Runt sju procent hoppar över det stundande däckskiftet och fortsätter köra omkring på landets vägar på sina odubbade vinterdäck, om man ser till rikssnittet. Samtidigt kan det på sina håll röra sig om nära var femte bilist, enligt en beräkning från Däckkollen, tidigare Däckrazzia, som årligen gör kontroller av bilisters däck.

– I de södra delarna av landet, där fler kör på odubbade vinterdäck, är det fler som tenderar att köra vidare på sina odubbade vinterdäck. Medan man i de norra delarna oftare kör med dubbade och därför är tvungen att byta, säger Pontus Grönvall som är samordnare för Däckkollen och verksam på Däckbranschens informationsråd.

Förutom att vinterdäcken slits snabbare och prestandan successivt försämras inför den säsong de är tänkta att användas på, så är det även sämre grepp på sommarvägarna med dessa, menar Pontus Grönvall.

Enligt Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI, försämras väggreppet med odubbade vinterdäck på sommaren. Bromssträckan på torr asfalt var cirka 15 procent längre för vinterdäcken jämfört med sommardäcken medan bromssträckan på våt asfalt var 20 procent längre för vinterdäcken.

När Svenska däcksäkerhetsrådet, där även bland andra VTI och Däckbranschen deltar, tittade närmare på dödsolyckor under perioden 2010-2020 såg man att 17 procent av de inblandade fordonen hade odubbade vinterdäck på alla eller något av hjulen. Något som ses som en möjlig indikation på däckens betydelse, även om andra förklaringar såsom bilens skick också spelar in.

– Sommardäck är anpassade för att fungera bra på sommaren och vinterdäck på vintern, det finns inga däck som kan vara bra på allt. Man ska vara medveten om att det blir sämre prestanda och ökade risker om man kör med vinterdäck på sommaren, säger Pontus Grönvall.

Han berättar att Svenska däcksäkerhetsrådet, förutom att studera följderna och riskerna, även undersöker varför bilister väljer att köra året om med samma uppsättning däck.

– Är det av ekonomiska skäl? Av bekvämlighet, eller på grund av okunskap? Branschen behöver bli bättre på att informera om skillnaderna mellan olika däck, säger Pontus Grönvall och fortsätter:

– Ett däck är inte bara ett däck utan en av de mest tekniskt avancerade sakerna på bilen. En gummiblandning som har vissa egenskaper för en kall vinterdag är inte lika bra på en varm sommarväg. Har man ett bra isgrepp så blir det sämre våtgrepp och tvärtom.

Är det dags för nya sommardäck finns det en del att tänka på. Som att pris och kvalitet ofta hänger ihop.

– Man får det man betalar för och ett dyrare däck är generellt ett bättre, säger Pontus Grönvall.

Sedan handlar det om att göra avvägningar, menar han och tipsar om att läsa oberoende däcktester.

– En sak som många missar är energimärkningen på däck. Det är ett bra verktyg där syftet är att visa på däck som minskar bränsleförbrukningen genom att ha lågt rullmotstånd, något som är bra både för plånboken och miljön. Den anger också sådant som våtgrepp och buller, säger han.

Gränsen för tillåtet mönsterdjup är 1,6 millimeter men rekommendationen från trafiksäkerhetshåll är att ha minst 3 millimeter. När däcken slits försämras greppet när det är vått på vägen, eftersom dräneringsförmågan i däckmönstret minskas, påpekar Pontus Grönvall.

Han menar att det är viktigt att, liksom för sina vinterdäck, även hålla koll på slitage – men att även väga in hållbarhetsaspekten och inte heller köpa nya sommardäck i onödan och i förtid.

– Man kan också tänka på att köra försiktigare när det regnar om man vet att det börjar närma sig däckbyte. Vara medveten om riskerna, säger han.

Dags för sommardäck

Mellan 1 december och 31 mars är det lag på att använda vinterdäck om det är vinterväglag. Det är förbjudet att använda dubbdäck under tidsperioden 16 april – 30 september om det inte är eller förväntas bli vinterväglag.

Det är tillåtet att köra med odubbade vinterdäck på sommaren men rekommendationen ur trafiksäkerhetssynvinkel är att byta till sommardäck för att bland annat få bättre grepp på våta vägbanor. Minsta rekommenderade mönsterdjup är 3 millimeter, minsta tillåtna är 1,6 millimeter.

Senaste omgången av Däckkollen/Däckrazzian gjordes i augusti och september 2024. Dessa årliga intiativ görs i anslutning till polisens trafikkontroller eller på servicestationer där bilister tankar eller laddar sina bilar. Då tittade man närmare på bilar i Göteborg, Skaraborg, Östergötland, Västmanland, Gävleborg och i Västernorrland. Resultatet visade att göteborgarna är bland de som i störst utsträckning kör med odubbade vinterdäck på sommaren, 18 procent mot rikssnittet på 7 procent.

Ha koll på däcktrycket: nära var tionde bil hade 30 procent för lågt däcktryck eller ännu lägre, enligt Däckkollen.

Håll även koll på hur gamla däck du har: leta upp den så kallade DOT-märkningen på däcken där de två första siffrorna anger vilken vecka däcket är tillverkat och de två sista siffrorna anger vilket år det är tillverkat.

Källor: Polisen/Transportstyrelsen/Däckbranschens informationsråd och Däckkollen

Fler artiklar från DN Motor

Share.
Exit mobile version