Ett knappt dygn kvar till nyårsafton. En bil med släpvagn rullar in vid Scandic på Landvetter flygplats öster om Göteborg.

I släpet ligger tält som ska slås upp, koner, hinder, hundmat, ja utrustning av alla de slag för att underhålla över 200 fyrbenta hotellgäster vars hussar och mattar snart ska fylla drygt 150 ljudisolerade rum.

Men det ska också tävlas i agility, erbjudas möte med hundpsykolog, berättelser om hur mycket skolhunden Saga kan hjälpa. Och aktiveringsövningar.

Men förstås intas också nyårsbuffé, med ägarna och deras hundar vid samma bord, om än med skilda godsaker att tugga på.

Hundnyår genomförs på detta hotell för fjärde gången, men inte utan lokalkonkurrens.

På andra sidan parkeringen, där statliga flygplatsägaren Swedavia upplåter platser gratis för hundägare under nyårsnatten, räknar Landvetter Airport Hotel också att ta emot 150 hundar.

– Vi bygger upp olika stationer med fokus på kroppskontroll, nosaktivering, men också fotobås och klippning. Och så trerätters, så att alla ska bli lite trötta och lugnare inför kvällen, säger Felicia Håkansson.

Trots att det sedan 2002 krävs tillstånd för att skjuta smällare och sedan 2015 också särskild utbildning, och detsamma för raketer med styrpinne sedan 2019, finns utrymme för tolkning i Ordningslagen.

Den säger att pyroteknik inte får användas ”om användningen med hänsyn till tidpunkten, platsens belägenhet och övriga omständigheter innebär risk för skada på eller någon beaktansvärd olägenhet.”

Varken MSB eller regeringen kan dock förbjuda själva försäljningen av fyrverkerier som är godkända för EU-marknaden.

Till exempel Svenska kennelklubben driver på för ett skärpt förbud och skriver att en tredjedel av alla hundar i Sverige är skotträdda och att omkring 35 000 ”behöver medicineras när smällandet brakar löst”, som på nyårsafton.

– Påverkan från de plötsliga ljuden och ljusen kan skilja sig mycket åt, vi ser allt från oro till panik. Går de lösa kan de fly. Många får ångestpåslag och bara skakar, säger Line Steffensen som driver Landvetter hundcenter tillsammans med sin man Tomas.

När DN träffar henne förbereder hon aktiviteterna på flygplatshotellet.

– En del försöker med att sätta in bomull i hundens öron, men har de en gång blivit rädda kan minsta förändring i en tryckvåg påverka. Och smällandet är ju igång redan, på dagtid. Då är det en fördel att kunna hålla till här på en flygplats, eftersom det råder absolut förbud mot raketer.

Men hur mycket stök, skällande och hårfällande blir det inte på ett hotell med så många hundar? Scandics fastighets- och säkerhetschef Roger Svensson säger att han varit med två år tidigare.

– Visst hörs ett och annat skall, men är det en skygg hund går de undan. Många lämnar sina hundar på rummet och vi har ju expertis här, inte minst genom brukshundsklubben.

Men särskild städning krävs.

– Ja, det blir mer städning, men vi allergisanerar noga och har en våning helt hundfri. Samverkan brukar vara god.

Receptionschefen Victoria Wallén, själv hundägare, säger att en del kommer långväga med sina hundar, som från Skåne.

– En del bokar för nästa nyår redan då de checkar ut.

Så viss viss business har ”hundhotellen” börjat innebära. Kennelklubben listar på sin sajt ett tjugotal boenden som ska vara fyrverkerianpassade för nyår och här på Landvetter lägger hundgodisföretag ut smakprover på rummen.

Fakta.Hundar, katter och smällare

Inte bara hundar påverkas av höga ljud, som från smällare. Veterinärer uppger att de även ser påverkan hos katter, kaniner och småfåglar.

Tips som brukar ges till hundägare för att lindra oron är bland andra att inte lämna hunden ensam, att rasta den i god tid, att dra för gardiner och kanske spela musik.

Bland tipsen nämns också att snarare ömka än bestraffa hunden om den blir orolig och gärna försöka avleda med en leksak, och att låta hunden vara om den gömmer sig.

Källa: Svenska kennelklubben m fl

Share.
Exit mobile version