Det pågående utbrottet av mpox var länge begränsat till Kongo-Kinshasa, men sedan förra hösten har virussmittan också konstaterats i bland annat Centralafrikanska republiken, Nigeria, Kongo-Brazzaville, Liberia, Burundi, Rwanda, Uganda, Kenya och Sydafrika. I onsdags utlyste WHO internationellt hälsonödläge och dagen därpå noterade Region Stockholm det första smittfallet utanför Afrika.

Mot bakgrund av spridningen meddelar nu Folkhälsomyndigheten rekommendationer för den som reser till eller från platser där mpox-spridning förekommer. Man uppmanas bland annat till uppmärksamhet på symtom som blåsor eller sår och att ta kontakt med vården vid misstanke om smitta, i synnerhet om man varit i nära kontakt med någon.

– Med ”nära kontakt” menas till exempel att man bott tillsammans med någon en tid. Men även sexuella kontakter räknas hit, säger Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Magnus Gisslén i ett pressmeddelande.

– Mpox är en allmänfarlig sjukdom och det är därför viktigt att man söker vård om man har symtom. Folkhälsomyndigheten följer kontinuerligt läget och dessa rekommendationer kan komma att ändras med kort varsel.

Fakta.Symtom på mpox.

Vanliga symtom:

● Blåsor eller sår på bålen, armar, ben, händer och fötter.

● Blåsor eller sår i ansiktet eller i och runt munnen.

● Blåsor eller sår på och runt könsorganen och runt analöppningen.

● Problem med avföring, till exempel diarré, och svårigheter att kissa.

● Feber, ont i huvudet och i musklerna.

● Svullna lymfkörtlar, smärta runt analöppningen och i ändtarmen.

● Tyngdkänsla i nedre delen av magen och i bäckenet.

Sjukdomen kan orsaka mycket smärta och obehag, men läker i regel av sig själv inom två till fyra veckor.

Vuxna friska personer blir sällan allvarligt sjuka, men i vissa fall kan det krävas inläggning på sjukhus.

Yngre barn samt gravida och personer med nedsatt immunförsvar bedöms ha större risk att bli allvarligt sjuka om de smittas. I sällsynta fall, oftast hos personer med nedsatt immunförsvar, kan sjukdomen leda till komplikationer och dödsfall.

Källa: FHM

Mpox, orsakat av så kallade apkoppsvirus, har varit en känd smitta i över 50 år och under 2022 pågick ett större utbrott som också föranledde ett globalt nödläge som hävdes i maj förra året. Sedan tidigare är omkring 300 mpox-fall noterade i Sverige, men samtliga har hittills varit smittor av virusets undertyp klad II.

I det nu aktuella utbrottet handlar det i stället om typ klad I som av allt att döma smittar betydligt lättare, även vid icke-sexuella kontakter. Den specifika typen klad Ib identifierades förra september och har därtill en dödlighet på upp till 10 procent, betydligt högre än klad II.

– Att ett fall av mpox-sjukdom orsakad av klad I dyker upp i Sverige är en helt klart oroande utveckling. Med tanke på hur allvarligt och spritt utbrottet i Afrika var är det inte förvånande att resor mellan kontinenterna har fört detta fall till Europa. Vi kommer sannolikt se fler fall i andra delar av världen, säger immunologen Brian Ferguson vid Cambridges universitet i en kommentar.

Fakta.FHM:s reseråd.

Resande till områden där smittspridning pågår

• Ta reda på om det pågår spridning av mpox dit du ska resa.

• Om du är i ett område med pågående smittspridning – undvik nära kontakter.

• Undvik särskilt nya sexuella kontakter om du befinner dig i ett område som har pågående smittspridning.

• Kontakta vården om du får tydliga symtom på mpox, som smärtsamma blåsor och sår, när du reser eller vistas i område där spridning av mpox pågår.

• Undersök om du omfattas av Folkhälsomyndighetens rekommendationer för vaccination mot mpox.

Inresande i Sverige

• Om du har varit i ett område med pågående spridning av mpox: Var uppmärksam på tydliga symtom på mpox, som smärtsamma blåsor och sår. • Var uppmärksam på symtom i tre veckor efter att du har kommit hem.

• Kontakta vården om du får tydliga symtom.

• Har du haft nära kontakt med en person som misstänks ha eller bekräftas ha mpox, kontakta vården för rådgivning, oavsett om du har symtom eller inte och oavsett resmål.

Källa: FHM

Läs mer:

Smittan spåras bland patientens nära kontakter i Stockholm

”Fokus ligger på att få vaccindoser till Afrika”

Regeringens krisgrupp i möte om mpox

Share.
Exit mobile version