Min fru ställer frågan innan jag hinner kryssa bort Youtube-videon där en klassisk kompositör så kallat reagerar på olika låtar. Det betyder att han påstår sig bokstavligt talat reagera på hur han känner kring låten i samband med att han hör den för första gången.
Det rör sig nästan uteslutande om så kallad progressiv rock. Jag sitter och hummar med på ett intellektuellt sätt när han dissekerar ännu en Genesis-låt. Mannen säger saker som ”intressant byte av tonart”.
Fast vem lurar jag egentligen? Så kallade reaktionsvideor är den mest primitiva av underhållning som finns.
Jag vill ha min, i min egen mening, raffinerade musiksmak bekräftad. Eftersom det är en klassisk kompositör som reagerar på låtarna måste han ju ha koll på vad som är riktigt bra och komplicerad musik, sådan som medelsvensson aldrig skulle lyssna på.
När den klassiska kompositören häpnas över komplexiteten i låtarna han påstår sig aldrig ha hört innan, sitter jag som en smilfink och hånler. ”Ha, jag sa ju det. Låten ÄR bra, jag har också noterat det”, tänker jag.
Jag försöker hålla mig från att försjunka i den mer deprimerande slutsatsen av det hela: att jag behöver få min musiksmak bekräftad av en amerikansk gubbe över internet. En gubbe som inte ens vet att jag existerar.
Således har jag blivit ännu en i mängden att drabbas av det som kallas parasocialitet. Alltså fenomenet att du tror att du har en relation med någon du enbart sett på tv eller så kallade digitala medier. Ironiskt nog berörs fenomenet i Genesis klassiker Turn it on again. I låten tror sig huvudpersonen ha en relation med en kvinna han ser på sin tv-skärm.
Jag kan i alla fall låtsas att mitt videokollande är en del av ett djupt intresse i musikteori. Sämre tur har den orimligt stora gruppen tittare som kollar på den orimligt stora gruppen svarta män som reagerar på vita rockklassiker.
Är det någonting jag lärt mig av Youtube så är det att det tycks finnas en oändlig ström av unga afroamerikanska män som aldrig hört Highway to hell och Sweet home Alabama. ”Bra att ni äntligen upptäckt riktig musik”, skriver tittarna i videoklippens kommentarsfält utan att förstå att de, likt jag, har blivit lurade.
Läs fler kåserier, till exempel om att lära sig sin barndoms teknik en gång till.