EU har under lång tid utvecklat den Europeiska gröna given som ska syfta till att nå så kallad klimatneutralitet senast år 2050. Omställningen är tänkt att medföra många positiva effekter, däribland fler arbetstillfällen, men från fackligt håll uttrycks oro för att de nya jobben i åtminstone industrisektorn kommer att finnas i konkurrerande låglöneländer utanför unionen.
– Vi är i en tid där tendensen pekar på att protektionismen ökar. Samtidigt ser vi hur exempelvis kineser jobbar på Northvolt i Skellefteå med kinesiska villkor och jag ser inte att Europa kommer att ha någon som helst möjlighet att producera exempelvis 40 procent av alla de solceller man behöver när vi i dag importerar 90 procent från framför allt just Kina, säger Hans Lööf, professor i nationalekonomi vid Kungliga tekniska högskolan.
Judith Kirton-Darling, generalsekreterare för EU:s fackliga paraplyorganisation Industri Alls, varnade tidigare i veckan för att unionen mycket väl står inför en ”brutal ekonomisk period”. I den mån gröna jobb ersatt fossila så har de inte skapats inom unionen, säger hon till nyhetssajten Euractiv, och den inhemska produktionen av vindkraftverk och elbilar är ”på gränsen till stängning”.
– Sverige, som har en relativt stor tillgång till fossilfri el, har egna utmaningar, men om man jämför med andra som inte är på långa vägar är i närheten så förstår man magnituden i det hela. Det är tufft och kräver verkligen modiga beslut som på kort sikt kanske inte är så bekväma, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.
Hans Lööf påpekar att industriproduktion många gånger är mycket komplex, där olika komponenter har vindlande, men inarbetade vägar från ax till limpa, vilket ofta gör det både svårt och kostsamt att ställa om. För företag står det grovt sett mellan att vara livskraftig i en fri konkurrens och att överleva med saker som tullar eller andra regleringar.
– Det skulle inte gynna de långsiktiga målen, eftersom produkterna skulle bli dyrare och företagen mer tveksamma till att investera. Billiga saker av god kvalitet är bra för klimatet oavsett var de tillverkas. De gröna jobben kommer också att vara komplexa med ständigt växande nya kunskaper, säger Hans Lööf.
Bland Sveriges industrifördelar i produktionen just nu finns en förhållandevis billig energi. Ett annat mer långsiktigt plus är, i likhet med andra EU-länder, att Sverige generellt ligger i innovationens framkant.
– Vi befinner oss bara i början av omställningen och det finns så många innovationsmöjligheter kvar. Den som ligger först kan också få komparativa fördelar i produktionen, men att konkurrera med låglöneländer om standardprodukter kommer man att förlora på, säger Hans Lööf.
Finns skäl till oro för jobbflykt från Sverige eller EU?
– Vi ser inga tendenser som talar för att jobben plötsligt försvinner. Som nationalekonom menar jag att ledstjärnan är att det måste vara konkurrenskraftigt utan långvariga subventioner, och jag kan inte se något stöd i forskningen att jobben skulle försvinna från Sverige, säger Hans Lööf.
– Däremot kommer jobb att förändras och andra tillkomma. Det har vi genomlevt förr i andra omställningar som när elektriciteten eller informationsteknologin kom. Den gröna omställningen är å andra sidan verkligen ett diffust begrepp som innehåller mycket som inte är så särskilt grönt.
I många västländer dyker allt fler industriella omställningsprojekt upp, men i forna Östeuropa är man i många fall inte ens i startblocken. Det pratas återkommande om att nya jobb ska komma och ersätta fossiljobben som fasas ut, men då måste det också finnas ett system som fångar upp det, menar Marie Nilsson.
– Det är väl det Judith är orolig för, och det är ju inget som sker av sig självt, utan det kräver investeringar i infrastruktur och kompetenser från både stater och näringsliv. Känslan är att det går väldigt långsamt och det är ju bekymmersamt, men i Sverige finns en annan utgångspunkt eftersom vi varit på det så mycket tidigare, säger Marie Nilsson.
– Vi är vana vid omställningar i den svenska industrin, och vi har kollektivavtal och system för hur vi hanterar sådant. I många andra länder tror jag att man vill försvara just själva arbetstillfällena på ett annat sätt än här där vi är mer inne på att stärka individen till att ta de nya jobb som skapas.