Bröstcancer
På St Görans sjukhus i Stockholm hjälper en AI-algoritm till att granska mammografibilder när man screenar för bröstcancer, något den dessutom visat sig vara bättre på än en människa.

Initiativet följer efter en stor vetenskaplig studie på sjukhuset där över 55 000 kvinnor ingått.

Vanligtvis har mammografibilderna granskats av två radiologer. Numera har en av dessa bytts ut mot en AI, som klarar av att hitta mönster i bilderna som ett mänskligt öga inte kan se. När tecken på cancer finns flaggas bilden och därefter granskas den på nytt av två mänskliga radiologer. AI:n tar inga egna beslut eller och ställer aldrig en diagnos.

St Görans är enligt egen utsago det första bröstcentrum i världen som ersätter en av två radiologer på det här sättet.

Fallolyckor
Antihalksockor i all ära. Bäst på att förebygga fallolyckor på sjukhus har visat sig vara artificiell intelligens, enligt en studie som genomförts vid Södra Älvsborgs sjukhus och Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Med hjälp av en radarsensor som innehöll AI-mjukvara kunde sjukhusen hålla koll på patienterna, även när de befann sig bakom stängda dörrar på sina rum. Detta tack vare att sensorerna kände av kroppsrörelser, som till exempel när patienten satte sig upp, och därefter kunde varna personalen. Personalen kunde då snabbare upptäcka och förebygga kritiska händelser.

Resultatet? 67 procent färre olyckor än tidigare. Det har i sin tur lett till sparad tid och mindre lidande för patienterna.

Det innebär även sparade pengar, eftersom en patient med extra hög fallrisk kräver konstant extravak, vilket kostar runt 5000 kronor per dygn.

Efter det lyckade testet planerar man nu att införa tekniken på alla sjukhus i regionen.

Arbetsscheman
Sedan årsskiftet hjälper en AI till att lägga schemat på ortopedavdelningen på Östersund sjukhus.

Det följer bland annat efter att de nya reglerna om dygnsvila, som innebär att en medarbetare måste få minst elva timmars paus mellan passen, har gjort det svårare att lägga schemat.

Vanligtvis tar det en heltidstjänster två veckor att lägga ett schema på tio veckor. Med AI:n kan arbetsinsatsen reduceras till några minuter.

Alla scheman granskas dock fortsatt av mänskliga kollegor som undersöker att det ser bra ut på individnivå för avdelningens runt 90 undersköterskor och sjuksköterskor.

Magnetkameror
AI-baserade tekniker minskar bruset och höjer upplösningen i bilder från magnetkameror. Det gör att man kan erhålla förbättrad bildkvalité på kortare tid och kan undersöka upp till 30 procent fler personer per dag.

På Karolinska Universitetssjukhuset beräknas AI-teknikerna ha lett till att kön till magnetkameran kortats med 500 personer mellan årsskiftet fram till slutet av april.

Det gör det bekvämare för patienten, minskar väntetiden till diagnostik och behandling samt innebär även en resursmässig och miljömässig vinst när sjukhusen klarar sig på färre magnetkameror för samma mängd undersökningar.

Teknikerna används även på bland annat Danderyds sjukhus och Skånes Universitetssjukhus.

– Det är lite av en ”tyst revolution” inom röntgen, kommenterar Tobias Granberg, forskargruppsledare på KI.

Utskrivna patienter
På Norrlands universitetssjukhus i Umeå tar man numera hjälp av en AI för att resursoptimera bland sjukhusbäddarna.

Det följer efter att man under fjolåret genomförde ett test på den postoperativa avdelningen NUS, dit patienter kommer efter att ha genomgått en operation.

Tidigare har personalen manuellt roddat bland lediga och upptagna sängar. Men med hjälp av AI-tekniken kan systemet självt förutsäga patientens vårdtid. Det gör den med hjälp av att den tekniska utrustning som bland annat mäter puls, blodtryck och andningsfrekvens, som patienten är uppkopplad mot.

Enligt doktoranden och anestesi- och intensivvårdssjuksköterskan Sara Lundsten kan AI:n på så sätt dra slutsatser som en mänsklig hjärna inte hade klarat av.

– Vinsterna genom denna teknik är att det går snabbt och enkelt att få en överblick över planeringen av patientflödet och bilden blir dessutom gemensam för alla som behöver ta del av planeringen.

Läs mer: Läkarförbundet: ”AI kommer inte leda till några besparingar på kort sikt, snarare tvärtom”

Share.
Exit mobile version