Kemikalier förvaras på platser som barn kommer åt, trasiga elkablar hänger löst och köks- och hygienutrymmen är smutsiga.

När förskoleförvaltningen i Stockholm stad gjorde ett oanmält tillsynsbesök på förskolan Thoren Framtid Svea Torn på Östermalm i Stockholm i torsdags, identifierades allvarliga barnsäkerhetsrisker och en ohälsosam miljö.

I stället för att vänta på förskolenämndens nästa möte i slutet av maj, beslutade förskoleborgarrådet Alexandra Mattsson (V) att omedelbart stänga förskolan tills bristerna är åtgärdade.

– Vi känner oss inte trygga med att barnen kommer till förskolan i dag, säger Alexandra Mattsson.

Omedelbara ordförandebeslut om tillfälligt verksamhetsförbud är ovanliga, uppger förvaltningen. Sådana beslut kan bara fattas om det är sannolikt att kommunen kommer att återkalla huvudmannens tillstånd för att bedriva förskolan.

– Man kan säga att de hänger löst, annars hade jag inte fattat det här beslutet, säger Alexandra Mattsson.

Viktoria Hassel, biträdande verksamhetschef för Thoren Framtids förskolor, skriver till DN att de beklagar de brister som upptäckts på förskolan.

”Det här är oacceptabelt och vi kommer göra allt vi kan för att åtgärda bristerna. Flera av bristerna har redan åtgärdats under dagen i dag.”

Vårdnadshavarna till de 74 barnen som går på förskolan ska ha fått information om att den nu hålls stängd, men Thoren Framtids förskolor räknar med att kunna ta emot barnen igen redan nästa vecka.

”Vårt mål är att samtliga brister ska vara åtgärdade på måndag morgon så att förskoleförvaltningen kan komma tillbaka och kontrollera dessa för att häva beslutet.”

Redan förra året upptäcktes brister på Thoren Framtid Svea Torn och ytterligare två av Thorengruppens förskolor i Stockholm. I dag genomför Stockholm stad en omfattande granskning av Thorengruppen som huvudman och det finns fler aktuella förelägganden mot andra förskolor i kommunen.

– Jag känner mig upprörd, en del av de här friskolekoncernerna sätter vinster före barnets säkerhet, säger förskoleborgarrådet Alexandra Mattsson.

Läs mer:

Ännu ett rekordvite mot Thorenskola

Thorengruppen får viteshot på fyra miljoner – nu ska ledningen granskas

Ministern: Stoppa vinstuttag för skolor som missköter sig

Share.
Exit mobile version