Det här erfar DN inför Försvarsberedningens presskonferens på fredagen. Under torsdagskvällen satt hela beredningen, där alla riksdagspartier ingår, i ett sent möte för att få klart rapporten.

Slutsatserna ska redovisas på hundratals sidor, men det handlar bland annat om att trappa upp anslagen till det militära försvaret till 2,6 procent av bnp år 2030, med Natos sätt att räkna. Nato har som krav att alliansländerna ska lägga minst 2 procent av bnp på försvaret.

Beredningen vill också att Sverige ska ha fyra armébrigader 2030. Brigader är en stor, stridande enhet med ungefär 5 000 soldater och officerare, antalet kan variera en del beroende på sammansättning.

Fyra armébrigader till 2030 är något som politikerna ville ha redan i det förra försvarsbeslutet. Men i det militära råd som ÖB gav förra hösten så sa Försvarsmakten att det var nödvändigt att skjuta på färdigställandet av två brigader till 2035 på grund av de stora stödpaketen till Ukraina. Sverige har bland annat skickat stridsfordon, stridsvagnar och artilleri.

Försvarsberedningen vill också satsa på luftvärn, något som visat sig viktigt i Ukrainas försvar, när Ryssland skjuter robotar och drönare mot städer och energisystem. Rapporten ska också innehålla mer pengar till det civila försvaret.

Hela rapporten presenteras klockan 10.30 på fredag.

Fakta.Försvarsberedningen

Försvarsberedningen är ett forum för konsultationer kring försvarsfrågor mellan regeringen och representanter för riksdagspartierna. Beredningen består av ledamöter från de åtta riksdagspartierna, sakkunniga och experter samt ett sekretariat.

Källa: Regeringskansliet

Share.
Exit mobile version