Strax före avspark i onsdagens Champions League-duell täcktes hela den ena kortsidan på Parc des Princes av en banderoll. ”Befria Palestina” stod textat på engelska (”Free Palestine”), invid en bild av Tempelberget i Jerusalem.

I:et i ”Palestina” utgjordes av en karta som föreställde ett Palestina där hela dagens Israel ingick. I nedre högra hörnet fanns en bild på ett barn i en tröja med Libanons flagga. Och längst ned löpte en text på franska: ”La guerre sur le terrain mais la paix dans le monde”.

Det kan översättas som ”Krig på planen men fred i världen”. Men också som ”Krig på marken men fred i världen”.

I en del israeliska medier har det tolkats som stöd till palestinska Hamas och libanesiska Hizbollah i kriget mot Israel.

Frankrikes inrikesminister Bruno Retailleau reagerar starkt på händelsen.

– Det här är helt oacceptabelt. Jag har bett Parispolisen utreda vad som har hänt, och jag förväntar mig en förklaring av klubbledningen. Det är ändå en banderoll som är tiotals meter på både bredden och höjden, säger Retailleau till radiokanalen Sud Radio.

Uefas regler förbjuder politiska budskap på Champions League-matcher, och för ett år sedan tvingades skotska Celtic böta 17 500 euro (cirka 200 000 kronor) efter att dess fans vecklat ut banderoller med bland annat texten Befria Palestina och viftat med Palestinaflaggor.

Men denna gång blir det inte några böter, säger en representant för Uefa till Reuters. Detta eftersom enbart budskap som är ”förolämpande eller provocerande” beivras.

PSG:s ledning förnekar att man kände till banderollen i förväg, och skriver i ett uttalande att den ”tar tydligt avstånd från alla budskap av politisk natur inne på stadion”.

Men under onsdagens match mot Atletico Madrid, som PSG förlorade med 1–2, vecklades ytterligare två banderoller med politiska budskap ut. Den ena hade texten: ”Är ett barns liv mindre värt i Gaza än på andra platser?”

Att qatariska staten är majoritetsägare i Paris Saint-Germain ger saken mer laddning. Qatars regering har agerat medlare i kriget i Gaza, och flera av Hamas ledare har haft en fristad i landet.

Share.
Exit mobile version