Tidigare räckte det med en månadslön på 13 000 kronor för att kunna få ett arbetstillstånd beviljat. Men 1 november 2023 höjde regeringen lönekravet till minst 80 procent av medianlönen – vilket i dag motsvarar drygt 28 000 kronor.

Ett år efter höjningen har andelen avslag ökat från 34 till 46 procent inom restaurangbranschen och inom städbranschen från 28 till 49 procent. Även för vårdbiträden och personliga assistenter har andelen avslag blivit större.

Undersköterskorna däremot har i stället en högre andel beviljade ansökningar, vilket kan förklaras av att undersköterskor tjänar mer än 80 procent av medianlönen.

Regeringen och Tidöpartiernas höjning av lönekraven gjordes för att stoppa invandring framför allt till låglöneyrken. Dåvarande migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) tyckte att det var ”helt orimligt” att människor kom från andra sidan jorden för en månadslön på 13 000 kronor.

Avslagen ökade dock något även för högkvalificerad arbetskraft, från 3 till 4 procent.

Uppgifterna kommer från Migrationsverket som inte med säkerhet kan säga att förändringarna enbart beror på de skärpta lönekraven.

Share.
Exit mobile version