En av de första bilderna som Försvarsberedningen projicerade på en skärm under presskonferensen handlade om att hotbilden mot Sverige ökat sedan sommaren 2023.

Ryssland är inne på sitt tredje år av anfallskrig i Ukraina och har visat uthållighet, trots stora förluster på slagfältet.

– Ryssland har ställt sin ekonomi och sin försvarsindustri på krigsfot och även om man inte imponerar på slagfältet så har man just nu momentum i kriget och situationen är svår för Ukraina, säger Pål Jonson.

Han tycker att det är en styrka att alla riksdagspartier står bakom Försvarsberedningens förslag.

– Med den breda politiska enighet som Försvarsberedningen uppvisat välkomnar jag rapporten. Regeringens målsättning är att omvandla den till underlag för ett nytt totalförsvarsbeslut redan i höst, säger Pål Jonson.

Centerpartiet vill att Sverige ska lägga tre procent av bnp på försvaret. Men Pål Jonson tycker att Försvarsberedningens förslag är i ”balans mellan mål och medel”.

– Regeringen har hela tiden arbetat med att vi inte ska ha några nya, underfinansierade försvarsbeslut, säger han.

Nato kommer snart med nya krav på svenska styrkor och frågan är om de svenska satsningarna räcker till dem.

– Ja, vi befinner oss ju i den största upprustningen av totalförsvaret sen 1950-talet och sen måste man vara ödmjuk inför att det råder krig i Europa och att det finns osäkerheter. Det kan också ske förändringar i vår omvärld, så jag utesluter inte att det kan behövas förstärkningar.

Försvarsberedningen vill öka personalen i marinen, däremot finns inga satsningar på ännu fler ytstridsfartyg, något som marinchefen Ewa Skoog Haslum efterlyst.

Pål Jonson lyfter fram de redan planerade Luleåkorvetterna; fyra nya, stora krigsfartyg,

– Där har vi ett anskaffningsbeslut som ligger på regeringens bord, så vi kommer ju få nya satsningar på ytstridsfartyg också. Det är nödvändigt.

Liberalerna trycker på vikten av att ge Jas-plan till Ukraina, men här vill inte försvarsministern lämna något besked.

– Vi utesluter på intet sätt att det kan bli aktuellt med Jas Gripen till Ukraina. Vi befinner oss just nu i en situation där vi för samtal med de andra länderna inom det som heter Air force coalition, där vi på bästa sätt kan stötta det ukrainska luftförsvaret.

Läs mer:

Försvarsberedningen vill se fler värnpliktiga och fyra brigader

Share.
Exit mobile version