Ryska medier följer varje liten scen i dramat kring Pavel Durov. Bevakningen överskuggar just nu den vanliga rapporteringen om kriget i Ukraina.

Samtidigt har den mystiske techmiljardären blivit en osannolik hjälte i alla politiska läger i Ryssland sedan han greps utanför Paris i förra veckan.

De ultranationalistiska ryska ”krigsbloggarna” – som alla har Telegram som sin främsta plattform – hyllar Durov som om han vore en av dem. De ser gripandet av en framgångsrik ryss som ett bevis för ondskan i västvärlden.

Den lilla liberala opposition som finns kvar i Ryssland, också de flitiga Telegramanvändare, uppskattar Durov för att han inte har lämnat ut deras data till säkerhetstjänster som FSB. Boris Nadezjdin, antikrigskandidaten som försökte ställa upp mot Putin i presidentvalet, har manat till protester utanför franska ambassaden i Moskva.

Men också Putins inre krets har plötsligt tagit Durov till sig. Presidentens talesman Dmitrij Peskov har varnat Frankrike för att försöka ”skrämma” miljardären och säger att Ryssland är redo att hjälpa honom på alla sätt.

Vjatjeslav Volodin, det ryska parlamentets talman som står nära Putin, hävdar att gripandet av Durov har skett på USA:s order.

”Nu när presidentvalet närmar sig är det viktigt för Joe Biden att ta kontroll över Telegram”, skriver han – givetvis på Telegram.

Och propagandasångaren Shaman, ett pålitligt språkrör för Kreml, har till och med spelat in en video där han riktar sig till Durov:

”Kära Pasja! Det är bara i Ryssland som du kan andas fritt. Kom hem!”

Det kan tyckas ologiskt att Putinvänliga krafter nu hyllar techmiljardären, med tanke på att den ryska regimen tidigare jagade honom i exil. Det var för tio år sedan, när Durov hade vägrat lämna ut data om ukrainska aktivister under Majdanupproret.

Då tvingades han sälja Vkontakte, den populära Facebookliknande sajt han skapat, till en av Putins närmaste för underpris.

Men propagandamässigt är gripandet av Durov jackpot för Putinregimen. Den kan nu framställa sina fiender som hycklare och ”russofober”, hävda att ingen yttrandefrihet råder i väst.

Lite inkonsekvent kanske med tanke på att man i Ryssland riskerar fängelse för att ”gilla” ett inlägg som kritiserar Putin eller militären. Men påståenden om att censur råder i väst, att alla länder är lika korrupta, går hem hos den ryska allmänheten.

Många resonemang kring Durov i Ryssland går ut på att Frankrike – och i förlängningen USA – har tagit miljardären som gisslan. Kanske för att använda honom i en fångutväxling, kanske för att pressa honom att samarbeta med västliga säkerhetstjänster.

Att den ryska militären ofta använder Telegram för att kommunicera vid fronten i Ukraina är välkänt. Precis som andra användare litar de på att appens kryptering är vattentät.

Nu finns uppenbarligen en oro för att Durov ska gå med på att lämna ut militära hemligheter till väst. Sergej Narysjkin, chef för den militära underrättelsetjänsten SVR, såg sig i förra veckan tvungen att kommentera detta.

”Jag räknar i högsta grad med att han inte lämnar ut något känsligt material”, sa han till nyhetsbyrån Tass i vad som var lätt att uppfatta som ett hot.

Efter förhör, och mot borgen, har Durov nu försatts på fri fot i Paris. Men han har fråntagits alla sina pass – från Ryssland, Frankrike, St Kitts and Nevis och Förenade Arabemiraten – och kan därför inte lämna landet.

Oavsett hur dramat utvecklas visar det vilken enorm makt som finns koncentrerad hos personer som kontrollerar de stora sociala nätverken. Och hur stora värden de representerar för regeringar och säkerhetstjänster världen över.

Under tiden Durov satt inlåst blockerades X i Brasilien av högsta domstolen, sedan dess ägare Elon Musk vägrat stänga av högerextrema konton.

Musk och flera andra som ser sig som yttrandefrihetens apostlar har samtidigt högljutt trätt fram till Pavel Durovs försvar.

Problemet för den brokiga skaran av Durovanhängare är att inget riktigt vet vad han egentligen står för.

Han har aldrig kritiserat Putin offentligt. Inte heller kommenterat kriget i Ukraina.

En sak har Durov och Musk gemensamt: de vill att deras plattformar ska fungera utan begränsningar i demokratiska länder, men de talar mindre ofta om läget i diktaturer – om att Telegram är förbjudet i Kina och Iran, att X är blockerat i Ryssland.

Fakta.Förmögenhet på 15,5 miljarder dollar

Pavel Durov är en 39-årig rysk entreprenör. 2006 startade han tillsammans med sin bror Nikolaj det sociala nätverket Vkontakte (VK), en sorts rysk variant av Facebook.

2014 tvingades han sälja VK efter en konflikt med ryska myndigheter. Han hade vägrat lämna ut data från Majdanrevolutionen i Ukraina.

Durov flyttade utomlands och lanserade plattformen Telegram som i dag har närmare en miljard användare. Huvudkontoret finns i Dubai.

Sedan 2014 har han skaffat medborgarskap i tre länder: St Kitts and Nevis, Frankrike och Förenade Arabemiraten. Hans förmögenhet uppskattas i dag av Forbes till 15,5 miljarder dollar.

Den 24 augusti greps han på en flygplats utanför Paris av fransk antikorruptionspolis. Han misstänks för att ha underlättat bland annat övergrepp mot barn, droghandel och pengatvätt genom att inte ha agerat mot brottslingar som kommunicerar via Telegram.

Han är nu frigiven men måste anmäla sig till polisen två gånger i veckan och får inte lämna Frankrike.

Läs mer:

Så blev Pavel Durov en av världens mest inflytelserika teknikikoner

Telegramchefen Pavel Durov beviljas borgen

Share.
Exit mobile version