Socialdemokraten Franziska Giffey befann sig på ett bibliotek i Berlin när någon slog henne i bakhuvudet med en påse fylld med hårda föremål. Gärningspersonen flydde från platsen. Franziska Giffey, som fram till förra året var borgmästare i Berlin, fördes till sjukhus med lätta skador.

Samma dag blev en kvinnlig politiker från miljöpartiet De gröna knuffad och spottad på när hon hängde upp valplakat. Polisen kunde senare gripa en 34-årig man och en 24-årig kvinna.

Attackerna skedde bara några dagar efter att EU-politikern Matthias Ecke blev så svårt misshandlad att han bröt flera ben i ansiktet och tvingades genomgå en operation. Precis som den nämnda politikern från De gröna höll Matthias Ecke på att hänga upp valplakat i Dresden när han blev överfallen.

Fyra tonåringar är misstänkta för misshandeln. Minst en av dem, en 17-åring som erkänt dådet för polisen, bedöms ha haft ett högerextremt motiv.

Händelserna har väckt starka reaktioner i Tyskland. Förbundsregeringens och delstaternas inrikesministrar föreslår nu skärpta straff för angrepp mot politiker och personer som engagerar sig ideellt. Ministrarna vill bland annat göra det straffbart att demonstrera framför politikers bostäder.

Förra året registrerades 2 790 fall av våld mot politiker i Tyskland, rapporterar tidningen Die Zeit. Det är nästan dubbelt så många som 2019.

Nancy Faeser, som är inrikesminister i Tysklands förbundsregering, vill ge en ”tydlig stoppsignal” till alla våldsutövare.

– Vi upplever en eskalering av antidemokratiskt våld, sade hon i Dresden under tisdagen.

Läs mer:

Tysk EU-politiker vårdas på sjukhus efter attack

Fyra tonåringar misstänkta för misshandel av tysk politiker

Share.
Exit mobile version