I slutet av november ska utredaren Anita Linder överlämna sitt förslag på hur informationsplikt för till exempel vårdpersonal, lärare och bibliotekarier ska se ut och genomföras.

Utredningen är en konsekvens av Tidöavtalet, där det står att offentliganställda ska bli skyldiga att rapportera papperslösa till polisen eller Migrationsverket.

Liberalerna har varit tydliga med att de vill ha undantag för till exempel lärare och SD har sagt att de inte vill se några sådana undantag.

På onsdagen arrangerar därför facken i välfärden – Akademikerförbundet SSR, Kommunal, Sveriges Lärare, Vision och Vårdförbundet – en gemensam protest på Sergels torg i Stockholm.

– Om förslaget införs kommer Sveriges lärare att ge juridiskt stöd till dem som anklagas för att inte efterleva sin anmälningsplikt, säger Sveriges lärares ordförande Anna Olskog, vilket Vi lärare var först med att rapportera.

En så kallad informationsplikt skulle strida mot barnkonventionen som är svensk lag. Dessutom skulle den gå stick i stäv med det som är lärarens uppdrag, menar hon.

– Lärare ska hålla på med det som är undervisning och för att den ska fungera krävs tillit och öppenhet.

Lärarnas yrkesetiska råd uppmanar till civil olydnad om informationsplikten skulle bli verklighet med motiveringen att den står i direkt konflikt med flera andra professionella förpliktelser, som yrkesetiken.

– Som lärare har vi en skyldighet att skydda elever från skada och trakasserier. Det gör att vi har svårt att uppfylla en sådan här plikt som inte är för elevens bästa, säger Anna Olskog.

Kan det finnas situationer där lärare måste anmäla, till exempel om en papperslös elev far illa på grund av missförhållanden i hemmet?

– Ja, eftersom det i uppdraget för läraryrket ingår att ha barnets bästa för ögonen, säger Anna Olskog.

Men då handlar det om att anmäla till socialtjänsten. Det är något annat än att tvingas vända sig till polisen och Migrationsverket vilket kan få helt andra konsekvenser för eleven, menar hon.

Även de andra förbunden är tydliga med att angiverilagen måste stoppas.

Fakta.Facket inom välfärden protesterar mot lagförslag

Informationsplikt, anmälningsplikt och angiverilag är olika benämningar på det lagförslag som nu utreds av regeringen.

Förslaget går ut på att anställda i regioner, kommuner och myndigheter ska vara skyldiga att undersöka personers lagliga rätt att vistas i landet och ange papperslösa till Polisen och Migrationsverket.

Senast den 29 november ska utredningen lämna över sina förslag om eventuella undantag för den här informationsplikten.

Inför överlämnandet arrangerar Akademikerförbundet SSR, Kommunal, Sveriges Lärare, Vision och Vårdförbundet en gemensam demonstration på Sergels torg i Stockholm den 23 oktober.

”Den strider mot mänskliga rättigheter, hälso- och sjukvårdslagen och yrkesetiken för våra fyra yrken”, skriver till exempel Vårdförbundet i en kommentar till DN.

Men inget av de andra fackförbunden är lika tydliga med att utlova juridisk hjälp till medlemmar om lagen skulle gå igenom.

”Om en arbetsgivare vidtar en åtgärd mot en medlem så hanteras det ärendet i den vanliga ordningen”, skriver Vårdförbundet.

Vision skriver i ett mejl till DN att ”det beror på om förslaget blir lag och hur arbetsgivare i så fall kommer att agera om medarbetare skulle bryta mot lagstiftningen”.

”Hur vi agerar om lagen blir av får vi återkomma till när vi sett lagens utformning”, skriver Akademikerförbundet i ett mejl till DN.

Kommunal, å sin sida, kommer ”beroende på hur arbetsgivarna agerar i uppkomna situationer analysera hur vi kan bistå medlemmarna”.

Läs mer:

Regeringen vill att rektorer anmäler elever till polisen

Share.
Exit mobile version