– Malin har ju varit med väldigt länge, och tagit fram olika hästar. Som alla ryttare har hon haft både med- och motgångar men oavsett har hon alltid satt hästen i fokus. Hur den mår har varit det viktiga. Det är sådana som man vill lära av, fortsätter hon.

50-åriga Helene Thelander har sällskap av dottern Wilma Muhonen som dagen till ära fyller 26 år.

– Det här är ett perfekt sätt att fira födelsedag på, säger Wilma och ler.

Mamma Helene har hållit på med både hoppning och dressyr medan Wilmas fokus är dressyr. Likheterna mellan de olika grenarna inom ridsporten är dock fler än skillnaderna. Grundarbetet handlar om att bygga muskler och förtroende oavsett vilken gren de tränar för.

– På något sätt känns det som om Malin alltid har funnits med, säger Helene och tittar med ett leende mot dottern och fortsätter:

– Jag minns att du faktiskt hade ett Malin Baryard-spel när du var jätteliten som vi alltid spelade.

Så kallade clinics – vilket är något av en blandning mellan utbildningen och uppvisning – är vanliga i ridsportvärlden.

Vad som däremot inte är vanligt är att OS- och VM-guldmedaljören i hoppning Malin Baryard Johnsson håller en sådan.

– Jag tycker att jag har att jag göra ändå, säger en leende Malin Baryard Johnsson om varför det sällan sker.

Med det som bakgrund var förväntningarna stora inför söndagens clinic under Jönköping Horse Show.

– Här tyckte jag att det var ett roligt upplägg. Det var inte bara att åka hit, och rida runt och försöka berätta vad man gör utan också en berättelse om hela min ridresa, säger hon.

Under den en och en halvt timmen som Malin Baryard Johnsson var inne i arenan – med två olika hästar – bjöd hon på anekdoter om alla de hästar som har passerat genom hennes långa ryttarliv.

Hon delade också med sig av både konkreta tips.

– Med min kropp och min blick kan jag styra hästen åt till exempel höger utan att behöva dra i tyglarna. I stället räcker det med att jag riktar blicken åt höger samtidigt som jag med min kropp visar vartåt vi ska, berättade hon och visade i praktiken från hästryggen vad hon menade med det.

Att Baryard Johnssons clinic hade döpts till ”En framgångsresa med känsla” var ett sätt att understryka att det är stjärnryttarens förmåga att kommunicera och förstå även de mest krångliga hästarna som har gjort att hon tagit ett antal mästerskapsmedaljer.

– Min känsla för hästar – och mitt brinnande intresse för dem – har en väldigt, väldigt stor del i mina framgångar. Jag skulle säga att det är den som är grunden till att jag har lyckats, och fortsätter att lyckas, säger Malin Baryard Johnsson.

Malin Baryard Johnsson många fans återfinns inom ett brett ålderspann alltifrån fem-sexåringar till de som är 60 plus.

– Ja, det är inte bara barn som kommer fram utan ofta även vuxna. De brukar säga att jag har varit deras idol sedan de var unga, berättar 49-åriga Malin Baryard Johnsson.

– Vilket också blir en påminnelse om att man har varit med ett tag, fortsätter hon med ett skratt.

Söndagens åskådare var också i varierande ålder, och även om kvinnorna var i stor majoritet var det också en del män som lyssnade på stjärnan.

För tioåriga Saga Skacke var Baryards Johnssons clinic bästa slutet på härligt höstlov.

– Malin är en stor förebild, och det var jättekul att lyssna på henne, säger hon.

Fakta.Malin Baryard Johnsson

Född: 10 april 1975

Familj: Maken Henrik Johnsson och parets två barn sönerna Alvar och Ed.

Bor: På Jonstorp gård några kilometer från Norrköping.

Yrke: Tävlingsryttare och driver egen hästverksamhet.

Främsta meriter: OS-guld i lag 2021, OS-silver i lag 2004, VM-guld i lag 2022, VM-silver i lag 2002 och 2018, EM-silver i lag 2001 och 2017, ett SM-guld, tre SM-silver och ett SM-brons, EM-guld i ponny 1990 och EM-guld i lag som young rider 1995, deltagit i tio världscupfinaler och som bäst trea i Las Vegas 2003, tio GP-segrar.

Internationellt genombrott: Sjua i världscupfinalen i Genéve 1996 och med i OS-laget i Atlanta samma år som 21-åring.

Share.
Exit mobile version