Statistiken är tydlig: prognoserna visar på en tuff framtid för fotografer. Trots att yrket ofta rankas lågt på listan över tillgängliga jobb, är söktrycken höga på fotokurserna. I Göteborgs universitet är fotografi en av de mest sökta kurserna och når skolans topplista.

Detta förvånar universitetslektorn Lars Lindkvist som har sett yrkets förändringar på nära håll.

– Vi är alla förvånade över det på sätt och vis. Många vill pröva på vår baskurs för att få erfarenhet av universitetsstudier. Men det är också många som söker för att komplettera sin yrkeserfarenhet, säger Lars Lindkvist.

Han träffar på studenter som är allt ifrån pensionärer, bildlärare, kockar som vill fotografera sina restauranger men även psykologer som vill få in foto som ett element i sin behandling och använda det som en helande metod.

Ibland hör kollegor av sig och gratulerar för att informera om att baskursen i fotografi har fler sökande än läkarprogrammet. Kursens popularitet har ökat markant de senaste åren. Enligt Lars Lindkvist ligger det i tiden att man värnar om yrket.

– När det kommer till AI och deepfake spelar fotografi en central roll. Jag tror också att det kan vara en anledning till varför man vill återvända till fotografins grunder. Vi pratar mycket om det med studenterna, allt från dystopiska fantasier om att fotografer inte kommer finnas i framtiden till det mer allvarliga, som riskerna med AI.

Lars Lindkvist anser att det som rapporteras om jobbutsikterna inte alltid stämmer överens med verkligheten. När han pratar med oroliga studenter försöker han lugna med att använda digitaliseringen som ett kreativt verktyg i stället.

Arbetsförmedlingen bedömer att det kommer vara konkurrens om jobben för fotografer framöver. De tror också att möjligheterna till arbete för fotografer kommer vara små.

– På ett sätt är det ju motsägelsefullt att det är en mörk marknad men fortsatt högt söktryck. Men samtidigt behövs ju bilder och kunskapen kring foto och bild.

Han jämför med journalistyrket som har ansetts vara ett utsiktslöst yrkesval och menar att det alltid kommer behövas fotografer i framtiden – och att det är glädjande att fotografi är ett populärt val hos studenter.

– Det pekar på att många människor ser behovet av denna kompetens. Fotografi ger möjlighet att skildra berättelser och uttrycka känslor.

Hasse Bengtsson är linjeansvarig fotolärare i Sörängens folkhögskola och i deras fotolinje har de fortsatt stort sökandetryck i höst. Med åren har han sett fotoskolor läggas ner och varit införstådd i hur framtidsutsikterna ser ut.

Men han anser att idén om att fotoyrket har osäkra karriärmöjligheter är onyanserad. Han säger att Arbetsförmedlingen behöver gräva djupare i hur branschen egentligen ser ut och att yrket är mycket bredare än vad många tror.

– Det här med att det skulle vara en nattsvart marknad tror jag inte stämmer. Jag tror att man lätt drar slutsatser om AI och tänker att det ska ersätta dagens fotografer. Bildbehovet är ju stort. Det behövs alltid riktiga bilder som speglar någon verklighet eller en berättelse, säger Hasse Bengtsson.

De senaste åren har fotolärarna i Sörängens folkhögskola försökt vända på hur man ser på AI och använder det numera som ett utbildningsmedel. AI är ett återkommande hett ämne i yrkeskåren, men lärarna lugnar eleverna och fokuserar på att berätta om hantverket och historien bakom fotografi.

– AI kommer nog göra en del typer av fotografi. Men då finns det annan typ av foto som behövs i stället. Jag tror att vi behöver prata om AI på ett vettigt sätt. För eleverna läser ju om det och undrar också ibland.

Studenterna från Sörängens folkhögskola har efter kursernas slut hamnat på bland annat Göteborgs universitet, kommit in på högre utbildningar utomlands eller fortsatt jobba som professionella frilansande fotografer.

– Det här säger ju någonting. Att intresset fortfarande är högt och att eleverna tror på en framtid inom fotografi, säger Hasse Bengtsson.

Läs mer:

Fortfarande chans till plugg i höst

Högskoleutbildningarna som snabbast ger jobb

Share.
Exit mobile version