Under vinjetten ”Heminredning köpes” publicerades söndagen den 1 mars 2009 en radannons i DN med texten:
”DANSKT KÄRNKRAFTSAVFALL KÖPES.”
Avsändare var konsthandlare Per-Olov Börjeson på Daniagatan 3 i Malmö.
Året innan hade han använt DN:s ”fyndmarknad”-sidor till att driva med skandalomsusade investmentbanken Carnegie, som hade förlorat sitt banktillstånd. Bland annonser om tyska spetsvalpar, saxofoner och tre stora kassar med flickkläder erbjöd han en Carnegie-aktie, ”garanterat värdelös, säljes till högstbjudande”.
Ett av Malmögalleristens mer storslagna offentliga upptåg blev Annelie Carjemo ofrivilligt en del av.
Det var 1995, Malmö FF:s damlag var bäst i Sverige och Per-Olov Börjeson hade erbjudit dem en miljon i sponsorpengar. Men först skulle de komma till Galerie Börjeson och titta på ett nytt matchställ som han tagit fram.
Utan MFF:arnas vetskap hade han bjudit in pressen också.
– Jag stod där i rummet, och så kom det in en tjej, jättesmal med bastkjol, långa stumpor över knäna, bjällror på strumporna, gympaskor och bara en tunn topp, säger Annelie Carjemo.
– Vi bara tittade på varandra och tänkte, vad fan är detta?
Malmö FF startade sin damsektion 1970, under en era då damfotbollen slog igenom i Sverige med klubbar som Öxabäck och Jitex och begynnande nationellt seriespel.
I dag kommer många lag i damallsvenskan från föreningar med klassiska herrlag som på senare år börjat satsa på sina damlag. Men från damallsvenskans start 1988 och framåt utmanade Malmö FF mer renodlade damklubbar.
Storhetsperioden var under 1990-talet. Mellan 1990 och 1994 vann MFF fyra SM-guld, från 1996 tog de silver sju år i rad. De hade många landslagsspelare, stora namn.
I april 1995 kom Annelie Carjemo, tre lagkamrater och ledare i klubben till galleriet vid Stortorget, och överraskades av modellen Annika Nilsson, klädd i kjol och topp av blåa och vita band.
Det var först då folket från MFF förstod vad det var för dräkt som galleristen hade tagit fram, och som de måste använda för att få sponsringsmiljonen.
– Det blev ju förnedrande. Alltså, vad var det?
– Vi drog direkt, vi var där i en kvart kanske, säger Annelie Carjemo.
MFF:s ordförande Hans Cavalli-Björkman ansåg att galleristen fört klubben bakom ljuset.
– Jag förstår tjejernas reaktion, dressen är en förolämpning mot dem, sade han till Arbetet.
– Jag tänkte mig något konstnärligt och banbrytande. Börjeson är ju personligen bekant med kända konstnärer som (Victor) Vasarely.
Men bilderna hade redan tagits, och debatten drog igång direkt.
”FÖRNEDRANDE!”, var rubriken i Malmötidningen Arbetet, vars krönikör Magnus Pier skrev att ”maken till skojeri, kvinnoförnedring och allmänt skitprat har jag sällan upplevt i vad som förväntas vara seriösa sammanhang”.
Några dagar senare hade Aftonbladets kvinnaredaktion låtit sy upp en kopia av dräkten, som reportern Arne Höök själv testade i träning mot Hammarbys damlag. Han gav den högt betyg för rörlighet, men bottennoteringar för hållbarhet och utseende.
Under tiden höjde Per-Olov Börjeson sitt bud, som till slut nådde tolv miljoner om han fick designa herrlagets ställ också. Malmö FF lyssnade inte.
Medan damlaget var ett av Sveriges bästa gick det betydligt sämre för herrlaget, som åkte ur allsvenskan 1999 efter 62 säsonger i högsta serien. Hela klubbens ekonomi var svag.
Damerna hade sämre träningsplaner och fick tvätta alla sina kläder själva, säger Annelie Carjemo. I slutet av -90-talet fick de ett eget omklädningsrum, med tvättmaskin.
Själv var hon en av Sveriges bästa spelare, men skador stoppade henne från att göra särskilt många landskamper.
– Jag har aldrig tjänat några pengar. Hade jag spelat i dag så hade jag varit mångmiljonär nu så duktig som jag var, säger hon.
– Det är tradigt, ju. Samtidigt så hade vi väldigt roligt.
2003 tog det svenska damlandslaget silver i VM och i december det året skrev DN om hur populariteten nu skulle omsättas i större sponsorkontrakt för damfotbollen, även för klubbarna. Ett exempel var Malmö FF, vars damsektion hade brutit sig ur och nu skulle bilda en egen förening. Det sades vara vad damorganisationen ville.
– Det ser betydligt ljusare ut 2004 än 2003, sade ordföranden Gert Sparr, som hoppades på tre miljoner i sponsorintäkter.
Men så blev det inte.
– Jag blev mer eller mindre tvingad till att ta ur damlaget ur föreningen, säger Gert Sparr nu.
Den nya damklubben hade det tufft ekonomiskt, och Gert Sparr hamnade i konflikt med den nye MFF-ordföranden Bengt Madsen.
– Vi fick inte söka sponsring från herrarnas sponsorer. De menade att vi skulle gå till Hennes och Mauritz och andra daminriktade sponsorer.
Bidraget från MFF på en halv miljon åts upp fort, säger Gert Sparr.
– Vi höll på att gå i konkurs.
Då fick de kontakt med finansmannen Kent Widding Persson och hudvårdsföretaget LdB.
– De räddade oss.
Men villkoret var att klubben skulle byta namn. 37 år efter starten fanns det inte något damlag i MFF:s färger längre, 2007 bytte klubben namn till LdB FC Malmö.
– Det sved ju, säger Gert Sparr om att överge de blå tröjorna.
LdB var inte som Per-Olov Börjeson, men de hade en egen reklambyrå och folk som designade ett nytt klubbmärke, ett nytt matchställ och ”mössor och halsdukar och allt det där”.
Det blev sju sportsligt framgångsrika år under företagsnamnet.
– Sedan orkade inte de heller med, säger Gert Sparr.
LdB fick inte tillbaka på sin investering, säger den gamle ordföranden. I stället vände sig klubben till kommunen.
– De såg möjligheterna, politiskt kan man säga, att vi skulle fånga upp tjejer från Rosengård. Och då tog vi den möjligheten till oss.
Även IT-entreprenören Dan Olofsson var drivande när LdB slogs ihop med FC Rosengård, som hade ett herrlag i division 2. Hans företag har varit en viktig finansiär för klubben.
Det senaste decenniet har FC Rosengård dominerat svensk damfotboll, medan MFF bara hade verksamhet för män.
Men 2019 hade den nya trenden hos starka herrklubbar att satsa på damlag nått även Malmö FF. På ett extrainsatt årsmöte i november röstade över tusen personer för att MFF skulle bilda ett damlag igen.
Men det fanns en kontroversiell del i det. Styrelsen ville att klubben skulle ta över en annan förenings plats i seriesystemet – många supportrar tyckte att det var osportsligt.
1 090 personer röstade mot styrelsens förslag, 296 röstade ja. Året efter startade MFF om från noll, i division fyra.
Sedan dess har laget tagit sig uppåt i rask takt, under fem år med nästan bara segrar. Nu är de framme i högsta serien. Den 10 augusti kommer det första derbyt någonsin spelas mellan FC Rosengård, som brukade vara Malmö FF, och det nya Malmö FF.
– Då blir man skelögd, säger Gert Sparr.
Det nya MFF-laget har stora resurser bakom sig, påpekar han, i en förening som genom herrarnas Champions League-spel och framgångsrika år skapat sig Sveriges bästa ekonomi.
– Det är klart, den himmelsblå färgen lyser ju skarpare än Rosengård, säger Gert Sparr.
FC Rosengård leder den damallsvenska maratontabellen, och räknar 14 SM-guld till sitt namn. Men fem av dem var det Malmö FF som vann.
Det är konstigt med de dubbla historierna, medger Gert Sparr, men han vet samtidigt vilka han kommer att heja på den här säsongen. Trots att MFF-hjärtat har slagit hårt genom alla år.
– Jag ska vara riktigt ärlig. Jag stöttar Rosengård. Annars får jag för dåligt samvete.
Fakta.Malmö FF:s damlag – dubbel historieskrivning
● Fem SM-guld under namnet Malmö FF.
● Tre SM-guld under namnet LdB.
● Sex SM-guld under namnet FC Rosengård.
1970. MFF bildar en damsektion.
1986. MFF dam tar SM-guld för första gången.
1988. Allsvenskan för damer spelas som en enda serie för första gången. MFF blir trea.
1989. MFF tar SM-silver.
1990. MFF tar SM-guld.
1991. MFF tar SM-guld.
1993. MFF tar SM-guld.
1994. MFF tar SM-guld.
1996–2002. MFF tar SM-silver sju år i rad.
2004. Damsektionen bryter sig ur MFF och bildar en egen förening med namnet Malmö FF Dam.
2007. Föreningen skriver på ett sponsorkontrakt med ett hudvårdsmärke och byter namn till LdB FC Malmö.
2010. Klubben tar första SM-guldet som LdB.
2011. LdB tar andra raka SM-guldet.
2012. I slutet av året presenteras en sammanslagning mellan LdB och FC Rosengård.
2013. Laget tar sitt tredje SM-guld under namnet LdB. Fotbollförbundets regler gör att de inte kan byta namn förrän efter säsongen.
2014. Med det nya namnet FC Rosengård vinner laget direkt SM-guld.
2015. FC Rosengård tar SM-guld.
2019. FC Rosengård tar SM-guld. På ett extra årsmöte i Malmö FF beslutar medlemmarna att klubben ska bilda ett nytt damlag.
2020. Det nya MFF-laget debuterar i division 4 och vinner serien med raka segrar.
2021. FC Rosengård tar SM-guld. MFF vinner alla sina matcher i division 3.
2022. FC Rosengård tar SM-guld. MFF obesegrade i division 2.
2023. FC Rosengård har ett tufft år och slutar sjua i serien. MFF vinner division 1 södra med 26 raka segrar.
2024. FC Rosengård tar SM-guld. I elitettan förlorar MFF för första gången, men vinner totalt och går upp i högsta serien.
2025. Båda lagen spelar i damallsvenskan.