Det är tisdag eftermiddag och full rulle inne på Matmissionens butik i Kista centrum. De flesta grönsakslådorna gapar redan tomma. Maten som säljs är kraftigt rabatterad, har ofta korta utgångsdatum och är donerad av andra företag inom dagligvaruhandeln. Sortimentet varierar följaktligen.

– Det är svårt att planera vad familjen ska äta till middag, för man vet aldrig vad som kommer att finnas, säger Samir Ahmad som brukar handla på Matmissionen varje vecka.

Butikens kunder har svårt att få pengarna att räcka till det mest grundläggande i tillvaron. För att kunna handla här måste man vara medlem. För att bli det får man som mest ha en nettoinkomst på 13 274 kronor i månaden, det vill säga i linje med Försäkringskassans garantiersättning.

Fakta.Matmissionen

Medlemskap krävs för att handla.

Kravet för medlemskap är en nettoinkomst under 13 274 kronor i månaden, baserat på Försäkringskassans nivå för garantiersättning 2024.

Medlemmar använder en app där de bokar in sig på en valfri tid.

Det är tillåtet att handla för 300 kronor i veckan till medlemspris.

Priset på varorna är generellt sett en tredjedel av ordinarie pris.

Maten kommer från olika aktörer inom dagligvarubranschen som matmissionerna har avtal med.

Det mesta är sådant som annars hade slängts.

I butikerna arbetstränar personer som står långt från arbetsmarknaden.

Den första sociala matbutiken öppnade 2015 i Stockholm. Antalet butiker har ökat snabbt de senaste åren. I nuläget finns 12 stycken i landet, varav 7 ligger i Stockholms län.

Källa: Matmissionen

Samir Ahmad kom till Sverige för sju år sedan och bor med fru och tre barn i en lägenhet på 45 kvadratmeter. Under en period som provvakt på en skola i Södertälje, men sedan i våras är han arbetslös. Han beklagar att han är tvungen att handla här.

– Jag är jätteledsen för det. Den här butiken är i första hand till för pensionärer och de som är svaga och sjuka. Jag är inte sjuk. Jag vill jobba, säger han.

I hemlandet Syrien arbetade Samir Ahmad som advokat. Han pekar med handen för att visa hur livet förändrats sedan flykten till Sverige, och tillvaron han lever nu.

– Då var jag här uppe, nu är jag under noll. Men jag söker flera jobb varje dag och hoppas att det snart ska bli bättre.

Antalet medlemmar har växt kraftigt sedan Matmissionen, som drivs av Stockholms stadsmission, startades. 2021 hade de drygt 7 000 medlemmar i Stockholm. I år räknar de med att siffran landar kring 17 000.

En viktig förklaring är kraftiga stegringen av matpriserna som skett de senaste åren. I oktober låg priset på livsmedel i genomsnitt 27 procent högre än vad det gjorde under samma månad 2021, enligt SCB:s statistik.

Fakta.Dyrare mat

Skillnader i pris mellan olika livsmedelskategorier, oktober 2024 jämfört med oktober 2021.

● Bröd och övriga spannmålsprodukter +23%

● Kött +24%

● Fisk +33%

● Mjölk, ost och ägg +33%

● Oljor och fetter +37%

● Frukt +21%

● Grönsaker +24%

● Sötsaker och glass +33%

● Övriga livsmedel +25%

● Alkoholfria drycker +25%

● Kaffe, te och kakao +47%

Källa: SCB

I en undersökning som Matmissionen gjort, som besvarats av drygt 4 500 medlemmar, uppger 45 procent att de sällan eller aldrig äter kött eller protein. Priserna på proteinrika livsmedel fisk, ägg och mejeriprodukter har ökat mer än genomsnittet, dessutom ofta från en redan hög nivå.

– Jag har inte råd att gå till Ica och köpa kött för 300 kronor kilot. Det går inte. Jag kollar ständigt efter rabatterbjudanden i olika butiker och hoppas att det ska finnas kyckling eller lax hos Matmissionen. Men ofta har det tagit slut, säger Samir Ahmad.

Ett problem som många av Matmissionens medlemmar har är att bidragen inte har ökat i samma takt som inflationen. Det gör att pengarna räcker till mindre, i synnerhet för något så basalt som mat.

– Medelhushållet har fått ökade kostnader på uppemot 10 000 kronor de senaste två åren. Men försörjningsstödet har inte hängt med i samma takt. De som redan hade det svårt innan har fått det ännu svårare nu, säger Johan Rindevall som är chef för Matmissionen.

Att många av medlemmarna uppger att de inte kan äta protein ser han som ett tecken på att riksnormen för försörjningsstödet behöver höjas mer än det gjorts hittills.

– Det är en påtaglig siffra som visar att matfattigdomen har ökat. Vi på Matmissionen är ett komplement som lindrar stressen för många, men vi kan aldrig helt ersätta samhällets insatser, säger Johan Rindevall.

Om undersökningen

Matmissionens undersökning skickades ut via mejl till alla medlemmar i Sverige (19 038) och besvarades av 4 545 personer, vilket ger en svarsfrekvens på 24 procent. Undersökningen gjordes mellan 17-26 september 2024.

Share.
Exit mobile version