En resa med pendeltåg från Stockholm central till Märsta i Uppland kostar 43 kronor med Storstockholms lokaltrafik, SL. Reser du i stället med pendeln till stationen Arlanda central, som ligger på samma avstånd, kostar det 190 kronor. Anledningen är en stationsavgift på 147 kronor som alla tågresenärer, som kliver på eller av vid Arlanda, ska betala.
Stationsavgiften vill regeringens Arlandautredare, tidigare finansmarknadsminister Peter Norman (M), avskaffa. Det är en av flera åtgärder som behövs för att öka resandet med kollektivtrafik till storflygplatsen, enligt honom.
I dag, måndag, lämnar han sin slutrapport till regeringen om hur Arlanda ska bli mer tillgängligt. Ett förslag som presenterades på DN Debatt tidigare under dagen.
Normans olika förslag baseras på att Arlanda väntas ha runt 40 miljoner flygpassagerare år 2050, en ökning från 22 miljoner passagerare 2023. Målet är att 60 procent ska åka med kollektivtrafik till flygplatsen.
För att det ska vara möjligt måste spåren byggas ut och tågresorna bli billigare, resonerar Peter Norman. I en delrapport om järnvägen, som kom i höstas, framgår att han vill att regeringen omförhandlar det kontrakt som staten i dag har med A-train, som driver snabbtåget Arlanda express.
Avtalet säger att A-train har ensamrätt på tågtrafiken på Arlandabanan fram till år 2050. Det är den rätten som gör att andra tågföretag, som SL och SJ, måste betala stationsavgifter till A-train.
Peter Norman har inga förhoppningar om att A-train självmant går med på att öka konkurrensen. Men han skriver i sin rapport att staten bör kompensera A-train för uteblivna vinster eftersom fler tågresor till Arlanda är samhällsekonomiskt lönsamt.
I delrapporten föreslår utredaren även att tåg från till exempel Linköping och Norrköping, som i dag har Stockholm central som slutstation, i framtiden ska passera Arlanda och ha Uppsala som slutstation.
Förslag på nya busslinjer till och från Arlanda
*Utredaren föreslår att Kallhäll eller Bålsta kan vara alternativ till Barkarby. Grafik: DN Källa: Delrapport av Arlandasamordningen
För många Arlandaresenärer, även de som bor i Stockholms län, är spårvägstrafiken ett krångligt alternativ. Till exempel är det få i Nacka och Täby som i dag åker kollektivt till flyget.
Därför föreslår Peter Norman flera nya flygbusslinjer: Norrtälje-Rimbo-Arlanda, Arninge-Vallentuna-Arlanda, Täby-Arlanda, Nacka-Arlanda, Sigtuna-Märsta-Arlanda samt en linje som har Barkarby, Bålsta eller Kallhäll som startpunkt.
Förslaget presenteras i den delrapport som handlar om vägtrafiken. Även vägnätet behöver byggas ut för att svälja den ökade trafiken till och från flygplatsen, framhåller Norman.
I vägrapporten berörs också taxiresor. Norman skriver att taxibolag som inte har avtal med Arlandas ägare Swedavia i flera fall ”lurar kunder” med orimliga taxipriser.
En lösning skulle kunna vara att göra som på Oslos flygplats Gardemoen. Där knappar kunderna redan vid sin ankomst i terminalen in på en skärm vart de ska resa och om de till exempel behöver en bilbarnstol. På skärmen kommer olika alternativ fram och den bil som kunden väljer kör fram inom två minuter.
Det systemet skulle göra att taxibilarna kan vänta längre bort, vilket frigör yta nära terminalerna för till exempel bussar.
Norman föreslår också att fordonsförarna som lämnar Arlanda ska göra ett alkotest för att en bom, eller något annat hinder, ska gå upp och släppa ut dem.
Men bättre tillgänglighet kostar. Här föreslår Peter Norman att trängelskatten höjs och utvidgas till att också omfatta E4:an mellan Arlanda och Stockholm. Det skulle täcka en del av investeringarna.
Läs mer:
DN Debatt. ”Det måste bli billigt att ta tåget till Arlanda”
Flygbolagen håller fast vid tvåtimmarsregeln – trots snabbare kontroller
Halvtomma flygplan från småstäder kostar skattebetalare miljoner