Efter ett halvårs arbete pekar utredningen på att mänsklig verksamhet låg bakom jordskredet som skapade stor förödelse på E6 i september.

Brottsmisstankarna gäller grov allmänfarlig vårdslöshet, grovt vållande till kroppsskada och otillåten miljöverksamhet. Samtliga tre personer nekar till brott. Chefsåklagaren Daniel Veivo Pettersson utesluter samtidigt inte att fler personer kan komma att delges misstanke.

Utredarna tror att 74 000 kubikmeter externa schaktmassor lagts på platsen där skredet senare startade. I området pågick arbetet med att etablera en företagspark.

– Det är 54 000 kubikmeter mer än vad kommunens tillstånd tillät, säger Daniel Veivo Pettersson.

– Vi bedömer att marken där det senare rasat har påförts massor vilket lett till åtminstone tre gånger för hög belastning.

Mellan maj och augusti 2023 ska stora schaktmassor ha forslats till platsen från ett markberedningsprojekt. Enligt åklagaren rör det sig om 170 000 ton jord och sten. Arbetet leddes av ett tredje företag, som har samarbetat med polisen i utredningen. För bortforslingen anlitade bolaget ett av de två företagen som de brottsmisstänkta knyts till. Enligt åklagaren betalades ”stora belopp” ut för arbetet.

– Av betalningar kan det på goda grunder misstänkas att schaktmassorna har lagts på platsen där företagsplatsen skulle etableras, säger Daniel Veivo Petersson.

– Vi misstänker att schaktmassorna nu delvis ligger i massorna från jordskredet.

Åklagaren bedömer inte att det har funnits något uppsåt att utlösa skredet. Han anser samtidigt att de stora schaktmassorna inte har lagts på platsen av misstag. Ett möjligt motiv är ekonomisk vinning för de inblandade, enligt åklagaren.

Det var natten till den 23 september som ett jordskred orsakade stor förödelse på en sektion av E6. Både byggnader och fordon drogs med i skredet och en stor del av vägbanan sjönk undan. Flera personer skadades. Vägen är fortsatt stängd för trafik.

Share.
Exit mobile version