Grafisk roman

Rán Flygenring

”Vulkanen”

Övers. Sara Lindberg, Opal bokförlag, från 9 år

Vad skulle du göra om du stod inför en vulkan, som precis fått ett utbrott?

Den frågan tycks den isländska konstnären, illustratören, författaren och vulkanentusiasten Rán Flygenring ha funderat en hel del på. Inspirerad av de senaste årens upprepade utbrott i Reykjanes har den Reykjavik-baserade Flygenring skapat en genreöverskridande, faktaspäckad grafisk roman. I ”Vulkanen”, som i fjol fick Nordiska rådets barn- och ungdomslitterära pris, övergår en guidad busstur genom ett kargt, isländskt landskap plötsligt till ett myllrande inferno när en vilande vulkan vaknar till liv utanför bussfönstret.

I centrum för Flygenrings berättelse står pojken Kaktus och hans mamma, den praktiskt lagda och ordningsamma naturguiden Brá. Det är hon som har ansvar för att leda dagens nyfikna grupp – en synnerlig yvig samling av lajvare, influerare, kostymnissar, barnfamiljer och talande djur, tecknade med skarpt tuschade linjer. Men när de snörar på sig vandringskängorna och närmar sig kratern kan snart inte ens Brá få pli på den exalterade skaran. Eller snarare; hon glömmer faktiskt bort den!


Bokens styrka och svaghet är att den kan läsas på flera sätt

För även hon blir förförd av alla lavaströmmar som tillåts rinna fram över de vita sidorna, i en brännande röd färg eller i ett suggestivt, svart bläck. Brá glömmer med ens sina egna förmaningar om de farligt förrädiska naturkrafterna, allt medan Rán Flygenring släpper loss sin kärlek till desamma i magnifikt måleriska mönster. I stället för att hålla koll på gruppen börjar Brá och Kaktus att undersöka spännande stenar. När de två väl höjer blicken igen pågår allt möjligt; en fågel friar till en annan, kostymnissen har hittat en grävmaskin och lajvarna har kommit i sina rustningar.

Scenen är talande. Som vill Rán Flygenring illustrera hur den moderna människan har en tendens att använda, och se på, naturen just som en kuliss. Någonting som kan böjas och brukas efter den egna viljan. Snarare än som ett helt ekosystem, med eget värde och egen agens. ”Vulkanen” öppnar sig långsamt. Bokens styrka och svaghet är att den kan läsas på flera sätt. På ytan är den en skruvad, lättsmält och spretig komedi kryddad med lättillgängliga faktanedslag. Men om man har lite tålamod öppnar sig ett brännande djup.

Läs mer av Alexandra Sundqvist och mer om barnböcker

Share.
Exit mobile version