Det ska handla om cirka 200 miljoner kronor och ett avtal på 25 år. Och för att affären ska kunna göras behöver Svenska fotbollförbundets representantskapsmöte rösta ja på fredag.

– Jag brukar ställa frågan: Vad är alternativet för oss att göra där vi befinner oss? Om vi ska hänga med nu?, säger Anders Billström, ordförande för ligaföreningen Elitfotboll Dam (EFD), för BK Häcken, och ledamot i förbundsstyrelsen.

Han medger att frågan egentligen inte är en representantskapsfråga. Men redan i januari hoppas han att ett avtal ska kunna vara påskrivet. Och då behöver förbundsstyrelsen kunna överlåta rättigheterna till elitfotbollen på damsidan till EFD i 25 år – i stället för som nu på tvåårsbasis.

Fakta.Fotbollförbundets beslutande organ

Förbundsmöte: Årsmötet består av representanter för de 24 distrikten och för klubbarna i de två högsta serierna på herr- och damsidan.

Representantskap: Sammanträder i november eller december och avhandlar främst tävlingsfrågor. Består av företrädare för distrikten och elitklubbarna och förbundsstyrelsens ledamöter.

Förbundsstyrelsen: Består av förbundsordföranden plus sex ledamöter varav tre kommer från distrikten, en representerar elitföreningarna på herrsidan, en damsidan och en elitföreningarna gemensamt.

– Det är ett ganska stort principbeslut i förlängningen. Och därför tycker vi inte att det hör hemma i det forumet, säger Johan Ringaby, ordförande i Örebro läns FF.

De ledamöter som är på ”repskapet” är inte alltid styrelseledamöter utan är där för att de är kunniga i tävlingsfrågor, påpekar han.

– Det känns inte som rätt forum att utsätta de representanterna för att fatta ett beslut som de kanske inte direkt är inblandade i.

Att amerikanska investerare är intresserade av svensk damfotboll var Aftonbladet först att berätta i september. Utanför Sverige kommer allt mer pengar in i damfotbollen och EFD är rädda att hamna på efterkälken.

Hur ser du på risken att skriva ett 25-årigt avtal?

– Nej, vi ser inte på riskerna utan vi ser på möjligheterna, och vi får ha respekt för att de som vill gå in och satsa de här pengarna behöver känna att det är över lång tid man gör detta, säger Anders Billström.

Men han vet ännu inte vilka alla investerarna bakom ”Women’s Football Group” är.

– Nej, inte alla. Det kommer vi att få med oss här på slutet egentligen.

Gruppen ska bestå av amerikaner och svenskar och grundaren heter Eric Cohen-Peckham.

Ni ska gå in i ett 25-årigt avtal och har inte fått reda på vilka personerna är. Vill ni inte veta det?

– Jo, vi kommer ju att veta det innan vi skriver på.

Varför har ni inte fått reda på det hittills?

– Det är både svenska och utländska investerare som är med. Men de vill ju oftast inte gå ut med namn, det får man ha respekt för i en affärsuppgörelse, att man inte alltid vill gå ut och säga att man är med innan det är klart.

Svensk fotboll styrs föreningsdemokratiskt, och det är förbundet som äger tv-rättigheterna och de kommersiella rättigheterna till de högsta serierna. Men sedan 2013 överlåter förbundet dem till elitklubbarnas intresseorganisationer, Sef på herrsidan och EFD på damsidan.

I affären som nu diskuteras skulle det vara privata investerare som tillsammans med EFD ägde ett bolag som skulle förvalta och kommersialisera rättigheterna till damallsvenskan och elitettan, med EFD som majoritetsägare.

Riskkapitalbolag och investmentfonder dominerar europeisk herrfotboll allt mer. Tidigare i år övergav den tyska herrligan ett möjligt avtal med riskkapitalbolaget CVC efter omfattande supporterprotester. Ekonomiskt pressade spanska och franska ligorna har däremot ingått sådana avtal.

Om ingen annan gör det kommer Örebro läns FF troligen föreslå att frågan tas upp på ett extra årsmöte i stället.

– Säger man nej på repskapet så skulle det innebära att affären antagligen spricker, säger Anders Billström.

– Alternativt får vi gå tillbaka och säga att vi kan lyfta frågan vid årsmötet i mars. Men det som händer i damfotbollen händer ju här och nu.

Om det blir ja krävs det sedan ”nästintill koncensus” bland klubbarna i EFD för att affären ska bli av, säger Anders Billing.

Största delen av pengarna är tänkta att investeras de närmaste fem, sex åren, säger han. Även mindre klubbar ska stärkas och ”ha personal på ett annat sätt”.

– Den största delen är att bygga klubb. Och att bygga en central organisation på den kommersiella sidan som blir större och starkare, lite grand som vi har det på Sef-sidan i dag.

Läs mer:

Multiklubbägaren är damfotbollens nya maktspelare

Säljs för en kvarts miljard – supportrarna har aldrig sett dem spela

Share.
Exit mobile version