Storvreta IBK är regerande svenska mästare och favoriter till att vinna även i år. De senaste åren har trenden varit att unga spelare kommer upp och dominerar i SSL redan som tonåringar.

– De är extremt duktiga och kan gå in och färga SSL redan sin första säsong. De kör sin grej och har inte för mycket respekt, säger backen Tobias Gustafsson.

Han själv är inte ung och orutinerad. Gustafsson har varit med på den högsta nivån i Sverige under en lång tid och blev 2021 utsedd till världens bästa innebandyspelare. Han ser nu att innebandyn som sport har fått ett uppsving.

– Nu drömmer spelare om att bli innebandyspelare redan som barn. De drömmer om att spela i SSL och i landslaget. Så var det inte förr, då höll man på med flera olika sporter och märkte att man var jäkligt bra på innebandy ganska sent.

– Det är ungdomsverksamheten som har utvecklats mest. Det är mer finess nu, man får vara uppmärksam på diverse märkliga dragningar och sjuka mål. Det är mycket som har hänt, framför allt med den tekniska biten.

Har du märkt att det blivit bättre med intresset runt om sporten också?

– Just där blir det ju lite motsägelsefullt med det jag pratade om innan, att många är intresserade av innebandy. I Uppsala har vi har en bred följarskara och vi har alltid över tusen personer på läktaren. Men om vi ser runt om i Sverige så är det ju inte så. Det är ju inte fullsatta arenor överallt i november direkt.

Vad krävs för att det ska bli ett stort genombrott?

– Många jämför ju vår sport med hockeyn – och den är ju så djupt rotat i generationer, att man följer sitt lokala lag. Innebandyn är ju så ung att några av de som startade upp allt, fortfarande håller på. Så det tar ju tid att få ett rotat intresse.

Men när SM-finalerna avgörs på lördagen kan det komma att bli världsrekord i publik. Matcherna spelas på Friends arena och runt 20 000 personer väntas komma dit.

– Det kommer bli häftigt. Sedan blir man lite isolerad när man väl kommer ut på planen. Man är i sin lilla bubbla och fokuserar på det man ska göra. Men det vore läckert att slå världsrekordet.

I år ställs Storvreta mot Pixbo i finalen. Tidigare har det allt som oftast varit IBF Falun och Storvreta som gjort upp om guldet.

– Lite skillnad blir det. Vi har mött Falun många gånger och vi vet vad man får och det är inte så mycket nytt som kommer. Men Pixbo har inte spelat final på många år och då blir det inte så förutsägbart, säger Gustafsson.

Share.
Exit mobile version