Marie-Louise Landberg misshandlades svårt i sin egen trappuppgång i Norrköping i april. Överfallet hängde samman med att hon var boutredningsman i ett dödsbo. Det gällde en tvist om en fastighet. Angriparen var en av delägarna i en syskonskara på tre, men han var missnöjd och ansökte om att få bort henne från uppdraget. Rätten bedömde att Marie-Louise Landberg inte handlat jävigt, något mannen hade svårt att acceptera.

Enligt åtalet ska han ha väntat på advokaten i hennes trappuppgång, och misshandlat henne med sparkar, slag och genom att trycka in sina fingrar i hennes ögon. Marie-Louise Landgren förlorade synen på ena ögat.

Mannen har genomgått en rättspsykiatrisk utredning, som konstaterade att han inte led av tillräckligt svår psykisk sjukdom vid gärningstillfället, eller vid tiden för utredningen, för att behöva rättspsykiatrisk vård.

På måndagen dömdes han till fem och ett halvt års fängelse för grov misshandel. Enligt tingsrätten är straffet likvärdigt med påföljden man kan få för synnerligen grov misshandel, som är på fem till tio års fängelse, medan grov misshandel ger ett och ett halvt till sex års fängelse, enligt domaren Anders Heiborn.

– Straffskalorna överlappar varandra, säger han till DN.

Men för att uppfylla kraven på synnerligen grov misshandel ska det bland annat likna en tortyrliknande situation, ha ett utdraget händelseförlopp mot någon med påtagligt sämre förmåga att försvara sig, exempelvis handikappade, barn eller kvinnor, enligt Anders Heiborn.

– Vi anser att det är ett mycket allvarligt händelseförlopp. Men det var inte så utdraget, så jag vet inte om man kan säga tortyrliknande. Men det gjordes med avsikt att förstöra synen på målsägande, vilket gör det mycket allvarligt. Men vi tycker inte att det når upp till nivån av synnerligen, säger Anders Heiborn.

Enligt vice kammaråklagare Pernilla Törnsleff, så resonerar tingsrätten övervägande korrekt, men hon vidhåller att misshandeln borde ses som synnerligen grov.

– Det bör vara ett längre fängelsestraff. Bland annat för att det var ett överfall, en mycket allvarlig misshandel, som lett till en bestående skada, blindhet. Gärningsmannen är fysiskt överlägsen. Det sker i anslutning till hennes bostad, under ett långvarigt händelseförlopp som gav henne dödsångest, säger hon.

Att det sker mot en person i sin yrkesutövning, är ytterligare en omständighet, argumenterar Pernilla Törsleff.

– Nu vill läsa jag läsa igenom domen noga och resonera med målsäganden om vi vill överklaga.

DN har sökt den dömdas advokat, som inte har återkommit.

Share.
Exit mobile version