Himlen var grå och luften tryckande på onsdagen när ST-läkaren Malin Jägestedt tog upp megafonen utanför sjukhusentrén i Huddinge.

– Larmet ljuder och röda lampor blinkar, men i stället för att fatta rodret är kaptenen upptagen med externa advokatutredningar, säger hon.

Vid lunchtid slöt 15 sjukhusanställda upp för ännu en manifestation till stöd för förlossningsläkaren Karin Pettersson, som i våras avskedades med omedelbar verkan efter anklagelser om grov illojalitet.

Förhandlingarna mellan facket och arbetsgivarna, som pågått under våren, har inte resulterat i att Karin Pettersson får tillbaka sin tjänst. Karolinska står fast vid sitt beslut. Det har nu fått flera förlossningsläkare att lämna in sina avskedsansökningar.

”Det är med tungt hjärta jag beslutar att lämna Kvinnohälsa Huddinge och den högspecialiserade obstetrik jag brinner för. Jag har kommit fram till att jag inte längre kan arbeta kvar efter att ledningen avskedat sektionschef, överläkare och docent Karin Pettersson trots våra och omvärldens protester”, skrev Ida Björk, biträdande överläkare och medicinskt ledningsansvarig i ett mejl till sina chefer på Karolinska universitetssjukhuset i fredags.

Hon påpekar för DN att hon har lyft för ledningen att sjukhuset inte klarar sitt högspecialiserade uppdrag och att ta hand om de svårast sjuka gravida, när erfarna läkare som Karin Pettersson tvingas sluta.

– Nu är det definitivt att Karin Pettersson inte kommer tillbaka, utan ärendet ska avgöras i högre instans. Då blir det svårt för mig att jobba kvar, säger Ida Björk.

Hon har nu tackat ja till en tjänst på S:t Görans sjukhus.

– Det ska bli skönt att arbeta i en fungerande organisation.

Även Clara Brandkvist, förlossningsläkare i Solna, har sagt upp sig efter mer än tio år på Karolinska. Liksom Ida Björk har hon varit djupt engagerad i protesterna mot sjukhusledningen.

– Vi är många som har väntat hela våren på att ledningen ska ändra sig och göra om. Men det händer ingenting, och det går inte att vänta i evighet, säger Clara Brandkvist, som har fått ett nytt jobb på Danderyds sjukhus.

Under våren har kvinnosjukvården på Karolinska fått en ny högsta chef, temachefen Corinne Pedroletti.

– Min uppgift är att arbeta med dem som nu är anställda på Karolinska, och att utveckla verksamheten framåt, säger hon.

Corinne Pedroletti bekräftar att fem specialistläkare inom kvinnosjukvården har sagt upp sig från Karolinska under det senaste året. En har begärt tjänstledigt. Hon påpekar att kvinnosjukvården totalt har omkring 100 tillsvidareanställda läkare.

I förra veckan riktade 25 ST-läkare kritik mot personalpolitiken i en debattartikel i Dagens Samhälle.

– Men jag ser självklart allvarligt på att vi har en pågående konflikt, och att vi tappar de här specialisterna, säger Corinne Pedroletti.

– Vi har också rekryterat läkare och därför bedömer jag att vi kommer klara vårt högspecialiserade uppdrag och vårt uppdrag som universitetssjukhus.

Läkare lämnar på grund av personalpolitiken. Hur ska ni återskapa förtroendet?

 Vi vill skapa en kultur av öppenhet. Karolinska kommer att arbeta aktivt med att motarbeta tystnadskultur, vilket jag uppfattar är särskilt viktigt inom tema kvinnohälsa.

Corinne Pedroletti säger att hon kommer att ha återkommande möten med sjukhusets ST-läkare under året.

– De är vår framtid, och det är viktigt att de känner sig hörda.

Fallet Karin Pettersson

Den kända förlossningsläkaren och docenten Karin Pettersson stängdes utan förvarning av från sin tjänst i mitten av mars och avskedades med omedelbar verkan för grov illojalitet, efter att sjukhusets rättskansli tillsammans med hr startat en utredning och kopplat in externa advokater som genomlyst hennes e-post.

Grunden för avskedet är att läkaren använt e-posten i för hög utsträckning privat, och att alla bisysslor inte rapporterats in korrekt. Sjukhuset har även gjort polisanmälan, och en förundersökning har inletts. Karin Petterssons fackliga företrädare Stockholms läkarförening anser att avskedet saknar laglig grund och att Karin Pettersson ska få tillbaka sin tjänst.

Sjukhuset har skärpt sitt arbete med kontroll och regelefterlevnad av bisysslor. DN har rapporterat om flera fall där anställda med kort varsel kallats till möten, stängts av, avskedats och även polisanmälts.

En utredning som sjukhusets styrelse beställt av en extern advokatfirma kom nyligen fram till att sjukhusledningen inte gjort några formella fel i samband med avskedet.

Share.
Exit mobile version