Det är inte bara klimatförhandlingar som sker i Baku under klimatmötet COP29. I samband med mötet sker också flera förhandlingar i fossilindustrin – både innanför konferensanläggningens väggar och utanför.

Fredag den 15 november offentliggjorde det azeriska statliga gasbolaget Socar en affär med Nordmakedonien, om utvidgat samarbete för att ”stärka Nordmakedoniens energisäkerhet och diversifiering av naturgasresurser”. Bara tre dagar senare offentliggjordes en ny affär, där Socar ska öka leveranserna av fossilgas till Bulgarien. Samtidigt har oljekartellen Opec passat på att utöka samarbetet med organisationen Gas Exporting Countries Forum inne på själva mötet.

Över 130 fossilchefer har också bjudits in som VIP-gäster till klimatmötet COP29 i Baku av värdlandet Azerbajdzjan, enligt The Guardian – och totalt finns över 1 700 fossillobbyister på plats, många av dem är delar av officiella delegationer. Det visar en genomgång av organisationen Kick big polluters out.

– Deras närvaro gör att man kan ifrågasätta processens integritet och minskar allmänhetens förtroende, man kan misstänka att länder ber om råd från industrin i förhandlingarna. Det är riktigt oroväckande, säger David Tong på organisationen Oil Change International.

Oljelobbyisterna för samtidigt en undanskymd tillvaro på mötet. När DN besöker Opecs paviljong är mottagandet kyligt. Den enda personen som får uttala sig om syftet med organisationens närvaro på mötet är generalsekreteraren Haitham al-Ghais – men han finns inte tillgänglig för en kommentar, meddelade personalen på plats.

Vid förra årets klimatmöte skapade Haitham al-Ghais rubriker när han i ett öppet brev uppmanade Opecs medlemsländer att stoppa en överenskommelse om att fasa ut fossila bränslen. I slutändan enades världens länder om en ”omställning bort från” fossila bränslen.

Samtidigt menar David Tong att vi tenderar att utmåla fossillobbyister från Gulfstater som de stora skurkarna, när sanningen är att flera av världens största olje- och gasproducenter finns i väst, som USA, Norge och Kanada. Samtliga fortsätter att expandera sin fossilverksamhet.

– De säger att de lovar att följa överenskommelsen om en omställning bort från fossila bränslen, men de agerar i motsatt riktning, säger David Tong.

Läs mer:

Förslaget på klimatmötet: Global skatt på superrika

Peter Alestig: Överraskande klimatkänga mot Trump från fossilgigant på COP29

Share.
Exit mobile version