En drönare surrar i luften och poliser beväpnade med kulsprutepistoler står posterade runt om Folkets park, som pyntats med glittrande discokulor och färgglatt pynt.

En liten flicka springer fram till kommunpolisen Alen Tinjak och håller upp en fluffig, rosa väska som innehåller en vattenflaska.

– Får man ta med den in i parken?

Alen Tinjak nickar mot ordningsvakterna som kontrollerar publiken som är på väg in.

– Det vet jag inte, du får fråga dem.

Han är här tillsammans med organisationen Flamman socialt förebyggande centrum som har personal ute i Malmö varje kväll hela Eurovisionveckan. I nästan varje gathörn i centrala Malmö syns poliser, många från andra städer och vissa från Danmark och Norge. Men de lokala kommunpoliserna och områdespoliserna, som är kända ansikten bland stadens ungdomar, kan bidra med sådant som är svårare för inlånade poliser – som att känna av stämningen och arbeta förebyggande.

Men det är inte bara poliser på stan. Om någonting händer syns snart Flammans jackor – på medarbetare med uppdraget att lugna stämningen och skapa trygghet. De hade ett 30-tal på plats vid koranbränningen i Malmö förra veckan, som gick lugnt till. Sedan dess har de haft personal på plats runt Eurovisionområdet och ute vid Malmö arena. Även vid den graffitivägg utanför parken, där kommunens sanering av en propalestinsk målning orsakat protester, har organisationen varit närvarande.

– Vi har också ett team som kommer att vara redo att åka till bostadsområden om det skulle uppstå oro, säger organisationens verksamhetsledare Rafi Farouq.

Han säger att det känns i luften bland ungdomarna på Möllevången och runt Folkets park, som nu är Eurovision village, att det händer något roligt. Men det når inte alla stadens ungdomar, menar han.

– Vi hade hoppats att man hade kunnat få med våra ytterområden i Eurovision också, så att även de kunde få känna att de var en del av detta. Då hade man kunnat skapa lite mer engagemang i våra områden, säger han.

Bild 1 av 2

Bild 2 av 2

En kort promenad från Folkets park, på Friisgatan som förvandlats till ”Eurovision street”, har Flamman sin bas under veckan, på nätverket BID:s kontor. Det är ett nätverk som samlar fastighetsägare och bostadsrättsföreningar för att tillsammans öka tryggheten i bostadsområdet. Nu har de hamnat mitt i händelsernas centrum och öppnar kontoret för poliser och fältarbetare som behöver ta en kopp kaffe och vila fötterna.

Utanför lokalen passerar uppklädda turister och schlagerfans på väg mellan Malmö arena och konserterna i Folkets park. Där inne är det fullt av poliser, Flammans fältare och personal från föreningen Kvinnofrid, tillsammans med BID:s verksamhetsledare Milan Obradovic och hans kollega Jeanette Berga, verksamhetsutvecklare. De har sett hur stämningen i området har blivit bättre ju längre veckan gått.

– Det är många som var oroliga i början men man märker att det har lagt sig. Först hörde man folk säga ”nä, jag ska jag inte gå dit” – men sen är man här och nu när solen kom så kommer det fler, säger Milan Obradovic.

För honom, som representerar områdets fastighetsägare, är samarbetet med polisen och Flamman en viktig del i trygghetsskapandet, till vardags likväl som under en så här stor händelse.  Genom områdets fastighetsägare kan de få ut information till många boende. Fastighetsägarna får i sin tur hjälp av Flamman om de behöver det.

– Vi märker stor skillnad, det blir mycket lugnare när vi har problem med ungdomar som hänger och stör och tar dit Flamman. De fungerar också som en väldigt fin brygga över till polisen, säger Milan Obradovic.

Kommunpolisen Tobias Bråhammar som också kommit in i BID:s lokaler instämmer. Han säger att polisen haft nytta av nätverket för att få ut information under förberedelserna inför Eurovision.

– För polisens del handlar det om att kunna ge medborgaren förståelse för det arbete vi gör. Vi har våra kanaler, men de räcker inte alltid till. Jag tror att det är viktigt med de här samverkansforumen för att nå så brett och så långt som möjligt, säger han.

Bild 1 av 2

Bild 2 av 2

De lämnar lokalen för att sakta gå mot Eurovision village i Folkets park. Här väntar stora demonstrationer i veckan och från flera fönster hänger palestinska flaggor. Många ungdomar som de pratar med är kritiska mot att Israel får delta, säger Rafi Farouq.

Hans kollega Benjamin Zhuti stannar vid en grupp tjejer och pratar fotboll – det visar sig vara Sveriges damlandslag som är i Malmö för U17-EM som pågår parallellt med Eurovision. Kort därefter stannar han utanför ett minilivs och småpratar med några unga killar som hänger utanför – återigen om fotboll. Att vara ett känt ansikte och att själv känna igen ungdomarna de möter har stor betydelse för kontakten, säger han.

Inne i Folkets park springer glitterklädd publik mot scenen där ukrainska gruppen Go_A, som kom femma i Eurovision 2021, snart ska uppträda. Det är tidig kväll men för Flamman är minst halva arbetsdagen kvar. De ska vara ute på stan till sen kväll.

Under vintern har organisationens medarbetare knackat dörr i bostadshusen i kvarteren runt parken för att få kontakt med föräldrar till de barn och unga som de möter på gatorna.

– Det är svårt att nå föräldrar. Om man frågar skolorna svarar de att föräldrarna inte kommer till möten, säger Rafi Farouq.

– Men vi går ut och knackar dörr och frågar ”vet du var dina barn är”? Hela Möllan är som en öppen fritidsgård. Föräldrar tror att barnen är på gården, men de är ute på stan. Bara att få igång den dialogen och diskussionen har varit jättegynnsamt.

Share.
Exit mobile version