Det var utanför en krog i centrala Helsingfors natten till fredag som en 54-årig man plötsligt lyfte ett vapen. Han ska ha riktat pistolen, som han hade licens för, mot personer på platsen och därefter avfyrat ett skott mot marken, skriver finsk polis i ett pressmeddelande. Ingen ska ha skadats av skottet.

Före incidenten ska 54-åringen ha hamnat i en argumentation med en person i ett annat sällskap inne på krogen. Enligt polisen förekom det förmodligen knuffar i bråket. En halvtimme senare möttes mannen och sällskapet utanför lokalen.

Den finska polisen går inte ut med 54-åringens identitet. Men enligt flera finska medier talar mycket för att det är Timo Vornanen, en riksdagsledamot för Sannfinländarna som tidigare arbetat som polis. Enligt uppgifter till tidningen Seiska ska han ha besökt krogen, som ligger intill riksdagen, tillsammans med en partikollega.

Partiledaren för Sannfinländarna, finansminister Riikka Purra, säger till Yle att Timo Vornanen var den som avfyrade vapnet, enligt hennes uppgifter. Men klargör att hon inte har kunnat bekräfta det.

– Jag har inga detaljerade uppgifter och har inte heller talat med personen själv. Så jag har väldigt lite information att gå på, säger Purra till Yle.

Även partisekreteraren Harri Vuorenpää uppger till Hufvudstadsbladet att Sannfinländarnas uppfattning är att Timo Vornanen varit med i situationen.

”Det är en chockerande situation som partiet ser mycket allvarligt på. Vi följer läget och vill ge polisen arbetsro”, skriver han till HBL.

54-åringen anhölls misstänkt för brott mot liv och hälsa, men har nu släppts och varit i kontakt med Sannfinnländarna, skriver Harri Vuorenpää på X.

Det är oklart om brottsmisstankarna kvarstår.

Share.
Exit mobile version