Forskargruppen från Berkeleyuniversitetet i USA beskriver färgen som blågrön, även om det inte tycks fånga forskarnas exakta upplevelse av färgen, rapporterar The Guardian.

Före experimentet visste forskarna att det mänskliga ögat inte uppfattat den här signalen tidigare. Men just därför visste de inte heller hur hjärnan skulle ta emot signalen.

Resultatet blev upplevelsen av en ny färg.

– Det var häpnadsväckande. Det är en otroligt mättad färg, säger elektroingenjör Ren Ng.

Studien publicerades i tidsskriften Science Advances. Forskarna har döpt färgen till ”olo” och publicerat en färgruta för att andra ska få en uppfattning om nyansen, som kan beskrivas som intensivt grön med en hint av turkos.

Forskaren Austin Roorda säger dock att färgrutan inte gör ”olo” rättvisa, för det är en färg som inte går att se – den måste upplevas.

– Den färg vi ser är en version av den, men den bleknar absolut i jämförelse med upplevelsen av olo, säger han.

Ögat uppfattar färger genom färgkänsliga celler, kallade tappar, i näthinnan. Naturligt ljus stimulerar tre typer av tappar. Men forskarna provade att stimulera en av tapparna som naturligt endast stimuleras i samspel med de andra tapparna. På så sätt lyckades gruppen övervinna ögats naturliga begränsningar, rapporterar The Guardian.

Forskarna hoppas att upptäckten ska hjälpa till i vidare forskning om hur hjärnan skapar sin visuella uppfattning.

John Barbur, synforskare vid Londons universitet, håller inte med. Han säger till The Guardian att arbetet har ett begränsat värde.

– Det är inte en ny färg, tillägger han.

Share.
Exit mobile version