I spåren av Israels av FN konstaterade krigsbrott kommer fler och fler krav på sanktioner mot landet. Göteborg vill stoppa all handel med israeliska varor, men nekas av domstol eftersom det anses vara en regeringsfråga. Oppositionspartierna i riksdagen vill att Sverige ska kräva en paus för EU:s förmånliga handelsavtal med Israel, men regeringen håller emot.

Från forskare och andra experter på folkrätt och internationell lag ökar nu också trycket på att Sverige ska arbeta för sanktioner mot Israel, motsvarande dem som finns mot Ryssland.

– Ordet dubbelmoral används ofta när man jämför västvärldens agerande i förhållande till Gaza, med hur man agerat mot Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina, säger Pål Wrange, professor i folkrätt vid Stockholms universitet.

Skulle du använda det ordet?

– Absolut. Situationerna är olika, men här finns också relevanta likheter och den viktigaste är att både Israel och Ryssland gör sig skyldiga till allvarliga överträdelser av folkrätten.

Efter Hamas terrorattack den 7 oktober förra året inledde Israel en krigföring som FN anser omfattar krigsbrott, och landet utreds också för misstänkt folkmord av den internationella domstolen, ICJ. Israels armé har attackerat FN:s fredsbevarande trupper i Libanon och förbjudit FN-organet Unrwa:s hjälp till de svältande i Gaza.

Nyligen skrev förre utrikesministern Carl Bildt (M) på plattformen X att: ”Det börjar sannerligen luta åt en situation som stora delar av världen kommer att betrakta som folkmord”.

Sverige följer den sanktionspolitik som EU och FN antar, och den har inte ändrats under året som gått. Israel har fått behålla sin tullfrihet för export av varor till EU och när oppositionen krävde en ändring av detta i den svenska riksdagen den 25 oktober, svarade utrikesministern att det inte var aktuellt.

– Vi menar att det finns större möjligheter för regeringen att faktiskt påverka om vi har en dialog och en relation med Israel, som handeln också innebär, sa Maria Malmer Stenergard (M).

En av hennes företrädare på posten är socialdemokraten och tidigare vice generalsekreteraren i FN, Jan Eliasson.

– Det är fullständigt självklart att Israel begått folkrättsbrott genom bombningarna av civila, men också genom utsvältningen av människor och fördrivningen av människor. EU bör absolut överväga att genomföra sanktioner och framför allt inte leverera krigsmateriel till Israel. Det finns ingen anledning att vänta på domslut här eftersom det är helt uppenbart att proportionalitetsprincipen är bruten, säger Eliasson.

Sverige och EU kan alltså med med gott samvete agera mot Israel nu, tycker han. Men det kan också hända att vi i det här läget till och med måste göra det. Alla länder har en bindande skyldighet att förhindra folkmord och stoppa krigsförbrytelser. Det betyder att om Israel fälls i det mål som pågår i Internationella domstolen, ställer det krav också på oss.

– Jag tror inte att Israel kommer att fällas för folkmord, som stat. Däremot finns det andra folkmordshandlingar jag tror de kommer befinnas skyldiga till, som att inte ha åtalat dem som uppviglar till folkmord till exempel. I det läget måste alltså alla andra stater ha agerat, annars anses vi medskyldiga till brotten, säger professor Pål Wrange.

Så vad stoppar omvärlden från sanktioner mot Israel? I Uppsala finns docenten i statsvetenskap, Joakim Kreutz, som forskar på just riktade sanktioner i syfte att uppnå fred. Han ser några tänkbara förklaringar till varför den israeliska krigföringen bemöts annorlunda än den ryska.

– När Ryssland inledde sin fullskaliga invasion var det en stat som attackerade en annan stat och det är en viss skillnad enligt internationell lag. Även om Palestina är erkänt av många länder, är det inte lika etablerat som Ukraina, säger han.

Därtill tror Kreutz att västvärldens egen ”rysskräck” spelat in i den starka responsen där, liksom det sorgliga faktum att konflikten i Mellanöstern blivit något vi nästan vant oss vid.

– Den har pågått så fruktansvärt länge att den helt enkelt inte fick samma chockverkan nu.

Finns det ändå tycker du en ”tipping point” för när väst borde börja agera även mot Israel?

– Ja, men det känns som om vi gått förbi den redan. Om inte annat så efter attackerna mot FN-styrkorna. Där borde det dragits en principiell linje.

DN har sökt utrikesminister Maria Malmer Stenergard.

Tiotusentals dödade i kriget

● I Gaza har, enligt det palestinska hälsoministeriet, över 43 000 personer dödats, majoriteten av dem civila. Mer än 100 000 uppges ha skadats.

Enligt Läkare utan gränser har närmare 2 miljoner människor tvingats på flykt det senaste året.

● Omkring 1 200 personer i Israel dödades i Hamas attacker den 7 oktober förra året.

Share.
Exit mobile version