De ryska styrkorna som strider i Ukraina har ända sedan krigsutbrottet bestått delvis av ex-fångar, som benådats i utbyte mot ett halvårs tjänstgöring i kriget. De får en kort utbildning och sätts in vid de farligaste frontavsnitten, där chansen att överleva är låg. Tiotusentals tidigare fångar beräknas ha dött i kriget.

För de ex-fångar som tar sig hem är villkoren helt andra än för andra soldater. De får inget militär-id och de flesta får inte status som krigsveteran. Tidigare i år skrev dessutom flera överlevande från Storm Z-enheter under ett brev till president Vladimir Putin, där de klagade över att de inte har fått den lön som utlovats.

Nu har flera av dem stämt det ryska försvarsdepartementet. BBC:s ryska gren har gått igenom ett 20-tal stämningsansökningar från ex-fångar och anhöriga till stupade som begärt pengar från myndigheten under 2024. De allra flesta har misslyckats.

En domstol i regionen Volgograd, som granskat flera av fallen, konstaterar att Storm Z-soldaterna i praktiken stridit i kriget utan kontrakt med försvarsmakten. De blanketter ex-fångarna skrivit på i samband med sina benådningar har i själva verket endast varit ett samtycke för att delta i kriget frivilligt.

”Detta samtycke är inte ett kontrakt som anger rättigheter och skyldigheter för båda parter”, skriver rätten i ett av besluten, enligt BBC.

En domstol i Solnetjnogorsk, strax utanför Moskva, konstaterar att Storm Z-enheterna officiellt inte står under det ryska försvarsdepartementet och att de därför inte har rätt till den grundersättning på motsvarande knappt 21 000 kronor i månaden som staten utlovat till alla som tar värvning i armén. Ex-fångarna har även nekats skadeersättning för skador de fått i kriget.

I minst två av regionerna har soldater gjort anmälningar till lokala diskrimineringsombudsmän, men utan framgång, skriver BBC.

Bara i ett fall som tagits upp i domstol under 2024 har en ex-fånge fått rätt till ersättning av det ryska försvarsdepartementet efter tjänstgöring vid fronten.

Share.
Exit mobile version