Den kommunala förvaltningen Arbvux i Göteborg ska hjälpa de mest utsatta grupperna i staden – ungdomar, nyanlända, funktionsnedsatta och kortutbildade – att hitta sätt där de kan försörja sig själva.

För snart två år sedan betalade Arbvux ut 400 000 kronor till en enda person – för ett jobb som aldrig blev gjort. DN har granskat affären, och redan det första dokumentet vi får ut väcker frågor.

Det är ett mejl daterat den 3 februari 2023, från förvaltningens jurist till den dåvarande direktören Andreas Lökholm. Ämnet rör ett uppdrag som ska annonseras ut, och det underliga är att både både juristen och Lökholm redan på förhand verkar veta vem som ska få det:

”Om 400 000 ska utgå till Marias bolag blir den totala summan 423 800 :-”, skriver juristen. ”Är det okej för dig, Andreas?”

Svaret blir ja.

Maria, som nämns i mejlet, heter Wallin i efternamn och har gjort sig känd som en tidig sanningssägare kring kriminella nätverk och deras påverkan på samhället. Hon har en bakgrund inom polisens underrättelsetjänst och har varit flitigt anlitad som expert på gängen av medier och politiker. Fram till 2022 var hon anställd som sociolog i Göteborgs kommun, men efter interna samarbetssvårigheter slutade hon sin tjänst. I början av 2023 är det alltså just henne Arbvux vill anlita igen för stadens räkning.

Den 6 februari får konsultmäklarna på Eworks i uppdrag att ordna med rekryteringen, och trots att det enligt lag måste vara en öppen upphandling bifogar förvaltningen en blålänk – med Maria Wallins mejladress.

En dryg vecka senare är allt klappat och klart. För 400 000 kronor – i förskott – ska Maria Wallin genomföra en ”förprojektering avseende trygghetsskapande och brottsförebyggande åtgärder”. Ett halvår senare ska rapporten vara inne.

Men nu – när nästan två år gått – finns ingenting.

– Det är helt oacceptabelt, säger ordföranden för nämnden för arbetsmarknad och vuxenutbildning, vänsterpartisten Marie Brynolfsson.

Själv fick hon först i höstas kännedom om det kostsamma och kollapsade konsultuppdraget. Förvaltningen har under en längre tid brottats med dålig arbetsmiljö, visselblåsarutredningar och chefsbyten och tillkom alltså Wallin-affären. Det var den tillfälligt förordnade Arbvuxchefen, Linda Nygren, som informerade politikerna om den.

– Det som är annorlunda och speciellt här är just att det utgått ett förskott. Och sedan är det ju också annorlunda att rapporten inte levererats, och att det efter påminnelser och påtryckningar inte händer någonting, säger Nygren.

DN har läst all skriftlig kommunikation som finns i ärendet, från beställningen fram till i dag. I augusti 2023 skulle alltså rapporten varit inlämnad.

I november 2023 ställs första mejlfrågan till Maria Wallin om den uteblivna rapporten och svaret från henne blir då att den inte är klar.

I december 2023 kan Maria Wallin inte hitta en tid för att prata med förvaltningen, men hon skriver att allt ska vara klart i slutet av januari.

I mars 2024 skriver Arbvux igen och Wallin lovar då skicka in rapporten ”i helhet senast i slutet av nästa vecka ”. Veckan tar slut, inget kommer.

I april 2024 försöker staden ännu en gång få in rapporten utan framgång.

I maj 2024 dyker det upp ett sju sidor långt utkast till rapport, där det mesta dock är en upprepning av hur uppdraget är formulerat och vilka ramar arbetet ska ske inom. Wallin har också kopierat in uppgifter om Arbvux målgrupper som en tjänsteman på kommunen nyligen tagit fram och mejlat till henne.

Den 21 maj lovar Maria Wallin att ”skicka i kväll”, men gör inte det.

I juni 2024 skickas påminnelse efter påminnelse, utan svar.

Därefter slutar sittande förvaltningschef och Linda Nygren ärver frågan. Ganska snart kommer hon fram till att den här rapporten var felbeställd från första början. Det arbete Maria Wallin anlitats för rimmar enligt Nygren inte alls med Arbvux grunduppdrag.

– Jag ser ingen nytta med den för vår del, så i september avslutade vi arbetet med att försöka få in den och övergick till en reklamationsprocess.

Konsulten Maria Wallin svarar efter två signaler när DN ringer henne. Hon säger att hon inte håller med om förvaltningens bild – att pengar ska ha betalats utan att något levererats.

– Det är inte riktigt sant. De har fått in en del. Och dessutom har jag precis gått med på en förlikning, via Eworks. De kommer att få tillbaka hälften utav pengarna och är nöjda med det.

Tycker du att du gjorde ett bra jobb?

– Nej, jag är inte speciellt nöjd Jag hade velat göra mycket mer, men förutsättningarna var inte de bästa. Det är ju så det blir ibland. Kommunikationen har inte funkat och signalerna har inte varit tydliga. Det har inte funkat från något håll kan jag tala om.

Kommunen tycker att du har varit väldigt svår att få tag i.

– Hade du svårt att få tag på mig? Tror du att det har varit någon skillnad för dem?

Maria Wallin medger dock att arbetet drog ut på tiden och sin egen del av den förseningen skyller hon på sjukdom. Hon säger att hon var sjukskriven för utmattning, en bruten fot och ”postcovid ögonsjukdom”. I mejlen till förvaltningen står dock ingenting om någon av dessa diagnoser.

– Min ambitionsnivå har legat högre än min kapacitet helt enkelt. Men det är också därför de får tillbaka pengar nu, säger Maria Wallin.

Den tillförordnade chefen för Arbvux får höra att förlikningen är klar via DN. Slutnotan för kommunen blir alltså rejält bantad, men 200 000 kronor stannar fortfarande hos konsulten.

Fick ni något av värde för de pengarna?

– Nej, säger Linda Nygren.

Varför inte?

– Den beskrivning som finns i det lilla pappret som kom i maj var saker som vi redan kände till. Och vi har lagt ner väldigt mycket tid och arbete på detta, en insats som vida överstiger det vi kan läsa in i de sju sidorna.

Under 2024 avslöjade kommunens visselblåsarfunktion flera andra brister inom Arbvux, något som Göteborgs-posten var först med att berätta. Bland annat hade förvaltningen agerat på tvärs med sitt uppdrag och lagt miljonbelopp på något som i praktiken blev en internutbildning av redan högutbildade nyckelpersoner på en av Göteborgs största industrier.

Visselblåsarfunktionen kunde också konstatera att Arbvux haft en kultur där ledningen rundade regler som finns till för att motverka korruption. Om en anställd vägrade skriva under en utbetalning på grund av tveksamheter kring ärendet, gick de ansvariga till någon annan som gick med på att attestera.

Linda Nygren säger att historien med Maria Wallins konsultuppdrag kan vara en följd av de bristerna.

– Ja, det är nog sannolikt att det är.

Kan det alltså handla om korruption?

– Nej, vi har tittat på om det är någon inom förvaltningen som tjänat på detta, men det har vi inte funnit att det är.

Kommer ni att polisanmäla något av det ni hittat?

– Vi har tittat även på det, i samarbete med stadens jurister och inte sett grund för det.

Men den politiska nämndens ordförande, Marie Brynolfsson, är trots allt skarpt kritisk till Nygrens företrädare.

Andreas Lökholm som lämnade kommunen i somras var den som designade det riktade uppdraget till Maria Wallin och utformade upplägget med en stor förskottsbetalning till konsulten.

– Han jobbar ju inte kvar här, men hade han gjort det så bedömer jag att vi hade vidtagit arbetsrättsliga åtgärder utifrån den information vi har. Här finns tydliga indikationer på att man inte följt regler och praxis, säger Marie Brynolfsson.

Fakta.Arbvux

Den kommunala förvaltningen för arbetsmarknad och vuxenutbildning i Göteborg förkortas Arbvux.

Arbvux ska hjälpa dem som står längst från arbetsmarknaden att på sikt kunna försörja sig själva. Förvaltningen ansvarar till exempel för Komvux och därunder ligger också SFI – svenska för invandrare.

Cirka 30 000 individer är varje år inskrivna på Komvux.

Arbvux ordnar också kommunala sommarjobb åt stadens ungdomar. Cirka 6 000 individer får varje år del av dessa.

Källa: Göteborgs stad

När DN når Andreas Lökholm säger han att han inte minns varför så mycket pengar betalades ut i förskott utan uppföljning.

– Jag kommer inte ihåg exakt hur turerna var.

Och detta att det bara fanns en kandidat från er sida, hur rimmar det med lagen om offentlig upphandling?

– Ja, alltså detta var ju en nisch som Maria Wallin hade och vi hade en bakgrund tillsammans med henne, men i slutändan det är ju Eworks som ska vara garanten för att frågan ställs till fler än en. Konkurrensmomentet sköter Eworks och jag har nu efteråt fått veta att de också kontaktade två andra aktörer utöver Wallin.

Nämndens ordförande säger att de skulle ha vidtagit arbetsrättsliga åtgärder mot dig om du hade jobbat kvar. Vad säger du om det?

– Ja, vad ska jag säga? Vi ville använda oss av den specialistkompetens som Maria Wallin hade och jag anser att vi följde en röd linje utifrån den situation staden befann sig i då med skjutningar och hotbilder. Nu tittar man på det här utifrån ett perspektiv där leveransen uteblev och det är klart att allt hamnar i ett annat ljus då, men jag står för det jag gjort, säger Andreas Lökholm.

Share.
Exit mobile version