Sedan juni 2022 heter Försvarsmaktens generalläkare Claes Ivgren. Men han är inte legitimerad läkare utan veterinär, vilket inte har hänt förut.
– Jag har reagerat på att en veterinär utsetts till generalläkare. Det står i strid med patientsäkerhetslagen, säger Anders Suneson.
Sedan i våras har han försökt lyfta frågan i möte och i skriftväxling med Försvarsmakten, och i anmälan till olika myndigheter, som Läkartidningen var först med att rapportera.
Anders Suneson har en lång karriär bakom sig, först som läkare i det civila, och från mitten av 1980-talet inom försvaret. Där hade han rollen som marinläkare, en av flera stabsläkarbefattningar med framför allt administrativa uppgifter, som är underordnade generalläkaren.
– Jag tycker att man ska respektera skyddade yrkestitlar. Det finns en risk att patientsäkerheten försämras om vem som helst börjar kalla sig läkare, säger Anders Suneson medan han promenerar med sin tax i ett naturområde utanför Nynäshamn.
Även Läkarförbundet har riktat samma kritik i ett brev till Försvarsmakten för två år sedan, och uppmanat att benämningen ses över då titeln är skyddad, oavsett arbetsuppgifterna.
Enligt patientsäkerhetslagen får en skyddad yrkestitel bara användas av den som har Socialstyrelsens legitimation eller genomgår praktisk tjänstgöring. Den som saknar behörighet får inte heller använda en titel som kan förväxlas med en skyddad yrkestitel.
– Det finns ytterligare 22 yrkestitlar som är skyddade enligt patientsäkerhetslagen: apotekare, tandläkare, sjuksköterskor och en väldig massa folk. Gäller inte det här? säger Anders Suneson, som varnar för att kvaliteten på krigssjukvården kan påverkas om fler stabsläkartillsättningar löses på liknande sätt.
Läkarlegitimationer utfärdas av Socialstyrelsen. Bedömningen om Försvarsmakten följer lagen är dock inte Socialstyrelsens ansvar, enligt myndigheten.
”Det finns i patientsäkerhetslagen bestämmelser som gör att detta blir en åklagarfråga”, skriver Anders Alexandersson, jurist på Socialstyrelsen, i ett mejl.
Anders Suneson har tidigare reagerat på hanteringen av generalläkarbefattningen. När Försvarsmakten 1996 ville utse en man till generalläkare i stället för en bättre meriterad kvinna anmälde Anders Suneson och en kollega saken till JämO, som ”ett flagrant fall av könsdiskriminering”. Sverige fick sedan sin första kvinnliga generalläkare.
I den aktuella frågan har han hittills inte fått gehör. Ivo tar inte upp ärendet, då myndigheten inte har tillsynsansvar. Försvarsinspektören för hälsa och miljö beslutade att inte utreda saken.
Anders Suneson påpekar att han inte har något emot Claes Ivgren som person.
– Eftersom arbetsuppgifterna inte innebär något patientansvar, har jag föreslagit att man tillfälligt byter titel, till exempel till Försvarsmaktens hälso- och sjukvårdsdirektör, säger han.
När DN ringer upp Claes Ivgren påpekar han att generalläkare inte är en titel utan en befattning inom Försvarsmakten.
Tycker du inte att det är förvillande?
– Nej, det tycker jag inte, säger Claes Ivgren.
Han påpekar att arbetet som generalläkare är administrativt.
– Jag är inte läkare. Om det kommer frågor på mitt bord som rör diagnostik och behandling av en enskild individ så hanteras det av en av läkarna på avdelningen.
Tycker du inte på motsvarande sätt att veterinärer ska vara veterinärer?
– Jo, om de har kliniska uppgifter. Om en chef för ett djursjukhus inte är veterinär så tycker jag inte att det är något konstigt.
DN har sökt Försvarsmakten med frågor om lagtolkningen. Myndighetens presstjänst svarar att den person som placerats på befattningen generalläkare inte utövar yrket inom hälso- och sjukvården på det sätt som regleras i patientsäkerhetslagen, eftersom generalläkaren inte arbetar kliniskt med patienter.
”Något obehörigt användande av skyddad yrkestitel förekommer inte”, skriver presstjänsten.
Till slut anmälde Anders Suneson saken till JO, som nyligen meddelade att de inte tar upp ärendet.
– Det var en chock, faktiskt, säger Anders Suneson.
Nu överväger han i stället att göra en polisanmälan.
– Det får bli nästa steg, så att en domstol får avgöra hur lagparagraferna ska tolkas.
Fakta.Skyddad yrkestitel
Skyddad yrkestitel innebär att det finns en lagstiftning som bestämmer vad som krävs för att man ska få använda titeln. Att använda titeln ändå är förbjudet och kan straffas med böter.
Alla yrken som kräver legitimation är skyddade, men alla skyddade yrkestitlar kräver inte legitimation.
Till skyddade yrkestitlar i patientsäkerhetslagen hör apotekare, fysioterapeut, läkare, sjuksköterska, barnmorska, tandläkare och psykolog. Det senaste tillskottet är undersköterska, som blev skyddad yrkestitel från 1 juli 2023.
Generalläkaren är den högsta stabsläkarbefattningen. Över generalläkaren finns ÖB och försvarsstaben. Tidigare generalläkare har varit legitimerade läkare. Claes Ivgren är officer och veterinär till yrket. Hans militära grad är brigadgeneral.
Enligt Försvarsmaktens arbetsordning ska generalläkaren utöva vårdgivaransvar enligt hälso- och sjukvårdslagstiftningen inom Försvarsmakten. I arbetsuppgifterna ingår bland annat företagshälsovård, tandvård, hälsoskydd samt veterinärmedicin.
Källor: Socialstyrelsen, Försvarsmakten, Tidningen Arbetet