Sjukvårdens problem med att bemanna vården är störst i norra Sverige. Här finns sämre tillgång till akut sjukvård, framför allt akut kirurgi. I exempelvis Västernorrland vilar ett nedläggningshot över Sollefteå sjukhus.

Nu ökar allmänhetens förväntningar på att Nato ska rädda vården i norr, menar Glenn Nordlund (S), regionstyrelsens ordförande i Västernorrland.

– Men staten har hittills varit otydlig med vad som förväntas av oss regioner.

Om vården i norr ska kunna rusta för krig och klara Natos krav förväntar han sig ett större nationellt engagemang. Framför allt när det gäller de norra regionernas beroende av hyrpersonal och hur upprustningen ska finansieras.

– Det är ju inte Region Västernorrland utan Sverige som gått med i Nato, säger Glenn Nordlund.

Enligt generalläkare Claes Ivgren pågår just nu en analys av Natos hemliga försvarsplanering, som Sverige fått ta del av i sin helhet efter inträdet.

Sedan tidigare är det känt att just Norrland är ett tänkbart framtida konfliktområde. Det kan innebära många svårt skadade som behöver tas omhand av den redan hårt belastade sjukvården i norr.

– Natos krav på Sverige kan innebära att vi behöver stärka den civila vården i vissa delar av landet. Att det behöver ske i norra Sverige är ett rimligt antagande, säger Claes Ivgren.

Samtidigt vill han ta ner förväntningarna. Försvarsberedningen har nyligen föreslagit ökade satsningar på det civila försvaret, där sjukvården ingår.

– Om du tittar på summorna och jämför med vad sjukvård kostar tror jag inte att förväntansbilden i norr kan vara jättestor på att det kommer massa tillskott till vården.

Vid en konfliktsituation i Norrland skulle både personal och patienter behöva förflyttas inom landet, menar Claes Ivgren. Han pekar också på vikten av att utöka det samarbete som redan finns i norr mellan Sverige och grannländerna Norge och Finland.

– Belastningen på vården i norra Sverige riskerar att bli hög. För att lösa det måste alla resurser som finns, civila och militära, ses som en helhet och samplaneras med grannländerna.

Läs mer:

Svårt för vården att möta Natos krav

De blir del i Sveriges första Natoinsats som allierad: ”Vill ju göra skillnad”

Historisk omsvängning – väljarna litar på försvaret

Stoltenberg: Sverige behöver investera för att klara Natouppdraget

Share.
Exit mobile version