Lagen i Grupp A

KANADA

Tre senaste VM

2023: 1. 2022: 2. 2021: 1.

Tre stjärnor

Connor Bedard, f, Chicago Blackhawks

Jared McCann, f, Seattle Kraken

Jordan Binnington, mv, St Louis Blues

Kanada favorit igen

Tiden när Kanada skickade C-lag till VM för en lite skön avslutningsfest i Europa är sedan länge över. Nu är det ”going for gold” som gäller och det har laget lyckats med fyra gånger sedan 2015. Inte sällan går det knackigt i de inledande matcherna innan ”Lönnlöven” varvar upp.

Tonåringarna skickades hem

Tanken var att Kanada skulle satsa riktigt ungt i årets VM. Men bara tre dagar före VM-premiären skickades två tonåringar hem och ersattes av äldre spelare. 17-årige Macklin Celebrini, Boston University – han väntas gå först i sommarens draft till NHL – fick åka hem för att ”fokusera på nästa säsong”. 19-årige Adam Fantilli var också uttagen, men fick inte plats i den slutgiltiga truppen. Fantilli vann i fjol både JVM och stora VM med Kanada. Hetast i laget är supertalangen Connor Bedard, 18, som gjort en stark debutsäsong i Chicago.

FINLAND

Tre senaste VM

2023: 7. 2022: 1. 2021: 2.

Tre stjärnor

Mikael Granlund, f, San Jose Sharks

Olli Määttä, b, Detroit Red Wings

Konsta Helenius, f, Jukurit

Kan vinna – även utan NHL-spelare

För inte så många år sedan raljerades det om att Finlands hockeylandslag alltid hittade ett sätt att förlora på. Det stämmer inte längre. Sedan 2011 har ”Lejonen” tre guld och tre silver.

Till årets VM har Finland bara lyckats få över fyra NHL-spelare, och då har Valtteri Puustinen och Jesse Puljujärvi tillbringat delar av säsongen i farmarlag. Men det behöver inte vara någon garanti för misslyckande. När Finland vann guldet 2019 var det med 18 VM-debutanter och bara två NHL-spelare i laget.

Nya Zorromål av Granlund?

Finland får i alla fall en riktigt tung NHL-förstärkning i form av Mikael Granlund som var med och vann VM-guld både 2011 och 2022. Hans ”Zorro-mål” i semifinalen 2011 mot Ryssland har vevats miljontals gånger på Youtube. Den då 19-årige supertalangen flippade upp pucken på bladet bakom målburen och lirkade in 1–0-målet förbi en ställd Konstantin Barulin i målet. Nästan lika känt blev tv-kommentatorns Antero Mertarantas galna jubelreferat.

TJECKIEN

Tre senaste VM

2023: 8. 2022: 3. 2021: 7.

Tre stjärnor

Dominik Kubalik, f, Ottawa Senators

Roman Cervenka, f, Rapperswil-Jona

Radko Gudas, b, Anaheim Ducks

Hemmafansen lyfter Tjeckien

På tio år har Tjeckien inte mäktat med mer än en bronsmedalj i VM och det är förstås inte godkänt hos det hockeytokiga folket. Minns de tre raka VM-gulden 1999–2001.

Nu kommer laget lyftas av storpublik, nästan 18 000 åskådare får plats i O2 arena. Men A-gruppen är stenhård och Tjeckien får bekänna färg direkt.

Skyttekungen som blev mållös

Med sina åtta mål blev Dominik Kubalik bäste målskytt i förra årets VM och kom med i All star team. Men den gångna säsongen har varit tuff sedan han byttes bort från Detroit till Ottawa. Där blev det bara 15 poäng och en plats långt ned i forwardshierarkin.

– Jag hoppas att det här är bakom mig och att jag kan bygga på förra årets VM. Förra gången VM var i Prag var jag och tittade och det ska bli fantastiskt att spela, säger han till sports.cz.

SCHWEIZ

Tre senaste VM

2023: 5. 2022: 5. 2021: 6.

Tre stjärnor

Roman Josi, b, Vancouver Canucks

Nico Hischier, f, New Jersey Devils

Philipp Kurashev, f, Chicago Blackhawks

Stjärnspäckat – även utan Fiala

Schweiz har förlorat och förlorat under Euro hockey tour den här säsongen. Men det rödvita laget ser helt annorlunda ut i VM. Schweiz har flera riktigt vassa offensiva NHL-pjäser som Nico Hischier, Philipp Kurashev och Nino Niederreiter. Men framför allt storbacken Roman Josi som gjort över 700 poäng i NHL.

– Josi är den i särklassigt bästa spelaren vi haft i Schweiz de 50 senaste åren, säger 40-årige Andres Ambühl till Blick.

Ambühl gör sitt 19:e VM medan Nico Hischier ”bara” gör sitt femte raka VM. Han har snittat nästan en poäng per VM-match.  Däremot är det tveksamt om Los Angeles Kevin Fiala ansluter – hans svenska fru väntar nämligen barn.

Albelin i båset som vanligt

Assisterande coach – det har varit Tommy Albelins signum efter spelarkarriären med över 1 000 NHL-matcher. Albelin gjorde åtta år som assisterande i New Jersey Devils organisation.

Nu laddar svensken för sitt sjunde VM för Schweiz bredvid huvudcoachen Patrik Fischer.

DANMARK

Tre senaste VM

2023: 10. 2022: 9. 2021: 12.

Tre stjärnor

Alexander True, f, Charlotte Checkers

Markus Lauridsen, b, Löwen Frankfurt

Nicholas B Jensen, Fischtown Pinguins

Lilleputtlandet hävdar sig väl

I Danmark finns det drygt 5 000 registrerade hockeyspelare, att jämföra med närmare 80 000 i Sverige – och mer än en halv miljon i Kanada. Men danskarna står upp bra i VM och har sedan debuten i A-gruppen 2003 inte varit nära nedflyttning.

Till årets VM hade Danmark hoppats på någon av de lediga NHL-spelarna Nikolaj Ehlers, Lars Eller och Oliver Björkstrand, men alla har tackat nej.

För att ta sig vidare till kvartsfinal från den här svåra gruppen krävs dock ett mirakel av Danmark som leds av förbundskaptenen Mikael Gath med svensken Andreas Lilja som assisterande coach.

NORGE

Tre senaste VM

2023: 13. 2022: 13. 2021: 13.

Tre stjärnor

Mats Zuccarello, f, Minnesota Wild

Patrick Thoresen, f, Storhamar

Henrik Haukeland, mv, Düsseldorfer EG

Zuccarello sprider optimism

13:e plats tre år i rad. Men nu andas Norge större optimism. Anledningen är Mats Zuccarellos ja till VM. Under nio år spelade han tillsammans med Henke Lundqvist i New York Rangers. Och med 63 poäng för Minnesota har 36-åringen i år visat att han fortfarande håller högsta klass. Nu gör storstjärnan sitt första VM sedan 2016.

En klasspelare är också förre djurgårdaren Patrick Thoresen som gör landslagscomeback.

– Det har tänts en liten glöd. Nu har jag gjort en väldigt bra säsong vid 40 års ålder och när landslaget ser något i mig väcker det känslor som jag trodde var borta, säger han till norska TV2.

ÖSTERRIKE

Tre senaste VM

2023: 14. 2022: 11. 2021: Ej med.

Tre stjärnor

Marco Rossi, f, Minnesota Wild

Thomas Raffl, f, Salzburg

Dominique Heinrich, b, Vienna Capitals

Rossi tillbaka efter hjärtproblem

I ett omeriterat lag sticker Marco Rossi ut som den lysande stjärnan. I sin första hela NHL-säsong gjorde 22-åringen 40 poäng för Minnesota Wild. Att karriären fått en trögare start än förväntat för den talangfulle österrikaren berodde till stor del på svåra komplikationer efter att han 2021 fått covid. Rossi fick hjärtproblem och var tvungen att pausa säsongen. Han fick börja om i AHL, men är nu tillbaka.

Han behövs i ett Österrike som under våren åkt på dubbla förluster mot bland annat Lettland och Slovenien. Allt handlar om att undvika nedflyttning.

– Vi vet att en seger kan räcka för att hålla oss kvar i A-gruppen, säger Rossi till krone.at.

STORBRITANNIEN

Tre senaste VM

2023: 17. 2022: 16. 2021: 14.

Tre stjärnor

Ben Bowns, mv, Cardiff Devils

Ben O’Connor, b, Dundee Stars

Liam Kirk, f, HC Litvinov

Ben och Ben i tidernas femma

Internationella ishockeyförbundet har listat de fem bästa spelarna genom tiderna i Storbritannien. Två av dem finns med i årets VM, vilket säger en del om att den en gång stolta hockeynationen (ni vet väl var hockeyn uppfanns?) mår ganska bra just nu. Storbritannien hade annars sin storhetstid på 1930-talet då det blev ett VM-guld och två VM-silver.

Vilka är då de aktuella spelarna i tidernas femma? Jo, målvakten Ben Bowns som gör sitt elfte VM och backen Ben O’Connor som gjorde elva matcher för Leksand 2018.

Storbritannien bör dock få det svårt att undvika sistaplatsen i gruppen och därmed nedflyttning.

Lagen i grupp B

SVERIGE

Tre senaste VM

2023: 6. 2022: 6. 2021: 9.

Tre stjärnor

Victor Hedman, b, Tampa Bay Lightning

Erik Karlsson, b, Pittsburgh Penguins

Rasmus Dahlin, b, Buffalo Sabres

Ljusning i det mörka 20-talet?

A-gruppen är på papperet klart vassare än Sveriges. Men det betyder å andra sidan att tufft motstånd väntar redan i kvartsfinal.

Tre Kronor har ett riktigt mörkt VM-facit på 2020-talet: Ut i kvartsfinal i de två senaste turneringarna och stopp redan i gruppspelet 2021. Pressen att nå resultat är hård nu för förbundskaptenen Sam Hallam.

VM:s bästa backsida

Tre Kronor har sitt bästa VM-lag på många år och framför allt på backsidan finns det inget lag som är i närheten när det gäller namnkunniga spelare: Victor Hedman blev 2020 vald till Stanley Cups mest värdefulla spelare. Erik Karlsson blev i fjol för tredje gången utsedd till NHL:s bäste back. Och så Rasmus Dahlin som vid 24 års ålder redan hunnit göra 292 poäng på 436 NHL-matcher. Forwardssidan är inte lika stjärnspäckad, men exempelvis Adrian Kempe, Lucas Raymond och Joel Eriksson Ek kommer från toppsäsonger.

USA

Tre senaste VM

2023: 4. 2022: 4. 2021: 3.

Tre stjärnor

Zach Werenski, b, Columbus Blue Jackets

Brady Tkachuk, f, Ottawa Senators

Brock Nelson, f, New York Islanders

Inget amerikanskt guld sedan 1960

USA är att räkna med när det drar ihop sig till medaljspel – men till final räcker det nästan aldrig. Tre brons och tre fjärdeplatser är facit de senaste åtta turneringarna.

Senast USA var i final var 1960 och då var det OS-turneringen som också räknades som VM. Guldlöst i 64 år alltså – och även om hockey-VM inte har någon status i USA är det aningen pinsamt för den stora hockeynationen.

Tkachuk har hockey i generna

En av de största stjärnorna i USA:s lag och i hela VM är Ottawas Brady Tkachuk, som kommer från en riktig hockeysläkt. Pappa Keith gjorde mer än 1 200 NHL-matcher och storebror Matthew är storstjärna i Florida. Dessutom har de en hel femma av kusiner som spelat i NHL med efternamnen Fitzgerald och Hayes.

Den pålitlige poängmaskinen Brady Tkachuk – 37 mål och 37 assist den senaste säsongen – gör nu landslagsdebut för USA.

SLOVAKIEN

Tre senaste VM

2023: 9. 2022: 8. 2021: 8.

Tre stjärnor

Simon Nemec, b, New Jersey Devils

Tomas Tatar, f, Seattle Kraken

Juraj Slafkovsky, f, Montreal Canadiens

Slovakiska gulderan långt borta

Guld, silver och brons var Slovakiens fina VM-facit mellan 2000 och 2003. Men det känns avlägset nu. Bara två gånger på de nio senaste turneringarna har laget tagit sig till kvartsfinal.

I år ser det dock mer intressant ut med ungdomar som Simon Nemec och Juraj Slafkovsky och rutinerade Tomas Tatar i laget. Leksandsduon Marek Hrivik och Peter Cehlarik är ett pålitligt radarpar.

Slafkovsky nästa superstjärna?

Juraj Slafkovsky slog igenom med dunder och brak som 18-åring när han gjorde sju mål och bidrog till Slovakiens OS-brons 2022. Samma år gick han som etta i NHL-draften.

I år har han tagit nästa steg med sina 50 poäng för Montreal Canadiens. Kanske är han nästa superstjärna från Slovakien som genom åren fostrat legendarer som Stan Mikita, Miroslav Satan, bröderna Stastny, Pavol Dimitra och Zdeno Chara.

TYSKLAND

Tre senaste VM

2023: 2. 2022: 7. 2021: 4.

Tre stjärnor

Philipp Grubauer, mv, Seattle Kraken

Nico Sturm, f, San Jose Sharks

John-Jason Peterka, f, Buffalo Sabres

Krisläget slutade i succé

Tyskland inledde förra årets VM med tre raka förluster och inför ödesmatchen mot Danmark var det krisstämpel. Då vände allt och tyskarna gick hela vägen till final där det blev 2–5-förlust mot Kanada. Det var Tysklands största VM-framgång sedan silvret 1953 och den största prestationen efter andraplatsen i OS 2018.

37-årige veteranen Moritz Müller har varit med i båda succéturneringarna och vill efter 200 landskamper ha mer:

– Jag spelar tills någon säger att jag inte är tillräckligt bra längre, säger han inför VM.

VM:s bästa forward förstärker

Även om de största stjärnorna, som till exempel Leon Draisaitl, är kvar i Stanley Cup-slutspelet, har Tyskland några fina NHL-förstärkningar. John-Jason Peterka, 22, fick sitt genombrott i Buffalo förra året och har följt upp det med 50 poäng den gångna säsongen. I förra årets VM utsågs han till bästa forward och hans tolv poäng var fler än någon annan tysk spelare har gjort i ett VM.

LETTLAND

Tre senaste VM

2023: 3. 2022: 10. 2021: 11.

Tre stjärnor

Elvis Merzlikins, mv, Columbus Blue Jackets

Rihards Bukarts, f, Vitkovice

Rodrigo Abols, f, Rögle

Kan Lettland upprepa bragden?

Oj, vilket party det blev i Riga när Lettland för ett år sedan säkrade sin allra första VM-medalj i hockey inför euforiska hemmafans.

– Det här måste bli en nationell helgdag, sade forwarden Rihards Bukarts efter 4–3-segern mot USA i bronsmatchen.

Nu är frågan om Lettland kan upprepa sin bragd i Tjeckien. Kampen om en kvartsfinalplats lär främst stå mot Slovakien.

Flera svenskbekantingar finns i VM-truppen som SM-finalisterna Martins Dzierkals (Skellefteå) och Rodrigo Abols (Rögle), liksom Miks Indrasis och Karlis Cukste som var med om att spela upp Brynäs i SHL.

KAZAKSTAN

Tre senaste VM

2023: 11. 2022: 14. 2021: 10.

Tre stjärnor

Roman Starchenko, f, Barys Astana

Jevgenij Rymarev, f, Barys Astana

Nikita Mikhailis, f, Magnitogorsk

VM-laddade mot bannlysta lag

Redan 2006 gjorde forwarden Roman Starchenko sitt första VM för Kazakstan. Nu är han redo för ännu ett och 37-åringen har dessutom skrivit ett nytt kontrakt med Barys Astana där han gjort 800 matcher i KHL. Under Starchenkos tid har Kazakstan åkt upp och ned mellan divisionerna, men de tre senaste åren har laget etablerat sig i A-gruppen. I fjol blev det bland annat seger mot Slovakien.

De flesta spelarna i VM-truppen spelar till vardags i ryska ligan KHL. Inför VM har Kazakstan laddat upp med matcher mot Ryssland och Belarus som fortfarande är bannlysta från internationell hockey.

FRANKRIKE

Tre senaste VM

2023: 12. 2022: 12. 2021: Inställt.

Tre stjärnor

Pierre-Édouard Bellemare, f, Seattle Kraken

Stephane da Costa, f, Jekaterinburg

Tim Bozon, f, Lausanne HC

Svensk mästare lyfter ”Les Bleus”

Varje år hoppas Frankrike på att storstjärnan Pierre-Édouard Bellemare ska bli tillgänglig till VM, men oftast har hans lag gått till NHL-slutspel. I år blev dock Seattle Kraken utslaget och 39-åringen kommer till VM – 20 år efter sin landslagsdebut.

Bellemare har två SM-guld med Skellefteå på meritlistan och spelade även i Leksand. Han blir förstås ett lyft för ”Les Bleus” som i första hand siktar på att ha ett lag bakom sig i gruppen.

Frankrike skaffade sig självförtroende veckan före VM-premiären genom att besegra Tyskland med 5–3 i en träningsmatch. I returen föll man efter förlängning.

POLEN

Tre senaste VM

2023: 18. 2022: 22. 2021: Inställt.

Tre stjärnor

Krystian Dziubinski, f, Nowy Targ

Pawel Zygmunt, f, Litvinov

Patryk Wronka, f, Zakopane

”Marre” kommentator i VM

Polen är tillbaka i A-VM för första gången på 22 år efter två raka avancemang. Polackerna satsar på ett rutinerat manskap, sex av backarna är över 34 år. Landets bästa spelare genom tiderna, Mariusz Czerkawski, är dock för gammal för VM. Han spelade i Djurgården och Hammarby, innan han drog till NHL och gjorde sin sista match 2009 i Polen. Men ”Marre” är på plats i Tjeckien – som kommentator för polsk tv.

Share.
Exit mobile version