I oktober är planen att nästa vaccinering mot covid-19 för personer över 65 år och de i särskilda riskgrupper ska inledas. Doserna kombineras med vaccin mot årets säsongsinfluensa. För att ge ett så bra skydd som möjligt uppdateras covidvaccinen allt eftersom viruset förändras och höstens doser har precis blivit godkända.

Hur väl tillverkarna lyckas matcha de varianter som nu är i omlopp är fortfarande okänt eftersom vaccinet ännu inte använts på bred front. Enligt Sören Andersson, chef vid enheten för vaccinationsprogram på Folkhälsomyndigheten, talar dock testerna i laboratorium för ett gott skydd.

– Man ligger hela tiden lite steget efter viruset så det gäller att hänga med så gott det går. Testerna visar att man ligger rätt så nära de senaste varianterna med det nya vaccinet, säger Sören Andersson.

Med två månader kvar till den nya vaccineringen drar i gång har covidsmittan ökat i Sverige och enligt experter väntas nivåerna stiga ytterligare.

Finns det en risk att många över 65 år blir svårt sjuka nu när det gått tio eller elva månader sedan den senaste vaccineringen?

– Vi ser inte det som ett stort hot som läget är nu, men det är alltid svårt att förutse vad som kommer hända. Det är något vi behöver följa men det är samtidigt inte så långt kvar tills vi drar i gång hösten vaccinationsinsats.

När den senaste vaccineringsomgången genomfördes i höstas var det omkring 55 procent av alla svenskar över 80 år som tog sin påfyllnadsdos. I vissa regioner var täckningen dock betydligt lägre.

– Vi skulle gärna se att de regioner som ligger lägst kommer upp i högre nivåer, det skulle göra skillnad.

Stockholm och Kalmar län har en vaccinationstäckning på under 40 procent. Det är för lågt för att vaccinationerna ska göra någon avgörande skillnad i hur många som blir svårt sjuka, enligt Sören Andersson.

Niklas Föghner, primärvårdsdirektör i Region Kalmar län, säger att man till skillnad från tidigare vaccinationsinsatser inte gjorde riktade brevutskick om vaccineringen till invånarna i våras – något regionen nu ska återgå till att göra.

– Vi ska förstärka kommunikationen till länets invånare, säger han i en kommentar till DN.

Magnus Thyberg, avdelningschef för kunskapsutveckling i Region Stockholm skriver i en kommentar till DN att man arbetar för att vaccintäckningen ska bli högre.

”Under hösten har vi ett projekt i ett område där vaccinationstäckningen generellt är lägre, samt planerar att använda hälsokommunikatörer i större utsträckning.”, skriver Magnus Thyberg.

Micael Widerström, smittskyddsläkare i Region Jämtland-Härjedalen, där spridningen av covid-19 är hög just nu, har tidigare sagt till DN att immuniteten mot de nuvarande varianterna verkar vara kortvarig. Enligt Folkhälsomyndighetens Sören Andersson finns det i nuläget inga skarpa data som visar om så är fallet.

– Immuniteten avtar successivt och man har kvar ett visst skydd. Vi skulle önska att skyddseffekten var längre, det skulle underlätta i många aspekter, säger han.

Myndigheten har i nuläget inga planer på att börja rekommendera två doser per år för alla över 65, som man gör för de över 80 år.

– Vår bedömning hittills är att det räcker med dosen under hösten eller vintern för de över 65, men det är också något vi får se hur det utvecklas framöver, säger Sören Andersson.

Läs mer: Avloppsvattnet visar: Covid fortsätter öka i hela landet – här är ökningen störst

Fakta.Covidvaccinen som används i Sverige

Comirnaty

mRNA-Vaccinet från läkemedelsjätten Pfizer ges till alla över 4 år som inte har nedsatt immunförsvar. Sedan 2023 ges endast en dos av vaccinet till de som ska påbörja sin vaccinering mot covid-19.

Bimervax

Vid höstens vaccinering blir det första gången som det proteinbaserade vaccinet från den spanska tillverkaren Hipra ges i Sverige. Vaccinet är godkänt för personer från 12 år, men Folkhälsomyndigheten rekommenderar Bimervax endast till personer från 31 år och uppåt. Vaccinet används inte för att ge tidigare ovaccinerade personer sina första doser.

Under de senaste vaccinationsinsatserna har även det proteinbaserade vaccinet Nuvaxovid, från den amerikanska tillverkaren Novavax, använts. Detta kommer inte finnas tillgängligt i Sverige under höstens vaccinering.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Share.
Exit mobile version