Kort efter terrordådet i Moskva höjde Frankrike terrorhotnivån till den högsta, ”Urgence Attentat”. Anledningen: den gren av IS som tagit på sig ansvaret för dådet, IS Khorasan, ska under de senaste månaderna ha legat bakom flera attentatsförsök i Frankrike, enligt president Emmanuel Macron.

Bland annat ska en medlem i IS Khorasan på distans ha styrt ett attentatsförsök mot en julmarknad i Strasbourg, ett attentatsförsök som fransk säkerhetspolis lyckades stoppa.

Någon information om nya, konkreta attentatsplaner finns inte, utan terrorhotnivån höjs i första hand för att frigöra resurser och mana myndigheter och allmänhet till ökad vaksamhet. 4 000 soldater mobiliseras, utöver de 3 000 som redan patrullerar tågstationer och andra platser där många rör sig i Frankrike.

Men med fyra månader kvar till sommar-OS i Paris växer en oro för att terrorister ska slå till under spelen. Fler än 15 miljoner turister väntas besöka Paris under OS och Paralympics.

Franska försvarsdepartementet meddelade på torsdagen att soldater från flera olika länder kommer att vara på plats för att stärka säkerheten.

– Vi gör givetvis allt för att vara redo för öppningsceremonierna och själva tävlingarna. Stora investeringar har gjorts i underrättelseinhämtning, polis och militär. Risken är aldrig noll, men jag tror att jag kan säga att vi är redo nu, sade president Macron i veckan.

Det senaste decenniet har Frankrike varit svårt utsatt för terrorism. Flera av Islamiska statens ledargestalter i Syrien och Irak var födda och uppvuxna i förorter till franska städer. De flesta av dem är döda nu.

Några uppges ha sökt sig vidare till IS Khorasan i Afghanistan. En del IS-medlemmar tros också ha återvänt till Frankrike, där de rör sig i islamistiska kretsar.

Totalt finns i dag 5 300 radikala islamister på den franska säkerhetspolisens lista över misstänkt våldsbejakande aktivister, ”fiche S”. Det kan jämföras med 3 000 aktivister i vänsterextrema miljöer och 1 300 högerextremister på samma lista.

De senaste åren har terrordåden i Frankrike främst begåtts av ensamma gärningsmän som inspirerats av IS. Även de kan göra stor skada, som visats av terrormorden på lärarna Samuel Paty (2020) och Dominique Bernard (2023).

Hotet mot skolor är fortsatt stort, vilket underströks förra veckan då en rektor sade upp sig från en skola i Paris efter en islamistisk hatkampanj.

Samma vecka fick tusentals högstadie- och gymnasieelever i Lille och andra städer islamistiska hot skickade till sig via en digital skolplattform, med en video på en halshuggning. En 17-årig pojke greps på torsdagen i en Parisförort misstänkt för det dataintrånget och utskicket.

Liksom Frankrike har grannlandet Tyskland skärpt säkerhetsåtgärderna i samband med sommarens största idrottsevenemang. Under fotbolls-EM, som inleds i mitten av juni, kommer Tyskland att införa tillfälliga gränskontroller.

– Det är nödvändigt för att ge bästa möjliga skydd för detta stora internationella evenemang, säger den tyska inrikesministern Nancy Faeser till tidningen Rheinische Post.

Kontrollerna ska skydda mot såväl våldsbenägna islamister som fotbollshuliganer, enligt ministern. Tillfälliga gränskontroller infördes även under fotbolls-VM 2006.

Till skillnad från många andra länder använder sig Tyskland inte av någon skala med terrorhotnivåer. I stället gör den nationella polismyndigheten regelbundna utvärderingar av säkerhetsläget, som sedan skickas vidare till myndigheterna i landets delstater.

Tyskland bedömer inte att hotnivån förändrats efter dådet i Moskva, eftersom risken för attentat redan var hög. Under det senaste året har flera medlemmar i IS Khorasan gripits i Tyskland, misstänkta för att ha planerat terrordåd. Så sent som förra veckan grep tysk polis två män som anklagas för att ha förberett ett attentat mot den svenska riksdagen.

Tyska myndigheter säger sig vara väl förberedda inför sommarens mästerskap. Sedan attentatet mot den franska satirtidningen Charlie Hebdo år 2015 har polisen stärkt sin förmåga att hantera terrordåd. För att säkra bemanningen får inga poliser som är anställda av den nationella polismyndigheten ta semester under EM.

Fakta.OS och fotbolls-EM närmar sig

■ Fotbolls-EM inleds den 14 juni i Tyskland. Matcherna spelas i tio olika städer, från Hamburg i norr till München i söder. 12 miljoner människor väntas besöka evenemanget. Finalen spelas den 14 juli, på Olympiastadion i Berlin.

■ Sommarens olympiska spel inleds i Paris den 26 juli och pågår till den 11 augusti. Omkring 10 500 idrottare kommer att delta i det som blir stadens tredje sommar-OS genom tiderna. De olympiska sommarspelen hölls även år 1900 och 1924 i Paris.

Läs mer:

Rektor på franskt gymnasium slutar efter hot från islamister – hamnade i bråk med elev om slöja

Två gripna i Tyskland – misstänkts ha planerat attack mot svenska riksdagen

Lärarmordet i Frankrike: ”Jag förstår inte hur någon kan tycka att det är rätt att göra något sånt här”

Share.
Exit mobile version