Tolv nya krogar har eller kommer att öppna i en storsatsning vid Mälarterassen och Gustav Adolfs torg.
Bakom en av satsningarna står börsnoterade fastighetsbolaget Atrium Ljungberg, som äger fastigheten vid Mälarterassen.
– Alla koncept kanske inte träffar helt rätt från början, men fungerar det inte fortsätter vi att utveckla, svarar Mattias Roussakoff på frågan om restaurangerna kommer att bära sig.
Han är ansvarig för uthyrning av mat och dryck, vilket betyder att han handplockar restaurangerna till byggnaden.
Samtidigt ökar konkurserna, visar färsk statistik från branschorganisationen Visita.
Under det senaste året har i genomsnitt 24 restauranger i månaden gått i konkurs i Stockholms län. Strax innan pandemin, 2019, låg snittet på 14 per månad.
Åren 2009–2019 låg det på 10.
Mängden är alltså mer än dubbelt så stor som normalt.
– Det är helt tydligt att det finns ett lönsamhetsproblem. Företagens inköpspriser på livsmedel har ökat brutalt mycket med 39 procent sedan 2022. Även hyrorna har ökat, säger Visitas chefsekonom Thomas Jakobsson.
Siffrorna gäller restaurangföretag, där majoriteten bara består av en krog. Men vissa företag består även av några krogar.
Bland några av konkurserna i år finns Taverna Brillo på Stureplan och O’Learys i Norrtull.
Hyresökningen beror på att många restauranger har kontrakt med klausuler om att hyran ska stiga i takt med inflationen. Och det har de gjort. På två år har den ökat med 18 procent.
Höjda arbetsgivaravgifter, alkoholskatter samt tuffare villkor för arbetskraftsinvandring har även gjort sitt.
Även om det blivit dyrare att äta och dricka ute har priserna bara gått upp med 22 procent sedan 2022.
– Om inköpspriserna, skatterna och hyrorna hade följt kostnadsutvecklingen skulle de ökat betydligt mer.
Här spelar även konkurrensen om kunderna roll. Restaurangerna har inte velat tappa matgäster genom en strängare prissättning.
Enligt Jakobsson kunde man ha väntat sig att efterfrågan på restauranger snabbt skulle sjunka på grund av inflations- och räntechocken.
– En anledning till att den initialt inte sjönk mer är att restaurangerna inte höjde försäljningspriserna lika mycket som butikerna gjorde på livsmedel. Mat blev på det här viset relativt sett billigare på restaurang under den här perioden.
Fram till september i år har 194 restauranger gått i konkurs i länet, under fjolåret var den siffran 248.
Regeringens aviserade momssänkning på livsmedel i matbutik och på hämtmat nästa år oroar honom. Sänkningen gäller inte råvaror restauranger köper in.
– Det är väldigt olyckligt. Restauranger anställer viktiga grupper som löper högre risk att hamna i arbetslöshet, det vill säga unga och utlandsfödda.
Samtidigt konstaterar Carl Bergkvist på Stockholms handelskammare att restaurangerna har gått mycket bättre den här sommaren än under fjolåret.
– Det ser vi i omsättningssiffror. Det går mot ljusare tider. Hushållen känner mer framtidstro och det gör restaurangerna också, säger chefsekonomen Bergkvist.
Orsaken är att räntorna går ner, att inflationstakten avtagit plus att reallönen stiger.
På lång sikt har antalet restauranger ökat. Detaljhandeln har fått det tuffare och krogar har tagit över deras lokaler, vilket förändrar stadsbilden.
Läs mer:
DN:s matredaktör svarade på läsarfrågor: ”Hur hittar jag bästa restaurangen?”




