De senaste åren har varit tuffa för hushållen och många har sökt sig till skuldrådgivare för att få hjälp. Under förra året inkom det närmare 36 000 ärenden till BUS, Yrkesföreningen för budget- och skuldrådgivare i kommunal tjänst. Det är en ökning med 3 procent, men ändå en viss inbromsning sett till de senaste årens kraftiga utveckling.

– Jag tror att det kommer att fortsätta öka lite men ligga kvar på ungefär samma nivåer så länge det inte händer något. Det har varit många konkurser och om arbetslösheten ökar slår det väldigt hårt, varnar BUS-ordföranden Marita Stureson.

Under perioden 2021–2024 ökade antalet som sökte rådgivning med över 10 000 ärenden, och de stigande räntorna har lett till att en ny grupp av människor söker hjälp. Det vill säga de som levt bekväma liv – med hög belåning.

Många har också tagit blancolån, exempelvis för renoveringar, när banken sagt nej vilket gett en rejäl smäll när räntorna stigit, enligt Marita Stureson.

– Det stora problemet är att man kunnat låna fruktansvärt mycket pengar utan någon som helst substans med undermåliga kontroller.

Ökning hos budget- och skuldrådgivare

Antal inkomna ärenden till budget- och skuldrådgivningen

2024: 35 963 (+ 3 procent)

2023: 34 839 (+ 16 procent)

2022: 29 943 (+ 18 procent )

2021: 25 482

För vissa kan en skuldsanering till slut vara den enda vägen ut. Det innebär att du lever på existensminimum och att alla skulder skrivs av efter några år.

Under 2023 hade närmare 51 000 personer en pågående skuldsanering.

Marita Stureson berättar att många ser det som en attraktiv lösning, men att det finns en stor okunskap om vad som krävs.

– Jag brukar säga att om du lever på existensminimum och det tar tio år eller mer att betala av skulderna så kan du absolut vara aktuell för en skuldsanering.

Men det kan vara lättare sagt än gjort.

De senaste åren har Kronofogdens avslag ökat trots att fler söker. Myndigheten har ännu inte presenterat siffror för 2024, men enligt BUS:s siffror håller trenden i sig.

Förra året beviljades runt 40 procent av de 12 888 ansökningarna som skickades via deras egna rådgivare.

Marita Stureson är kritisk och efterlyser tydligare riktlinjer från då hon tycker att det är svårt att förstå på vilka grunder besluten tas. Hon menar också att det är svårare för dem som nyligen tagit lån.

– Vi kan ofta se att skuldsanering på sikt är den enda lösningen men det blir ändå ett avslag då de anser att man skuldsatt sig för nära i tiden. Då drar man ut på skuldsättningen tidsmässigt.

Så fungerar en skuldsanering

Skuldsanering är ett sätt att bli helt skuldfri och innebär att du betalar av hela eller delar av dina skulder under några år, vanligtvis fem år. Lösningen är till för dem som inte kan betala skulderna på egen hand under överskådlig tid. För att få skuldsanering ska du ha gjort ansträng­ningar för att lösa situationen själv. Du får leva på existensminimum där allt överskott går till skuldsaneringen och borgenärerna, men får behålla ett belopp som ska räcka till dina boendekostnader och exempelvis mat, kläder, telefon och el . Två månader per år, juli och december, är betalningsfria.

På Kronofogdens webbplats finns ett skuldsaneringstest.

Källa: Kronofogden.

Josefin Hedén, jurist på skuldsaneringsenheten på Kronofogden, bekräftar bilden av att besluten kan upplevas som otydliga.

– Det beror på att det är många faktorer som ska vägas in i en helhetsbedömning och att det finns ett stort tolkningsutrymme, säger hon.

Och just blancolånen ställer till det.

– Har man väldigt mycket färska skulder med hög skuldsättning är det något som talar emot. Det visar att man inte tagit steget och fått kontroll genom att sluta skuldsätta sig.

Under 2023 inkom 31 396 ansökningar varav runt 65 procent fick avslag, enligt myndigheten.

– Vi hade en beviljandegrad på runt 60–65 procent fram tills 2019 när det började sjunka. Nu är den nere på omkring 30 procent. Det är såklart en jättestor skillnad, säger Josefin Hedén.

Hon berättar att myndigheten själv undersökt vad orsakerna till att fler får avslag kan vara, utan att hitta något exakt svar.

– Vi har försökt hitta en förklaring för att se om vi blivit hårdare eller om det är nya typer av ansökningar. Vi har kvalitetsgranskat massa avslag, säger Josefin Hedén.

Hon betonar också att det är viktigt att inte bli för frikostig med saneringen eftersom det bland annat påverkar dem som vill ha betalt.

En annan grund kan vara att den sökande inte gjort nog för att försöka bli av med skulderna.

– Det är inte jätteovanligt att vi avslår en ansökan för att sökanden har en tillgång till ett stort värde, till exempel en dyrare bil.

Kronofogden vill helt enkelt se att den som söker visar att den klarar av att leva på existensminimum.

Josefin Hedén berättar att intresset för skuldsanering ökat under de senaste åren, inte minst bland unga vuxna, och att fler söker i ett tidigt skede.

– Men om man är ung och har låg inkomst ser vi ofta möjlighet att man i stället kan öka sin inkomst på några år, om man jobbar hårt och lever på existensminimum. Men det är en tuff väg att gå.

Det återstår att se hur siffrorna för 2024 ser ut, men Kronofogden uppger att de preliminärt är snarlika med tidigare år.

– Skulderna växer fortfarande och jag skulle gissa att antalet ansökningar om skuldsanering fortsätter att växa. Det kommer ta många år innan vi är ikapp och de som levt på gränsen kommer trilla över och behöva hjälp, säger Josefin Hedén.

Skuldsaneringar hos Kronofgoden

Antal personer som sökt skuldsanering

Första halvåret 2024: 17 458

2023: 31 396

2022: 25 658

2021: 28 075

2020: 28 293

2019: 20 513

Antal beviljade skuldsaneringar

2023: 9 119

2022: 10 182

2021: 11 661

2020: 12 010

2019: 12 249

* Långa handläggningstider försvårar exakta jämförelser då vissa ärenden inkommer ett år medan beslutet tas ett annat år.

Share.
Exit mobile version