Hur får man människor att välja att resa mer hållbart? Annika Nordlund är prefekt vid institutionen för psykologi och har forskat på vad som påverkar människor till att välja mer miljövänliga transportalternativ.
– Ska man gå den mer frivilliga vägen och tänka sig att folk själv kom fram till beslutet att förändra sina resvanor är det viktigt med någon form av normaktivering, säger hon.
– Det vill säga att man börjar tänka i banor av att jag faktiskt har ett moraliskt ansvar att agera på ett mindre miljöskadigt sätt för klimatets skull, för framtidens generationers skull.
Ett stort hinder för oss människor till att göra förändringar är våra vanor, säger hon. Men det finns tillfällen då möjligheten att förändra vanor är större – till exempel när man flyttar.
– Vid en flytt har du ruckat på allt och då har man lättare att börja cykla till affären, ta bussen till jobbet för att hållplatsen ligger närmare bostaden eller liknande, man är helt enkelt öppen för förändring, säger Annika Nordlund.
För den som vill köra mindre bil behöver hen gå igenom en process som liknar tolvstegsmodellen men i fem steg.
– Det första steget är att inse att klimatet och hälsan kopplat till bilen är ett problem.
– Steg två är att reflektera över sin egen roll i relation till problemet.
– Steg tre att planera för den förändring man vill göra.
– Steg fyra är att genomföra förändringen. Kanske börja åka kollektivt en dag i veckan.
– Steg fem är det sista och svåraste, att upprätthålla förändringen.
– Det är mycket svårare i Umeå och Östersund att exempelvis fortsätta cykla på vintern då det är isigt och snöigt, än vad det är för de som bor i Malmö eller Lund. Då är det lättare att ta bilen, säger Annika Nordlund.
Vems ansvar är det att göra förändringen – politiken, näringslivet eller individen?
– Det finns ett gemensamt ansvar. Vi i allmänheten har ett ansvar för vårt beteende och de val vi gör, både nu och historiskt. Men sen har vi också ett politiskt ansvar och vi måste jobba tillsammans. Vi kan inte bara vänta på lagstiftning eller på en frivillig förändring.
För att få folk att börja resa mer hållbart eller fortsätta med sina hållbara vanor kan staten och kommunen hjälpa till. Exempelvis genom att prioritera snöröjning av gång och cykelbanor högre.
Ett förslag som den förra regeringen hade och som Annika Nordlund lyfter som ett bra exempel var det om att få dra av kollektivresor på skatten likt reseavdraget för bil. Dock krävs acceptans från invånarna för åtgärderna som kommun eller stat vill göra.
– Kring miljötullarna i Stockholm var man tydlig med att det kommer att kosta när du kör in i centrum men att pengarna skulle gå till kollektivtrafiken. På så vis fick man en högre acceptans för förslaget.