Tidöpartierna har ett kraftigt underläge gentemot oppositionen när DN/Ipsos frågar vad väljarna skulle rösta på om det var val i dag. Men det finns en underliggande trend som är positiv för högerkoalitionen. En växande andel anser att regeringen gör vad man utlovade före valet.

Tre av tio är av uppfattningen att Tidöpartierna i stor utsträckning lever upp till förväntningarna, enligt DN/Ipsos junimätning. Det är dubbelt så många som under regeringen Kristerssons första år vid makten. Andelen har tickat stadigt uppåt det senaste året.

– Det är en tydlig trend. Lyckas regeringen fortsätta infria löften i samma utsträckning framåt så närmar vi oss en situation där flertalet är nöjda. Det är ingen dålig grund för att bedriva en valrörelse, säger Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Ipsos.

Samtidigt minskar andelen missnöjda. Under det första året efter valet var det över hälften som ansåg att Tidöregeringen hade svikit sina löften. Denna andel är nu bara marginellt större än andelen nöjda, alltså drygt tre av tio.

Bakgrunden är att Tidösamarbetet fick en tuff start, med skenande drivmedelspriser och förseningar för det utlovade elprisstödet. Så småningom fick elkunderna sina pengar och priset på bensin och diesel sjönk, både på grund av regeringens beslut och ett ändrat läge på världsmarknaden.

Det är i synnerhet de moderata väljarna som blivit påtagligt mer positiva det senaste halvåret. Liberalerna är som så ofta splittrade. Bland Tidöväljarna sammantaget närmar sig andelen nöjda 60 procent, enligt DN/Ipsos siffror.

Men även bland socialdemokrater, centerpartister och miljöpartister syns en viss ökning, om än från betydligt lägre nivåer. Klart mest negativa är Vänsterpartiets sympatisörer.

De områden där regeringen har bättrat sig under mandatperioden är enligt de nöjda väljarna främst brottsbekämpningen, migrationen och drivmedelspriserna.

Men de missnöjda pekar också på brottsbekämpningen. Skjutningar och sprängningar fortsätter, även om omfattningen har minskat något.

– Här finns det två olika uppfattningar. Den ena är att regeringen inte gör tillräckligt. Den andra är att det är för stort fokus på hårda tag och för lite på förebyggande arbete. Här finns en ideologisk motsättning i väljarkåren, säger Nicklas Källebring.

Läs mer:

Kristersson rankas lägst av statsministerkandidaterna

Socialdemokraterna har valvinden i ryggen

Fakta.Så gjordes undersökningen

● Ipsos har under perioden 3-15 juni intervjuat 1 366 röstberättigade väljare. Utifrån ett slumpmässigt urval gjordes 701 intervjuer via digitala enkäter som skickades ut via mejl eller post. 95 har svarat via SMS-länk. 570 digitala intervjuer gjordes med ett kvoturval från en slumpmässigt rekryterad webbpanel.

● Frågorna som ställdes var: Om du ser till partierna som styr Sverige (M, L, Kd, SD), i vilken utsträckning upplever du att de lever upp till de löften de gav före valet? Vilken fråga eller vilket område är det främst som du anser att man levt upp till vallöftena i liten/stor utsträckning?

● För mer information om urval, bortfall och svarsfrekvens, se ipsos.se eller kontakta Ipsos opinionsanalytiker Nicklas Källebring.

Upptäck DN:s politikpodd

I podden Älskade politik bjuds du in bakom kulisserna i svensk politik. Skarpa analyser och spännande berättelser från Dagens Nyheters politiska reportrar. Lyssna här – eller där du brukar hitta poddar. Nytt avsnitt varje onsdag.

Share.
Exit mobile version