År 1991 mördades 700 personer med koppling till de italienska maffiaorganisationerna. 2022 gick ”bara” 17 maffiamedlemmar samma våldsamma öde till mötes.

Mord i den italienska maffamiljön har med andra ord blivit ”omodernt”, konstaterar nyhetsbyrån Reuters som gjort en djupdykning i ämnet. Genom att ha granskat en lång rad förundersökningar, samt intervjuat en lång rad åklagare, domare och poliser tecknar man en delvis ny bild av maffians transformering.

Den främsta orsaken till att maffian bytt tillvägagångssätt anses vara att man helt enkelt blivit så mycket bättre på finansiell brottslighet, något som ”råkat” sammanfalla med att bidrag i mångmiljardklassen regnat över Italien. En av guldgruvorna har blivit de så kallade återhämtningsfonder som inrättades i landet för att stimulera ekonomin efter covidpandemin.

I mars avslöjades att den italienska staten snuvats på 16 miljarder euro (drygt 187 miljarder kronor). Pengarna har felaktigt betalats ut till projekt som skulle ha gått till renovering av fastigheter. Efter upptäckten har åklagare beslutat att granska en lång rad utbetalningar som gjorts från det stimulanspaket Italien tagit emot från EU – ett paket värt svindlande 2 336 miljarder svenska kronor.

Det finns i nuläget inga konkreta misstankar mot någon enskild person.

– Men det skulle vara naivt att tro att maffian inte dragit nytta av det enorma inflödet av pengar, säger Barbara Stargenti vid den nationella åklagarmyndigheten för bekämpning av maffia och terrorism till Reuters.

De största maffiagrupperna i Italien är Siciliens Cosa nostra, Camorran i Kampanien och ’Ndranghetan, som har sin bas i den södra regionen Kalabrien. Samtidigt som de alla tre hållit ett fast grepp om handeln med kokain i Europa har de parallellt lyckats nästla sig allt längre in i den finansiella sektorn – och i det italienska näringslivet. Inte sällan finns även lokala makthavare, som till exempel borgmästare och politiker också med på ett hörn.

I februari slog den Europeiska åklagarmyndigheten, EPPO, – som utreder brott mot EU:s ekonomiska intressen – larm och varnade för den enorma omfattningen av ekonomiska oegentligheter som olika organiserade kriminella grupper anses vara inblandade i.

Nästan en tredjedel av de 1 927 ärenden som EPPO utreder sedan 2023 hade kopplingar till Italien. I de fallen uppskattades de beräknade ekonomiska skadorna till drygt 85 miljarder svenska kronor.

Reuters har intervjuat sju åklagare och polischefer och analyserat tusentals sidor med domstolsdokument vilket lett till omfattande avslöjanden om hur maffian lurar systemet. Deras agerande är ofta tätt sammanlänkat med näringslivet självt – utan företagarnas medverkan skulle det inte gå, menar flera åklagare. Byggbranschen är ett exempel, men även den inhemska livsmedelsindustrin där man ägnar sig åt bland annat varumärkesförfalskningar, men också åt människohandel där man utnyttjar billig arbetskraft som tvingas arbeta under slavliknande förhållanden.

– I Italien finns det inget socialt stigma för den som utfärdar falska fakturor eller struntar i att betala skatt, säger Alexandra Dolci, chef för en grupp åklagare i Milano som arbetare uteslutande mot maffian.

Straffskalorna för ekonomisk brottslighet och narkotikarelaterad brottslighet skiljer sig också åt markant – precis som i de flesta länder.

– Ertappas du med 50 gram kokain riskerar du upp till 20 års fängelse medan du kan komma undan med 18 månaders fängelse om du skriver falska fakturor för 500 miljoner euro, konstaterar Dolci till Reuters.

Ett exempel är ett stort ärende som avslöjandes i februari då polisen grep 108 personer som tros stå nära ’Ndranghetan. De misstänks ha utfärdat falska fakturor till ett värde av 4 miljoner euro för icke-existerande tjänster inom skeppsbyggnad, underhåll av industrimaskiner, städning och biluthyrning. Utredningen pågår fortfarande.

– Företagarna går med på det för att slippa betala skatt. Det är inget sporadiskt fenomen, det är strukturerat, säger Filippo Ivan Bixio, provinschef för skattepolisen.

Även Pasquale Addesso, domare vid en domstol i Milano, har bevittnat utvecklingen på nära håll.

Inte sedan 2011, då 120 personer stod åtalade för ”traditionella” maffiabrott, har han stött på ett enda fall av utpressning.

– Nej, nu är maffian snarare involverade i konkurser i stället, säger han.

Bland annat har man sett flera fall där personer som kopplats till just ’Ndranghetan har gett sig in i bemanningsbranschen, både inom transport- och städsektorn. Nybildade bolag får skatterabatter, vilket man utnyttjat genom att lägga låga anbud, få många jobb men sedan försätta bolagen i konkurs.

Av de förundersökningar som gjorts framgår att internationella företag som UPS, DB Schenker och Lidl lagt ut viss logistik på bolag som kan kopplas till Ndranghetan – något de också dömts att betala böter för. Bolagen har inte velat kommentera saken.

– Tyvärr saknas det kompetenta utredare som kan genomföra de komplexa utredningar som krävs för att bevisa att brott begåtts vid en konkurs, säger domaren Pasquale Addesso till Reuters.

– Men nu vet jag – vill man bekämpa maffian bör man fokusera mer på insolvens och konkurslagar än på utpressning, säger han.

Att uppskatta de totala kostnaderna för den italienska staten låter sig inte göras. En fingervisning är att de konkursade företagen i juli förra året var skyldiga totalt 1 822 miljarder svenska kronor i obetalda skatter och pensionsinbetalningar. Det är ungefär tre gånger så mycket som Italiens årliga intäkter från bolagsskatten, som förra året uppgick till 605 miljarder.

Även i Sverige går utvecklingen åt samma håll. Under 2023 drog olika typer av bedrägerier in 7,5 miljarder till de kriminella nätverken, lågt räknad. Det innebär en ökning med 22 procent från 2022. I september sa justitieminister Gunnar Strömmer till DN att Sverige varit alldeles för sena med att ta itu med att försöka stoppa gängens pengaflöden.

– Narkotikahandeln är inte längre den viktigaste inkomstkällan för de kriminella gängen, konstaterade han då.

Den italienska maffian

’Ndranghetan

Störst av landets maffiaorganisationer är i dag ’ndranghetan – ett ord som kommer från grekiskan och betyder ungefär ”modig man”. Den kommer från Kalabrien och har inom några decennier blivit Italiens mäktigaste. En anledning är att de har ett internationellt nätverk över hela världen. Detta tack vare den stora utvandringen från Kalabrien. ’Ndranghetan omfattar 166 klaner och har cirka 4 000 medlemmar. Den årliga omsättningen uppskattas till 55 miljarder euro.

Camorran

Denna starka maffia är till stor del koncentrerad kring Neapelområdet i regionen Kampanien. Familjerna och klanerna är många, vilket bidragit till flera blodiga maffiakrig mellan familjer som blivit dödsfiender. Uppskattad omsättning 20 miljarder euro.

Cosa nostra

Den sicilianska maffian dominerade länge med direktkontakter i USA. De har genomfört mängder med mord och kidnappningar. Men de två bombattentaten 1992 mot domarna Giovanni Falcone och Paolo Borsellino blev en vändpunkt. Folket i Palermo startade en framgångsrik revolt i protest mot det ökande våldet. I dag är Palermo en lugn stad, där maffian finns, men inte syns. I dag har intäkterna sjunkit till rekordlåga 1,8 miljarder euro.

Läs mer:

Ex-politiker och poliser dömda i stort maffiamål

Polisen: Mäklare hjälper kriminella att tvätta pengar

Share.
Exit mobile version