Rättegången, som inleds i dag i Nacka tingsrätt, är mycket omfattande och väntas pågå till slutet av januari 2025. Fem män står åtalade och de misstänks för grov ekonomisk brottslighet som ska ha begåtts i tre olika företag i Stockholmsområdet 2020 och 2021.
Bland åtalspunkterna märks bland annat grova skattebrott i form av bedrägerier i samband med handel av mobiltelefoner. Enligt åklagaren handlar det om näringspenningtvättsbrott som omfattar cirka 650 miljoner kronor.
Upplägget ska ha varit att pengar från storskaliga momsbedrägerier slussats vidare till ett internationellt kriminellt nätverk. Handeln har enligt åtalet skett med priser och påslag som satts av det internationella brottssyndikatet. Delvis har det rört sig om så kallad ghost trading, alltså en helt påhittad handel med varor som inte har existerat. Målet har varit att snabbt skicka pengar från brottsvinster utomlands.
Mårten Hallsten, kammaråklagare och förundersökningsledare vid Ekobrottsmyndigheten i Stockholm, har yrkat på sammanlagt 37 års näringsförbud mot de fem misstänkta.
– I slutänden utgör den här typen av grov organiserad ekobrottslighet ett allvarligt hot mot finansieringen av vår gemensamma välfärd, säger han.
Ekobrottsmyndigheten har på senare år lagt stor kraft på att utreda momsbedrägerier av den typ som de åtalade misstänks ha ägnat sig åt. Sedan 2021 har 52 personer dömts till sammanlagt 223 fängelseår och ungefär 265 års näringsförbud.
– Just nu pågår ett flertal förundersökningar gällande momsbedrägerier som alla rör skatteundandraganden på över 100 miljoner kronor vardera. Antalet anmälningar från Skatteverket till Ekobrottsmyndigheten har minskat kraftigt vilket är ett kvitto på att vi har varit framgångsrika i att slå tillbaka brottsligheten, sade Gunilla Arph-Malmberg, vice chefsåklagare vid Ekobrottsmyndigheten, i samband med att de fem männen åtalades i slutet av september.
Läs mer:
Nya EBM-chefen: Straffen för ekobrott måste bli hårdare
Skulder på sex miljarder i omfattande bolagshärva