året följt av 3,3 procent andra året. Hur det blir i år, och hur långt avtalet blir kommer att visa sig inom de närmsta dagarna. Förhandlingarna mellan industrins parter pågår för fullt och ska vara i mål på måndag. Facken har krävt 4,6 procent.
Johan Magnusson pekar på två av företagets andra huvudmarknader:
– I Tyskland är man väldigt återhållsam med lönekraven framåt efter att ha tappat konkurrenskraft på grund av höga ökningar de senaste åren. Och i Finland har parterna kommit överens om ett långsiktigt treårsavtal med realistiska löneökningsnivåer (2,6 procent per år, DN:s anm). Jag tycker att nivåerna som facken i Sverige har gått ut med är för höga i förhållande till konkurrensläget vi är i.
Hur är förståelsen för ditt behov av återhållsamhet bland dina anställda?
– Vi har fantastiska medarbetare som lojalt har ställt upp för företaget under de här tuffa tiderna. Det finns en stor förståelse för vilket läge vi är i samtidigt som vi har en stor förståelse för att inflationen har påverkat våra anställdas köpkraft, säger Johan Magnusson.
Läs även:
Lön och arbetstid förhandlas för 3,4 miljoner svenskar: ”Vad som helst kan hända”
Gruvarbetaren tycker det är dags för rejäla löneökningar