Den fjärde april kom personal från Energimyndigheten hem till Anna, som egentligen heter något annat. De beslagtog hennes jobbdator och mobiltelefon och hon stängdes omedelbart av från sitt jobb på myndigheten, där hon arbetat med frågor som rör Sveriges gasförsörjning.
Dagen innan hade tidningen Fokus publicerat en artikel om hur en klimataktivist fått ett säkerhetsklassat jobb på Energimyndigheten. Annas engagemang i organisationen Rebellmammorna, där hon bland annat deltagit i sittstrejker och sjungit sånger, hade kostat henne jobbet.
Samma kväll skrev Sveriges minister för civilt försvar, Carl-Oskar Bohlin (M), på plattformen X:
”Jag har sent ikväll haft ett bra samtal med Energimyndighetens generaldirektör för att informera mig om läget med anledning av det mycket uppseendeväckande och allvarliga avslöjande som gjordes i tidningen Fokus.”
Nu kommer tuff FN-kritik mot Sverige för hanteringen av Annas fall. I ett brev som skickats till regeringen ifrågasätter FN:s särskilda rapportör för Århuskonventionen, Michel Forst, i skarpa ordalag hur frågan hanterats av Sverige.
Anna verkar ha utsatts för ”bestraffning, förföljelse och trakasserier” – på grund av sitt klimatengagemang och deltagande i fredliga miljödemonstrationer, enligt brevet.
”I denna tid av klimatkris är jag allvarligt oroad över att regeringen har bedömt hennes deltagande i fredliga miljöprotester som ett hot mot nationell säkerhet”, skriver Michel Forst.
”Jag är också djupt oroad över minister Bohlins offentliga uttalanden”, fortsätter FN-rapportören – och påpekar att Bohlin, som minister i Sveriges regering, enligt konventionen har ett ansvar att skydda medborgarnas rätt att vara aktiva i miljöfrågor.
Jonas Ebbesson, professor i miljöjuridik vid Stockholms universitet, har tidigare varit ordförande för Århuskonventionens efterlevnadskommitté och är Sveriges ledande expert på konventionen. Enligt honom är kritiken mot Sverige skarp.
– Detta är hårda ord från rapportören. Och kritiken verkar befogad. Att detta utreds är utomordentligt viktigt, säger han.
Även Ebbesson lyfter särskilt fram Bohlins agerande i sammanhanget.
– Det kan i sig utgöra trakasserier, det får utredningen visa. Men det är fullständigt feltänkt och omdömeslöst att en minister gör ett sådant utspel i sociala medier.
Regeringen har skickat ett svar till rapportören, där man bland annat hänvisar till att det pågår juridiska processer som rör Annas fall vilket begränsar vad regeringen kan säga. Facket ST anmälde hanteringen till Justitiekanslern och V och MP anmälde Bohlin till Konstitutionsutskottet. Ingen av instanserna har ännu kommit med något beslut i frågan.
DN har sökt såväl Energimyndigheten som de ansvariga ministrarna, klimatminister Romina Pourmokhtari (L) och civilminister Carl-Oskar Bohlin (M). Ingen av dem ger en intervju men Bohlin skriver i ett sms till DN:
”Jag har tagit del av brevet och regeringen har svarat till Århuskonventionens rapportör. Som tidigare konstaterats var ärendet ifråga redan hanterat och avgjort när jag hade kontakt med den berörda myndigheten. Kontakten rörde heller inte det specifika ärendet i fråga, utan handlade om myndighetens säkerhetsskyddsarbete på en generell nivå”.
Klimatministern hänvisar till Bohlins skriftliga svar. Energimyndigheten avböjer att kommentera med hänvisning till ärendet i JK.
Anna, som egentligen heter något annat och i dag har ett nytt jobb, instämmer helt i FN-kritiken.
– Det känns fantastiskt att läsa detta. Jag blev utmålad som ett säkerhetshot, men sedan är det så många som reagerat och på olika sätt visar på att jag har utsatts för något helt galet, säger hon till DN.
Läs mer:
Anna är klimataktivist – blev av med jobbet på Energimyndigheten
Klimataktivisten Anna blev av med jobbet – nu KU-anmäls ministern som kontaktade hennes chef
Klimataktivisten blev av med jobbet – fallet anmäls till JK
Fakta.Århuskonventionen
Århuskonventionen är en FN-konvention om tillgång till information, allmänhetens deltagande i beslutsprocesser och tillgång till rättslig prövning i miljöfrågor. Enligt Århuskonventionens efterlevnadskommitté har allmänheten rätt att delta i fredliga miljöprotester utan att bli bestraffad. FN:s särskilda rapportör har som uppgift att se till att staterna garanterar att ingen straffas för att utnyttja sina rättigheter enligt konventionen. Konventionen trädde i kraft 2001 och Sverige skrev under den 2005. 47 länder har i dag ratificerat konventionen.
Källa: Naturvårdsverket
Fakta.Detta har hänt i fallet ”Anna”
I oktober 2023 anställdes ”Anna” som gassamordnare på Energimyndigheten. Hon genomgick en säkerhetsprövning inför anställningen, där hon var öppen med sitt engagemang i Rebellmammorna och att hon deltagit i tillståndsgivna fredliga protester.
Den 2 april avslutades Annas anställning på myndigheten, efter att en person som tidigare haft hennes jobb rapporterat om hennes klimatengagemang till hennes chefer.
Den 3 april publicerade tidningen Fokus en artikel om att en klimataktivist arbetade med säkerhetsklassad information på myndigheten.
Den 4 april fråntogs Anna jobbdator och mobiltelefon och stängdes av från sin tjänst. På kvällen twittrade civilminister Carl-Oskar Bohlin (M) om fallet.
Den 12 april publicerade Energimyndigheten ett pressmeddelande, där det uttrycktes att bilden som framkom vid säkerhetsprövningen inte var fullständig. När ny information kom fram vidtog myndigheten åtgärder.
Den 16 april KU-anmäls Carl-Oskar Bohlin av Vänsterpartiet och Miljöpartiet med anledning av hans uttalande på plattformen X.
Den 25 maj anmäls Energimyndigheten till Justitiekanslern av fackförbundet ST för hanteringen av fallet.
Den 16 augusti skickar FN:s särskilda rapportör för Åhuskonventionen ett brev till den svenska regeringen, där hanteringen av fallet kritiseras. Den 7 oktober svarar regeringen på brevet, varpå både FN-rapportörens brev och det svenska svaret blir offentliga.