En av norska ligans bästa spelare skickar en varning till Sverige.

Molde har precis mött KFUM Oslo i Eliteserien, på nykomlingsklubbens lilla hemmaplan där spelarna spatserar över ett övergångsställe när de går från omklädningsrummen och ut till match.


Jag säger bara en sak till Sverige: håll det långt borta.

Här finns också tre torn på tre sidor av planen, med kameror monterade för VAR, fotbollens videodomarsystem som Norge införde förra säsongen.

– När det först skulle komma så var jag positiv, säger Moldes Magnus Wolff Eikrem, med ett förflutet i Malmö FF, när DN frågar honom om VAR.

– Men så som det har blivit i Norge så säger jag bara en sak till Sverige: håll det långt borta. För här har det varit närmast en katastrof. Det är bra att klubbarna i Sverige bestämmer, och supportrarna. Det är väl de som har fått det till att bli nej?

På tv-sändningen från en match några månader tidigare dyker en närbild upp. I det gröna gräset ligger en fiskekake.

Matchklockan står på 01.31 i mötet mellan Rosenborg och Lillestrøm i den norska högstaligan, och domaren blåser av matchen.

På tv-bilderna har det knappt märkts att någonting har hänt, men nu zoomas de in: en massa fiskbullar som har kastats in på plan från Rosenborgs klack. Tillsammans med bortaklacken sjunger supportrarna:

– Aldrig, aldrig ger vi oss!

Aktionen är en protest mot VAR.

Fyra dagar efter fiskbullematchen agerar förbundsledningen. Nästa år kan norsk fotboll bli det första landet som avskaffar VAR.

Tappra Stabæksupportrar samlas på puben Onkel Blaa i området Bekkestua i Oslos utkant. Deras lag åkte ur Eliteserien förra året och spelar nu i andraligan. Det finns en enda sak som är bra med det, säger folket här. De slipper VAR, som bara finns i högsta serien.

Vid ett bord bredvid baren pratar Bjørnar Posse Sandboe om saker som han inte tycker att han får några svar på från förbundet. Om hur långt spelare i rörelse kan förflytta sig mellan en bildruta och nästa, om hur man mäter en kroppsdels höjd över marken på en stillbild. Han har jobbat i 17 år som tv-fotograf och är ordförande i supporterklubben Stabæk Support.

– De har satt många streck där de säger att ”här är fyra centimeter offside”, ”här är fem centimeter”. Och så ser vi bilderna och tänker att det ju inte är möjligt att se. Då är det bara: ”Lita på oss”. Och då ökar protesterna ännu mer.

– Vi har fått höra att vi är känslostyrda, medan de har fackkunskapen. Men när vi tog oss an fackkunskapen så ville de inte lyssna på det heller.

Hur precist kan VAR egentligen vara?

– Jag är ju fackman som domare, inte vad gäller tv-bilder. Jag är ju inte tv-tekniker, säger Svein Oddvar Moen, VAR-ansvarig på norska fotbollförbundet.

Det tar ett par dagar att få tag i honom. Han har massor att göra, säger han, men han pratar gärna om VAR.

– Vi bjuder in medier, supportrar, alla. Vi vill vara transparenta. Alla ska kunna få insikt, information. Superviktigt för mig, säger den förre domaren på telefon.

Det är inte bara de aktiva supportergrupperna som kritiserar VAR. Undersökningar i medier visar att de flesta spelare är missnöjda.

– Jag har väldig respekt för att man har olika syn på saken. Men jag är i väldigt trygg förvissning om att detta är bra för fotbollen. För det leder till mer rättvisa, säger Svein Oddvar Moen.

De förbättrar hela tiden systemet, säger han.

– Men allt som är positivt är det ju inte lika roligt att prata om.

Svein Oddvar Moen säger att Norge har bland det lägsta antalet ingripanden från VAR i Europa. Bjørnar Posse Sandboe påpekar att publiken får vänta på VAR-kollar även när de inte leder till ett ändrat beslut.

Läktaren på Stabæks arena Nadderud fylls upp. Här finns en veteransektion med äldre herrar mitt på långsidan, barnfamiljer letar upp sina platser. Gänget från puben tar sig till ståplats, längst ner i ena hörnet. Här hänger en banderoll med orden ”NEI TIL VAR”, och en med ”HATER NFF”, det norska fotbollsförbundet.

Det var här som de norska protesterna mot VAR började förra sommaren, efter en halv säsong med systemet.

När Stabæk mötte Viking i juli lämnade folket i klacken sitt hörn på Nadderud när domaren blåste i gång matchen. Kvar fanns en banderoll:

”VI VAR HÄR.”

– Vi började märka redan från start att man kunde jubla för ett mål, men sedan fick man vänta för att se om man skulle få målet eller inte. Till slut uppfattas det ju som att ett mål egentligen är en ansökan om ett mål, säger Bjørnar Posse Sandboe.


Allt vi gör i en supporterklubb handlar om att uppleva saker tillsammans.

Det är inte för sådant som de går på match, säger han.

– Det är inte därför vi kör en buss till Haugesund i tio timmar och står där. Vi står där för att vi vill vara de första som ser vad som händer och uppleva det där och då. Om det då sitter någon i Oslo, som dessutom inte kan använda verktyget, och avgör – vi tycker inte att fotbollen borde betala för det.

– Allt vi gör i en supporterklubb handlar om att uppleva saker tillsammans.

Protesterna har fortsatt runt om i Norge sedan förra året. I somras eskalerade de.

På en match körde Brannsupportrar runt en radiostyrd bil i ena straffområdet med en rökbengal fäst vid sig. Andra kastade in tennisbollar på planen, tysta protester genomfördes. Banderoller sattes upp om att ”rädda fotbollen” och att ”VAR dödar”.

I fiskbullematchen på Lerkendal stadion kulminerade det. Två försök gjordes att spela, men det kom in svarta rökbomber, sedan regnade det in tennisbollar på planen. Till slut bröt domaren matchen definitivt och den spelades klart flera veckor senare, utan publik.

Bara fyra dagar efter den stoppade matchen meddelade förbundet att VAR:s framtid ska tas upp på förbundstinget nästa år, där alla landets föreningar har rösträtt.

– Jag är ödmjuk inför att vi tidigare kanske inte har kommunicerat tydligt nog vad som är effektiva demokratiska kanaler för att delta i frågan om VAR:s framtid i norsk fotboll, sade förbundsordföranden Lise Klaveness i ett uttalande.

Samtidigt tillsattes en arbetsgrupp som ska utreda för- och nackdelar med VAR.

Det finns en situation som Bjørnar Posse Sandboe har ägnat sig särskilt åt. Han tar den som exempel i en lång artikel om hur VAR fungerar.

I juli gjorde inbytaren Kasper Høgh ett ledningsmål för Bodø/Glimt som såg ut att bli avgörande borta mot KFUM. Men efter två minuters VAR-koll dömdes det bort för offside. Matchen slutade 1–1.

Hater, hater, hater jævla VAR, sjöng bortafansen.

Dagen efter kom en bild från förbundet på offsidestrecken som ritats i VAR-rummet. Det var en klar offside på 35 centimeter, sade Svein Oddvar Moen till NRK.

– Arenorna är kalibrerade och satta med gps-punkter, så linjerna är ju korrekta. Linjerna som går över planen är helt korrekta, sade VAR-ansvarige.

Men linjen som är dragen vid Kasper Høghs fot, kroppsdelen som skulle vara offside, är dragen som om han hade foten i marken. I själva verket ligger han nästan ner med foten i luften.

– Det är ju en situation som är många månader gammal, säger Svein Oddvar Moen nu.

Han medger att VAR-teamet gjorde fel, och att han själv hade fel.

Efter bland annat den situationen har förbundet justerat VAR-protokollet när det gäller offsidesituationer med liten marginal. Nu ska tiden som VAR-domarna tar på sig reduceras och de kan stötta huvuddomarens beslut.

– Efter det har vi haft väldigt få situationer som har orsakat mycket protester, säger Svein Oddvar Moen.

Det sägs att Norge har en ”budgetversion” av VAR, men det håller inte Svein Oddvar Moen med om. Systemet är det samma som Uefa använder, i Oslo finns en VAR-central i toppklass.

Det spelar inte så stor roll om det är få kameror som tar för få bilder per sekund, anser Bjørnar Posse Sandboe. Och det hade inte varit värt att investera dyra pengar för små förbättringar.

Protesterna mot VAR har oftast haft ett element av humor.

Man tar en risk att inte få med sig ”långsidessupportrarna”, vanligt folk, när man stör matcherna, säger Bjørnar Posse Sandboe.

– Det är ingen enkel balans. Det är på intet sätt så att supporterklubbarna är så starka att de bara kan bestämma allt.

Men den avbrutna fiskbullematchen verkar också ha fått effekt.

– Den öppnade dörren för så mycket, så man kan inte säga att det inte fungerade. Och vad säger det? Egentligen säger det att när alla andra verktyg har använts, så får du ta det ett steg till, och så händer något. Men då måste man helst ha förståelse från stora delar av resten av publiken.

Supportrarna menar att förbundet har åsidosatt medlemsdemokratin. Och de försöker lära sig av Sverige, det enda landet där inhemskt motstånd via medlemsbeslut i klubbar har stoppat införandet av VAR.

I Norge fanns inte samma medvetenhet bland de aktiva supportrarna när VAR-beslutet togs av förbundets styrelse 2021.

Ett förslag om att bojkotta VM i Qatar 2022 gjorde att fler fick upp ögonen för medlemsinflytande. Det blev nej till bojkott och många var besvikna på hur förbundet hanterade frågan, men i processen beslutades bland annat att förbundsordföranden skulle kritiksera Fifa på det internationella förbundets kongress, och Lise Klaveness anförande blev världsberömt.


Först tänkte jag att det var en skenprocess.

– Vi har haft åtta, tio medlemmar på årsmötena och det har bara varit något man ska gå igenom. Nu börjar folk förstå att vi kan bestämma de stora linjerna i vad fotbollen ska vara. Om vi ska med till Saudiarabien eller Qatar, om vi ska sälja klubben till investerare i USA, säger Bjørnar Posse Sandboe.

Arbetsgruppen om VAR ska lägga fram sin rapport den 18 november. Den 22 januari ska en omröstning i frågan göras i NTF, ligaföreningen för de två högsta serierna, med 32 klubbar. Om NTF röstar för att avskaffa VAR, har förbundsstyrelsen sagt att det skulle vara en ”stark signal” när de ska lägga sitt förslag till förbundstinget, som hålls första helgen i mars.

– Först tänkte jag att det var en skenprocess, säger Bjørnar Posse Sandboe.

– Men det återstår att se.

Nu mobiliserar supportrar för att få till extra årsmöten i sina klubbar så att medlemmarna kan rösta om VAR innan ligaföreningen gör det. Flera gjorde det redan i våras, tio klubbar har sagt nej, men många nej-motioner röstades också ner.

Många av de 32 toppklubbarna är ganska små utan stora supportergrupper, och med styrelser som kanske inte har någon anledning att gå emot förbundet, säger Bjørnar Posse Sandboe.

Kommer Norge verkligen rösta för att avskaffa VAR?

– Jag tror det är fifty–fifty.

Share.
Exit mobile version