DN kunde på onsdagen avslöja att den nationella säkerhetsrådgivaren Henrik Landerholm glömde kvar fyra sekretessbelagda handlingar på konferensanläggningen Gällöfsta nordväst om Stockholm, i mars 2023. Åtminstone en av dessa handlingar var säkerhetsskyddsklassificerad. Det betyder att innehållet är så känsligt att, om det röjs, kan medföra skada för Sveriges säkerhet.

– Det är allvarligt och kan vara brottsligt. Särskilt anmärkningsvärt är att en person i den här befattningen visar så bristande omdöme, säger Lennart Ohlsson, tidigare chef inom Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, Must, och en av fem experter DN har intervjuat om händelsen.

Försvarsutskottets ordförande Peter Hultqvist (S) reagerar på de nya uppgifterna om Henrik Landerholm. Han säger att Socialdemokraterna nu diskuterar vilka åtgärder de ska vidta.

– Graden av slarvighet ökar, säger han.

– Vi måste hitta former för att man får komma till riksdagen och redogöra för det här ärendet, hur det har gått till med de här handlingarna och vad det är för typ av säkerhetsnivåer.

Vilka åtgärder tänker ni vidta?

– Vi återkommer relativt snart i frågan. Det som har varit uppe i ärendet hittills är inte tillräckligt. Vi kommer ställa krav på konkreta åtgärder.

DN har sökt statsminister Ulf Kristersson (M) för en kommentar. Han har hittills inte uttalat sig om säkerhetsincidenten på Gällöfsta.

Trots att incidenten enligt DN:s uppgifter bedömdes som mycket allvarlig på Regeringskansliet och kan vara brottslig gjordes ingen polisanmälan. Motiveringen var, enligt presstjänstens mejlsvar, att det inte bedömdes ”vara aktuellt”.

Enligt brottsbalken kan vårdslöshet med hemlig uppgift leda till böter eller fängelse i högst ett år. År 2008 dömdes en försvarsanställd till 140 dagsböter vid Stockholms tingsrätt för att han glömt militärt sekretessbelagd information på ett bibliotek.

– Jag ställer mig frågande till varför man inte polisanmält det. Om nu Regeringskansliet ansåg att det här var mycket allvarligt. Varför har man då inte fört detta till en polisanmälan, säger Peter Hultqvist och fortsätter:

– Det finns ett vänskapsband mellan Ulf Kristersson och Henrik Landerholm som har varit tydligt sedan tjänsten tillsattes. Det är möjligt att det påverkar Kristerssons omdöme i de här sammanhangen. Det agerande som är hittills är inte tillräckligt och rimligt. Det måste till en ordning där de i riksdagen kan klargöra vad som hänt. Det borde egentligen Kristersson själv ta initiativ till.

Kände du till den här händelsen?

– Nej. Det jag känner till är vad jag läst i media.

Tycker du att försvarsutskottet borde ha informerats om händelsen?

– Jag tycker det är rimligt att någon form av information borde ha skett.

Under din tid som statsråd – har du varit med om liknande händelser?

– Inte vad jag kan påminna mig om.

Fakta.Detta har hänt.

• Den 5 december avslöjade DN att Henrik Landerholm handplockade en person till sitt kansli, utan att denne säkerhetsprövades för tjänsten. Hanteringen strider sannolikt mot säkerhetsskyddslagen, enligt experter – men Regeringskansliet anser att de följt regelverket.

• Den 10 december avslöjade DN att Henrik Landerholm själv varit inblandad i två säkerhetsincidenter. Han glömde sin mobil på Ungerns ambassad efter en middag i slutet av 2022 – enligt DN:s uppgifter låg den kvar över natten. I januari 2023 glömde han också en anteckningsbok på Sveriges Radio.

• Samma kväll berättade Henrik Landerholm på X att han också glömt ”ett dokument” i ett låst skåp på Gällöfsta kursgård i början av 2023:

Han skrev: ”Dokumentet hittades och hämtades av en av mina medarbetare”, och fortsatte: ”Även då informerade jag omedelbart Regeringskansliets säkerhetsavdelning. I fall som dessa görs regelmässigt en menbedömning. Efter ett samtal med säkerhetschefen så vidtogs avseende mig inga ytterligare åtgärder i anledning av detta.”

• Den 8 januari avslöjade DN att det var fyra sekretessbelagda handlingar som Henrik Landerholm glömde på Gällöfsta, efter en konferens i mars 2023. Åtminstone en av dessa handlingar är säkerhetsskyddsklassificerad vilket betyder att den innehåller uppgifter som, om de röjs, kan medföra skada för Sveriges säkerhet.

Läs mer: Här glömde statsministerns säkerhetsrådgivare handlingar som kan skada Sveriges säkerhet

Share.
Exit mobile version