I en undanskymd konferensmonter, utan några excesser och med enkla planscher på väggarna, diskuteras en av klimatmötets allra mest kontroversiella frågor.

På tv-skärmen utanför vevas budskapet: ”Fossilgasen är framtidens bränsle.”

Gas Exporting Countries Forum, GECF, är naturgasens motsvarighet till oljeländernas Opec. Tillsammans kontrollerar organisationens medlemmar nästan 70 procent av världens kända gasreserver.

Nu är de på klimatmötet för att lyfta fossilgasens förträfflighet – och framför allt, riskerna med att för snabbt fasa ut gasen. Samtidigt som omvärlden upplever det varmaste året som uppmätts globalt, och allt värre extremväder i uppvärmningens spår, lyfter gaslobbyisterna vikten av naturgasen för den globala ekonomiska utvecklingen och för att minska fattigdom.

En man i publiken frågar hur afrikanska länder, som sitter på stora fossila tillgångar och är i stort behov av ekonomisk utveckling, borde agera.

– Det är min uppfattning att tillgänglighet och att människor har råd måste komma först, hållbarhet kommer efter det. Att ha mat, att ha energi, är så grundläggande. Här tänker många enbart på ett mål som ska nås – utan att ta hänsyn till andra aspekter, säger iranska Masoumeh Moradzadeh Abghad, miljöexpert på GECF.

– Särskilt Afrika, som är rikt på naturresurser, tycker jag borde använda så mycket som man kan av sina tillgångar på naturgas, fortsätter hon.

Under klimatmötet i Baku har Masoumeh Moradzadeh Abghad och GECF utforskat nya vägar för att påverka förhandlingarna. Ett steg har varit att samarbeta närmare med oljekartellen Opec – för att gemensamt se till att klimatförhandlingarna inte fattar beslut som är dåliga för dem.

– Utkomsten av förhandlingarna här får djupgående implikationer för våra medlemmars socioekonomiska utveckling, sade GECF-chefen Mohamed Hamel på ett möte med Opec.

Chefen för Opec, kuwaitiern Haitham Al Ghais, pekade i sin tur på att de tillsammans kan se till att ”våra interventioner får större effekt”.

Det stärkta samarbetet sker i bakvattnet av vad som kan kallas ett misslyckande för Opec vid föra årets klimatmöte, då världens länder för första gången diskuterade ett mål om att fasa ut fossila bränslen. Diskussionerna fick Haitham Al Ghais att skicka ett panikartat brev till Opecs medlemsländer för att försöka bromsa utvecklingen.

I slutändan enades länderna om en omställning bort från fossila bränslen – något som hyllades som historiskt. Men det finns ett problem med formuleringen: Det finns ingen deadline.

– Världens länder har enats om det så det får man respektera. Och ja, någon gång i en avlägsen framtid kommer vi nog nå dit. Men det är inte i närtid, säger Masoumeh Moradzadeh Abghad.

Hon pekar på den energikris som världen – och inte minst Europa – nyligen genomgick i samband med Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina.

– På grund av energikrisen, och på grund av att levnadsomkostnaderna ökar, förlorar vi samhällets stöd för klimatåtgärder. Jag tror att det är den största utmaningen för hållbarhet i framtiden.

Många är väldigt kritiska mot er närvaro och menar att ni saboterar förhandlingarna. Vad tänker du om det?

 Jag kan förstå att folk inte vill höra något om fossila bränslen här. Men jag måste upprepa, var realistisk. Vår civilisation är baserad på fossila bränslen. Att bara kasta bort det på några år för att vi kallar detta för ett kritiskt årtionde – det är omöjligt.

Klimatkrisen orsakar redan nu väderkatastrofer, enorma ekonomiska förluster och mänskligt lidande. Är du inte orolig för vad det betyder om vi fortsätter använda fossila bränslen?

– Jo, och planeten är väldigt viktig för mig. Klimatförändringarna är ett väldigt stort problem och vår framtid är beroende av att vi hittar en lösning på det. Men jag tror att, för att vi ska vara framgångsrika, måste vi vara realistiska. Att få fram det budskapet till alla delegater här är väldigt viktigt. Jag hoppas jag kan bidra till det.

GECF samlar 20 gasexporterande länder

Sammanslutningen GECF har tolv permanenta medlemmar och åtta länder med observatörsstatus.

De permanenta medlemmarna är Algeriet, Bolivia, Egypten, Ekvatorialguinea, Iran, Libyen, Nigeria, Qatar, Ryssland, Trinidad & Tobago, Förenade Arabemiraten och Venezuela.

De åtta länderna med observatörsstatur är Angola, Azerbajdzjan, Irak, Malaysia, Mauretanien, Moçambique, Peru och Senegal.

Tillsammans kontrollerar länderna 69 procent av världens kända fossilgasreserver och 39 procent av den nuvarande produktionen. Huvudkontoret finns i Doha, Qatar.

Källa: GECF.

Läs mer:

Fossilaffärer på klimatmötet väcker vrede: ”Som att sälja cigaretter på cancerkonferens”

Förslaget på klimatmötet: Global skatt på superrika

Share.
Exit mobile version