En mild sol lyser över den prunkande grönskan i Kagghamra söder om Stockholm. Och så mitt i detta bedårande landskap – det stinkande sopberg som blivit ett groteskt monument över en av Sveriges största miljöskandaler genom tiderna.

Det var här som det ökända bolaget Think Bolaget misstänks ha dumpat tiotusentals ton med avfall illegalt. 2020 började eländet brinna och spred kvävande rök hela vägen till centrala Stockholm. Till en början försökte man släcka elden med vatten. Men då spreds det förorenade vattnet till den omgivande naturen. I stället begravdes skräpet under metervis med sand.

Anders Öttenius, chef för stadsmiljö på Botkyrka kommun, berättar att det var något år sedan som själva elden slocknade. Men därefter fortsatte förbränningsprocessen. Just den här onsdagen är en stor dag för honom och hans kollegor. Först nu har nämligen sophögen svalnat tillräckligt mycket för att man ska kunna börja ta prover och få reda på vad den faktiskt består av. Det har alltså tagit fem år.

– Brandförsvaret har gjort bedömningen att 20 grader är gränsen, och på den nivån har det legat i några månader. Men dessutom har vår bidragsansökan för att kunna göra de första åtgärdsförberedande delarna också tagit sin tid att hantera för Naturvårdsverket, säger Anders Öttenius.

En grävmaskin äter sig ner genom sanden och når efter ett tag fram till lagren av avfall. Höjden på sopberget därinunder varierar mellan fem och sju meter. Här och var skymtar sönderslitna rosa säckar, komprometterande spår efter Think Pink. Det sticker i andningsvägarna när högen öppnas upp som ett sår.

– Vi är ganska många på plats. En av oss jobbar enbart med brandövervakning och håller koll så att inget händer. Temperaturen mäts kontinuerligt för att vara på den säkra sidan, säger Jessika Ahlund Harbom, miljökonsult på bolaget Bjerking som sköter provtagningarna.

Anders Öttenius påpekar att man har kunnat göra kvalificerade gissningar kring vad skräpberget består av. Det handlar framför allt om olika sorters plast.

– Men vi vet till exempel inte hur stor del som är förbränd, säger han och suckar.

– Det är verkligen fruktansvärt det här. Men det känns jättebra att vi har tagit det här första steget.

De prover som nu grävs fram ska sedan analyseras. Resultaten beräknas komma senare i höst. Svaren behövs i sin tur för att sätta ihop en bedömning av vad det kan tänkas kosta att ta hand om denna storslagna bedrövelse. Tidigare har kommunen estimerat att det skulle landa på närmare en halv miljard att forsla bort berget.

Anders Öttenius betonar att det inte är avgjort ännu om allt avfall ska transporteras bort. Det blir i sinom tid ett politiskt beslut. Ett annat alternativ är att kapsla in avfallet på plats.

Nyligen avslutades huvudförhandlingen i det så kallade Think Pink-målet. Rättegången har pågått i 84 dagar och är ett av de största miljöbrottsmålen i svensk historia. Enligt åklagaren har Think Pink dumpat hundratusentals ton skräp illegalt avfall på 21 platser runt om i Sverige, däribland i Kagghamra. Elva personer har åtalats för olika grad av inblandning.

Den 17 juni faller domen. Enligt Anders Öttenius påverkar utfallet inte deras arbete i Kagghamra. Kommunen har riktat skadeståndskrav på 115 miljoner kronor mot konkursboet, men några egentliga förhoppningar om att det ska leda till några konkreta pengar har man inte.

Share.
Exit mobile version